CHP’li Milletvekili, 12 Temmuz 2019 tarihinde meclise sunduğu kanun teklifi ile kömür madenlerindeki iş kazalarında ölen sigortalıların yakınlarına tanınan 'kamuda istihdam' ve ‘aylık bağlanması’ haklarının sadece 2003-2014 yılları arasında ölen işçilerin yakınlarına verilmesiyle ilgili olarak “süre sınırının kaldırılması” talep etmişti.
Yavuzyılmaz’ın yasadaki tarih sınırlandırılmasının kaldırılması için 'Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununda Değişiklik Yapılmasına ilişkin' kanun teklifi yasalaşırsa, mevcut kanun nedeniyle haktan faydalanamayan madenci ailelerine de hak tanınarak, aylık bağlanmasının ve kamuda istihdamın önü açılacak.
Yavuzyılmaz, şehitlikte eşitlik sağlayacak ve birçok madenci ailesini yakından ilgilendiren kanun teklifiyle ilgili olarak tüm siyasi partilere destek çağrısı yaparken, teklifin mahiyetiyle ilgili şu açıklamalarda bulundu:
“Şehit madencilerimizin ailelerine kamuda istihdam hakkı tanıyan mevcut yasa 2003 – 2014 yılları arasında şehit olan madenci ailelerimizi kapsamaktadır. Bu tarihlerden önce ve sonra şehit olan madencimizin ailesi bu haktan faydalandırılmamış, belirtilen tarih aralığının öncesinde ve sonrasında maden kazalarında canlarını yitiren şehitlerimiz yok sayıldığı gibi aileleri de kamuda istihdam ve aylık alma haklarından yararlanamamıştır.
Başta anayasanın eşitlik ilkesine aykırı olan bu yasa, maden şehitlerimiz arasında ayrımcılığa neden olmaktadır. Bu sebeple ilgili maddedeki zaman aralığının kaldırılarak maden şehitlerimizin mağduriyetinin giderilmesini için 16 Temmuz 2019 tarihinde bir kanun teklifi vermiş, Meclis Başkanlığına sunulan teklifimiz ilgili komisyonda görüşülmeyerek akamete uğratılınca, Meclis İçtüzüğüne göre doğrudan genel Kurul gündemine alınmasını talep etmiştim. 30.06.2020 salı günü itibariyle ilgili teklifim, nihayet Meclis Genel Kuruluna gelerek oylanacaktır.
Mevcut yasadaki geçici 66. Madde hükmünden yararlanamayarak kamuda istihdam edilmeyen maden şehidi ailelerine yapılan bu yanlışın ortadan kaldırılması anlamına da gelecek olan bu düzenleme için Meclisimizde bulunan, başta Zonguldak Milletvekillerimiz olmak üzere tüm siyasi partilerin mensuplarına bu vesileyle bir kez daha çağrıda bulunuyor, siyaset üstü olan bu haksızlığın giderilmesi noktasında ortak tavır almaya davet ediyorum.”
“Mevcut Kanun ne diyor?”
5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununun geçici 66’ıncı maddesi kapsamında, 10 Haziran 2003 tarihi ile 13 Mayıs 2014 tarihi arasında kömür ve linyit madenlerinin yer altı işlerinde meydana gelen iş kazası sonucunda ölen sigortalının eş ve çocuklarından birisi, eşi ve çocuğu yoksa kardeşlerinden birisi olmak üzere toplam bir kişinin kamu kurum ve kuruluşlarında istihdam edilebilmelerine imkân sağlansada, yasadaki tarih sınırlandırılması, özellikle kömür madenleriyle anılan Zonguldak gibi şehirlerde, yasadan yararlanamayan maden şehidi yakınları tarafından tepkiyle karşılanmıştı.
Editör: TE Bilisim