Memur -Sen Zonguldak İl Temsilcisi Kamuran Aşkar, 1 Ağustos 2017 tarihinde başlayacak olan dördüncü dönem toplu sözleşme taleplerini ve beklentilerini değerlendirdi.

"MİNNETTARLIK BİR YÜKTÜR VE ÜZERİNDEN ATMANIN YOLUDA TEŞEKKÜRDÜR"

Aşkar; Toplu sözleşme taleplerini geçmeden önce özellikle şunu belirtmek istiyorum. "Minnettarlık bir yüktür ve üzerinden atmanın yolu da teşekkürdür". Bu kapsamda Memur Sen kurulduğu günden beri milletin sendikası olma yönünde kararlı adımlarla adım atacağını milletin sendikası olarak da milletin değerlerini savunacağını her platformda söylemiştir. Hamdolsun ki Memur Sen gerek 15 Temmuz sürecinde olsun, gerekse Filistin sürecinde olsun, gerekse milletin değerlerini savunmak adına olsun ne zaman ortaya çıkması ve millet adına konuşması gerekiyorsa hep alanlarda olmuştur. Ben de bu kapsamda memur senin üyesi olan 1 milyon üyemize bu yürekliliğinden dolayı cesaretinden dolayı memur sene gösterdikleri bağlılıkdan dolayı, milletim adına Zonguldaklı üyelerim adına çok teşekkür etmek istiyorum.

"TOPLU SÖZLEŞMELERDE UZLAŞMA SAĞLANMAZSA, HAKEM HEYETİNE GÖTÜRÜLECEK"

1 Ağustos itibariyle dördüncü dönem toplu sözleşme görüşmeleri hükümet ile başlayacak ve yaklaşık bir aylık süre sonunda eğer uzlaşma sağlanamazsa toplu sözleşmeler uzlaşma hakem heyetine götürülecek. Malumunuz olduğu üzere bu toplu sözleşme görüşmeleri 5 milyon memurumuzu ve memur emeklisini ilgilendiren bir süreç. Topluma baktığımızda çalışan emekleri üste koyduğumuzda tam 5 milyon kişiyi ilgilendiriyor ve bu 5 bin kişiyi ailesi ike birlikte hesaplayacak olursak Türkiye'de 20 milyon nüfusu ilgilendiren bir toplu sözleşme görüşmesinden bahsediyoruz. Memur toplu sözleşmesi ile işçi toplu sözleşmesi arasındaki temel fark şu; "bu ay içersinde işçi arkadaşlarımız bir toplu sözleşme imzaladılar. Ve 2017'nin zammını belirlediler. Onlar bu konuda daha şanslı 2017'nin zammını alırken 6 ayı geçen bir zaman süresinde zam pazarlığı yaptılar. Biz İse henüz başlamamış olan 2018 ve 2019 yılının zam pazarlığını 6 ay öncesinden yapıyoruz ve bunun bilinmesini istiyoruz.

TALEPLERİMİZ ŞUNLARDIR;

1) KÜMÜLATİF OLARAK MAAŞLARA EN DÜŞÜĞÜ YILLIK %16.60 İKİ YILLIK %38.52 ORANINDA ZAM YAPILMASINI İÇEREN ÜÇ ALTERNATİFLİ TEKLİFLE ve MASADA OLACAĞIZ.

2) ENFLASYON FARKININ 6 AYLIK DÖNEM SONUNDA DEĞİL GERÇEKLEŞTİĞİ AYDAN İTİBAREN YANSITILMASINI İSTİYORUZ.

3) KAMU GÖREVLİLERİNE BÜYÜME ORANININ %50'Sİ ORANINDA REFAH PAYI VERİLSİN TEKLİFİNİ MASAYA TAYIŞORUZ.

4) GELİR VERGİSİ ORANINDAKİ ARTIŞA DAYALI MAAŞ KAYBININ TELAFİSİNİ İSTİYORUZ.
.
5- KIDEM AYLIĞI GÖSTERGE RAKAMININ BEŞ KATI ARTIRILMASINI İSTİYORUZ.

6- YAN ÖDEME KATSAYISININ VE GÖSTERGE RAKAMLARININ %50 ARTIRIMLI UYGULANMASINI İSTİYORUZ.

7- TOPLU SÖZLEŞME İKRAMİYESİNİN 77 TL'DEN 102 TL'ye YÜKSELTİLMESİNİ VE YETKİLİ SENDİKALARIN ÜYELERİNE BİR KAT ARTIRIMLI (204 TL) ÖDENMESİNİ TEKLİF EDİYORUZ.

8- EŞ YARDIMININ 219 TL'DEN 410 TL'YE, ÇOCUK YARDIMININ 102 TL'YE YÜKSELMESİ TEKLİFİNİ MASAYA TAŞIYORUZ.

9- KAMU GÖREVLİLERİNE İLAVE DOĞUM YARDIMI ÖDENEĞİ VERİLMELİ DİYORUZ.

10- ÖLÜM YARDIMI ÖDENEĞİNDE ARTIŞ İSTİYORUZ.

11- KREŞ YARDIMI ÖDENEĞİ'NİN HAYATA GEÇİRİLMESİNİ VE 426 TL OLARAK ÖDEMESİNİ İSTİYORUZ.

