Maden mühendisi, tarihçi ve araştırmacı yazar Ekrem Murat Zaman

"KÖMÜRE GİDEN DEMİRYOLUNDA, "KELEBEĞİN RÜYASINA YOLCULUK" 1955 YILINDA, IRAK KRALI İÇİN DE DÜZENLEMİŞ" başlıklı paylaşımında kent tarihinde pek az bilinen bazı detayları paylaştı.

İŞTE O PAYLAŞIM…

 

O günlerin gazetelerinin haberlerine göre:

"Kral Faysal, 1 Temmuz 1955 tarihinde Kırıkkale Silah Fabrikası ziyareti ardından, beraberinde Cumhurbaşkanı Celal Bayar ve refakatçileriyle birlikte özel trenle Zonguldak'a hareket etti. 2 Temmuz günü, Karabük Demir Çelik fabrikasını gezdikten sonra da özel tren, Karabük'ten hareket ederek, saat 15.25 de Zonguldak'a ulaşmıştır. Zonguldak, iki dost ve müttefik devlet reisini benzeri görülmemiş coşkuyla karşılamıştır.

İstasyondan itibaren deniz kenarındaki parka kadar bütün yollar iki taraflı kadın ve erkekle hınca hınç doluydu. Bütün güzergâh boyunca sayısız taklar yapılmış ve bunların üzerine muhterem misafirimize «hoş geldiniz» diyen Arapça ibareler yazılmıştı. Sokakların üzeri bir yandan öbür yana ve bütün dükkânlar defne dallarından girlandlarla süslenmiş bulunuyordu.

Irak Kralı Majeste İkinci Faysal ve Reisicumhur Celal Bayar trenden indikleri zaman, bastan başa Irak ve Türk bayraklarıyla donatılmış bulunan istasyonda mahallî erkân, Belediye Reisi ve Deniz Kuvvetleri Kumandanı ile diğer zevat tarafından karşılanmış, bando Irak ve Türk millî marşlarını çalmış, bir deniz kıt'ası selâm resmini ifa etmiştir.

Irak Kral'ı ve Reisicumhur acık bir otomobille halkın dinmeyen tezahürleri arasında bütün Zonguldak ahalisinin doldurduğu sokaklarda alkışlar, yaşa, varol nidaları arasında ve bir çiçek yağmuru altında geçmiş, buradan Yayla mahallesine çıkılmıştır.

Reisicumhur Celâl Bayar mümtaz misafirimize, ikametlerine tahsis edilen Ereğli Kömür İşletmeleri Umum Müdürlüğü misafir lojmanına kadar refakat etmiş ve burada Majeste Kral'dan ayrılarak bu akşam saat 20.30 da Deniz Kulübünde iki dost ve müttefik Devlet Reisleri şerefine bir ziyafet verilecektir.

Irak Kral'ı Majeste II. ile Reisicumhur Celâl Bayar'ı İstanbul'a götürecek olan Giresun ve Gaziantep muhripleri Zonguldak limanına demirlemişlerdir. Yarın (03.07.1955) sabah erken saatte İstanbul'a hareket edilecektir."

Bu törenin neden Hükümet önünde yapılmadığını bilemiyorum. Fotoğraflarda görüldüğü gibi toplanma alanı olarak gümrük, işçi müdürlüğü ve eski belediye önü toplanma alanı olarak düzenlenmiş. İskeleden açıkta bekleyen muhriplerine misafirleri yolcu etmek için de burada düzenleme yapılmış olabilir.

 

KRALLAR, KRALİÇELER GİBİ; KRAL KÖMÜR VE KRAL ZONGULDAK DA TARİH OLDU. TARİHİN KÜLTÜRE DÖNÜŞTÜRÜLEBİLECEĞİNE OLAN İNANCIM DA UÇTU GİTTİ.

Editör: TE Bilisim