Zonguldak Demokrasi Platformu tarafından ülkede son günlerde yaşanan finansal kriz başta olmak üzere tüm olumsuzluklara karşı Madenci Anıtı önünde kitlesel basın açıklaması yapıldı.

Düzenlenen basın açıklamasına, GMİS Genel Başkanı Ahmet Demirci, Sendika yöneticileri ve şube başkanları katıldı.

Maden Mühendisleri Odası Zonguldak Şubesi Başkanı Erdoğan Kaymakçı yaptığı açıklamada, ekonomik krizin bedelini ödemeyi kabul etmediklerini belirterek şunları söyledi;

"24 Ocak 1980 kararları ile ülkemize dayatılan ekonomik politikalar uygulamaya konuldu. Halkımız yoksullaştı. Yerli ve yabancı şirketler zenginleşti. 12 Eylül askeri darbesi yapanları bir kez daha şiddettin lanetliyoruz.
Yaklaşık on yıl sonra Türkiye'de yükselen muhalefet hareketleri ile göreceği iyileşmeler yaşandı. Ancak içinde bulunduğumuz süreçte 16 yıldır ülkemizi yöneten AK Parti iktidari marifetiyle olağanüstü hal uygulamaları ve kanın hükmünde kararnamelerle yeniden baskıcı bir düzen kuruldu.Ülkemizin en stratejik yerli ve milli kamu işletmeleri elden çıkarıldı. Bu düzen sayesinde grevler erteleniyor, sendikalar, meslek odaları ve demokratik kitle örgütleri baskı altına alıyor eylem yapamaz hale getirilip yargı işlemez hale sokulur. Muhalif basın doğrudan ve dolaylı baskılarla susturuluyor. Tam da böyle bir ortamda yaşadığımız ekonomik krizin faturası bize, işçileri, memurları, emeklileri, çiftçileri, küçük esnafa yani emekçi halkımızı kesilmek isteniyor. Bu krizde biz çıkarmadık ve faturasınıda biz ödemek istemiyoruz. Bir zamanlar yılda 5 milyon ton kömür üreten TTK, bugün ise 1 milyon ton üretemiyor. Kardemir, Erdemir bile dışarıdan kömür oluyor. Hemen yanımızda ithal kömürle çalışan santraller büyük paralar kazanıyor. Bizim insanımız işsiz, bizim insanımız göç ediyor. Şimdi yapılan zamlarla faturayı bize ödetmek istiyorlar. Bu krizin faturasını bizi, emekçi halka ödetemezsiniz. Türkiye hesapsız, kitapsız ithalatçı ekonomik politikalar ve hoş vatana sokuldu ve dış güçler bu ortamdan faydalanmak istiyor. Bu yanlış politikalar derhal terk edilme gibi Türkiye üretim ekonomisine dönmelidir. Çözüm zamlarla halkı yoksullaştırmak değildir. Çözüm iş yaratmak, istihdam yaratmaktır. Çözüm her alanda üretim destek demektir. Çözüm özelleştirilen kamu kurumlarının yeniden kamusallaştırılmasıdır.Zonguldak demokrasi platformu olarak hükümeti uyarıyor ve krizin faturasını bize ödetemezsiniz diyoruz."

Editör: TE Bilisim