12- KAMU GÖREVLİLERİNE 4.878 TL TUTARINDA EVLENME YARDIMI ÖDENEĞİ VERİLMESİ TEKLİF EDİYORUZ.

13- SERVİS HİZMETİNİN BÜTÜN MERKEZ TEŞKİLATLARINDA SUNULMASINI VE SUNULAMADIĞI HALLERDE ÜCRETSİZ TOPLU TAŞIMA KARTI YA DA ULAŞIM ÜCRETİ ÖDENMESİNİ İSTİYORUZ.

14- KAMU YEMEKHANELERİNDE VE KAMUYA YEMEK HİZMETİ ALIMLARINDA "HELAL GIDA SERTİFİKASI" ŞARTI UYGULANSIN, KAMU GÖREVLİLERİNİN YEMEK ÜCRETLERİNDE ARTIŞ YAPILMASIN İSTİYORUZ.

15- KAMU GÖREVLİLERİNE; 2018 YILI İÇİN 200 TL, 2019 YILI İÇİN 300 TL NAKDİ GİYECEK YARDIMI YAPILSIN. GİYECEK YARDIMINDAN İSTİHDAM TÜRÜNE BAKILMAKSIZIN BÜTÜN KAMU GÖREVLİLERİNİN YARARLANMASINI İSTİYORUZ.

16- KAMU GÖREVLİLERİNE RAMAZAN VE KURBAN BAYRAMLARINDA DİNİ BAYRAM İKRAMİYESİ OLARAK 1.915 TL ÖDENSİN TEKLİFİNİ MASAYA TAŞIYORUZ.

17- SOSYAL YARDIMLARIN AYLIKSIZ İZİN DÖNEMİNDE DE ÖDENMESİNİ TEKLİF EDİYORUZ.

18- KILIK-KIYAFETE İLİŞKİN SINIRLAMALARIN SONA ERDİRİLMESİNİ İSTİYORUZ.

19- FAZLA ÇALIŞMA ÜCRETLERİNDEKİ MEVCUTTUTARLARIN %100 ARTIRILMASINI İSTİYORUZ.

20- BÜTÜN KAMU GÖREVLİLERİNİN EK ÖDEMELERİNİN 5 PUAN( 50 TL), BAZI KAMU GÖREVLİLERİNİN EK ÖDEMELERİNİN İLAVE 5-12 PUAN (50TL-120TL ) ARTIRILMASINI TEKLİF EDİYORUZ.

21- KAMU GÖREVLİLERİNİN EMEKLİ MAAŞLARINDA EN DÜŞÜK 475 TL VE EMEKLİ İKRAMİYELERİNDE EN DÜŞÜK 19.000 TL ARTIŞ YAPILMASINI SAĞLAYACAK ŞEKİLDE ÖZEL HİZMET TAZMİNATI YANSITMA ORANLARININ ARTIRILMASINI İSTİYORUZ.

22- KAMU GÖREVLİLERİNİN ÖĞRENİM DURUMLARI İTİBARİYLEYÜKSELEBİLECEKLERİ DERECELERE YÜKSELMESİNE ENGEL OLAN YASAL VE İDARİ DÜZENLEMELERDEKİ SINIRLAMALARIN KALDIRILMASINI İSTİYORUZ.

23- HARCIRAH KANUNU KAPSAMINDA ÖDENEN GÜNDELİK VE ARAZİ TAZMİNATI TUTARLARININ YÜKSELTİLMESİNİ İSTİYORUZ.

24- SÖZLEŞMELİ VE GEÇİCİ PERSONEL STATÜSÜNDEKİ KAMU GÖREVLİLERİNİN MEMUR KADROSUNA GEÇİRİLMESİ VE KADROLU İSTİHDAM EDİLMEİ NOKTASINDAKİ ISRARIMIZI TEKLİF OLARAK MASAYA TAŞIYORUZ.

25. KAMU GÖREVLİLERİNE GÖREV SÜRELERİ BOYUNCA BİR DEFA KULLANILMAK ÜZERE "HAC İZNİ" VERİLMESİNİ İSTİYORUZ.

Tekliflerimiz genel hatlarıyla bu şekilde, "Toplu sözleşme tekliflerimizin bütünü incelendiğinde görülecektir ki mali ve sosyal haklar ile sosyal yardımlar noktasında bir çok farklı konuya toplu sözleşme tekliflerimiz arasında yer verilmiştir. Bu yönüyle, aylıklara ilişki katsayılar üzerinden, ek ödeme ve taban aylığı üzerinden yapılacak artışlara ilave olarak; diğer mali haklar ile sosyal yardımlar ve bu tekliflerimiz arasında yer verdiğimiz yeni mali ve sosyal haklar bir arada değerlendirildiğinde tekliflerin başında yer verdiğimiz maaş tutarları ve zam oranları daha da artacaktır.
Bu vesileyle önümüzdeki hafta başlayacak olan 4. Dönem Toplu Sözleşme sürecinin kamu görevlilerimize, kamu görevlileri sendikacılığına, ülkemize ve bütün milletimize hayırlı olmasını, hayırlar ve kazanımlar getirmesini temenni ediyorum" şeklinde konuştu.

Editör: TE Bilisim