CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun katılımıyla Zonguldak'ta yapılan taşkömürü çalıştayının sonuç bildirİsi açıklandı...

İŞTE O BİLDİRİ...

                Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Enerji Politikaları olarak 24 Mart 2018 tarihinde Zonguldak'ta düzenlediğimiz "Taşkömürü Çalıştayı", Genel Başkanımız Kemal Kılıçdaroğlu'nun katılımıyla yapıldı.

            Toplantıda; Akademisyen, kamu ve özel sektör temsilcileri, sendikaların, meslek odalarının, sivil toplum kuruluşlarının ve siyasi partilerin yönetici, temsilci ve üyeleri de hazır bulundu.

            Taşkömürünün sorunları ve çözüm önerileri konusunda aşağıdaki noktalarda görüş birliğine varıldı.

  • Türkiye'de sadece Zonguldak Maden Havzası'nda bulunan taşkömürü, koklaşabilir özelliği ve yüksek kalorisiyle başta demir-çelik sektörü olmak üzere ülkemiz sanayisi için stratejik bir öneme sahiptir.
  • Yılda yaklaşık 38 milyon ton taşkömürü tüketen ve bunun yaklaşık 35 milyon tonunu, ortalama 4-5 milyar dolar ödeyerek ithal eden Türkiye'nin acilen kendi kaynaklarını değerlendirme zorunluluğu vardır.
  • 1,5 milyar ton taşkömürü rezervine sahip olan Zonguldak Kömür Havzası'ndan, orta ve uzun vadede kamu eliyle 5 milyon ton/yıl ve özel sektör eliyle 5 milyon ton/yıl olmak üzere toplam 10 milyon ton taşkömürü üretmek mümkündür.
  • Özellikle stratejik önemi olan demir-çelik sektörünün ihtiyacı olan yıllık 6-7 milyon ton taşkömürünün önemli bir kısmı, kısa sürede Havzadan karşılanabilir. Böylece bölgede kurulu olan Kardemir ve Erdemir'in ithalatı da azalacaktır.
  • Böylece; bölgede kurulu bulunan termik santrallerin ihtiyacı da azami oranda karşılanacak ve ithalatın azaltılması sağlanacaktır.
  • Kuruluş kapasitesi yıllık 5 milyon ton olan ve 2017 yılında 823 bin ton üretim yapan Türkiye Taşkömürü Kurumu'nun kısa vadede yılda 3 milyon ton civarında üretim yapabileceğini ortaya koyan "Zonguldak Kömür Havzası Kömür Madenciliği Potansiyeli ve Türkiye Taşkömürü Kurumu Raporu"ndaki öneriler hayata geçirilmelidir. Bugünkü koşularda kamuda ve özel sektörde destek kaçınılmazdır.
  • Zonguldak'ta kamu ve özel sektör eliyle madencilik sektöründe üretim artırılarak Türkiye'nin cari açığının azaltılmasına katkı verilecektir.

Ayrıca istihdam yaratıldığı için Zonguldak'ta ekonomi canlanacak ve göç duracaktır.

  • Biz bu önerilerin hayata geçirilmesi için Hükümet ve ilgili bakanlıklar nezdinde gerekli uyarı ve girişimlerde bulunarak takipçisi olacağız.
Editör: TE Bilisim