Amasra'da Hema Maden'de çalışırken ücretsiz izne çıkarılan 148 taşeron işçisi, hakları için direnişe geçti. ÖDP ve CHP, işçilere dayanışma ziyaretinde bulundu.

Bartın'ın Amasra ilçesinde, Hattat Holding'e bağlı Hema Maden'de çalışırken 13 Mart'ta ücretsiz izne çıkarılan 148 taşeron işçisi, halen resmi olarak çıkışlarının verilmediğini ve yasal haklarını alamadıklarını belirterek eyleme başladı.

Hema'nın Kazpınarı-2 kuyusundaki galeri açma çalışmasını üstlenen Ersamak adlı taşeron firmanın son beş aydır hiçbir faaliyette bulunmadığı ve asıl işveren Hema ile sorun yaşadığı öğrenildi. Bu sorunlar çözülmediği için Hema ile sözleşmesini feshettiğini açıklayan Ersamak, 13 Mart'ta 148 işçisini ücretsiz izne çıkardı.

Taşeron firma, işçilere işten çıkarılacaklarını, tazminatlarının ve içerideki maaşlarının Hema tarafından ödeneceğini bildirdi. Resmi olarak çıkışları verilmeyen, tazminatlarını ve diğer yasal haklarını alamayan işçilerin bir bölümü, Hema'nın Tarlaağzı Köyü'nde bulunan binası önünde eyleme başladı.

ÖDP: İşçilerin yanındayız

ÖDP PM Üyesi Mert Ünal, Bartın ve Zonguldak İl Örgütü temsilcileri ile birlikte işçileri ziyaret etti. Ziyaret sırasında açıklama yapan Ünal, ÖDP Amasra İlçe Örgütü'nün direnişin ilk gününden beri işçilerle birlikte olduğunu belirterek, "Taşeron sistemi emeğin ve emekçinin kanayan yarası olmaya devam ediyor. İki şirketin danışıklı döğüşüne tanıklık ediyoruz. Yine tek mağdur işçiler, emekçiler. İşçilerimizin haklı direnişinin yanındayız. İşçi arkadaşlarımız işlerine dönünceye kadar elimizden geldiğince katkı sunmaya devam edeceğiz" diye konuştu.

CHP'den de ziyaret

CHP Bartın Merkez İlçe Başkanı Hacı Gölbucaklı, CHP İl Başkan Yardımcısı Sabri Aktaş ve CHP Amasra İlçe Başkanı Bora Işıkal da yağmur altında direnişlerini sürdüren işçileri önceki gün ziyaret etti. Gölbucaklı, ziyarette yaptığı açıklamada, özel şirket ile taşeron firma arasındaki problemler nedeniyle taşeron firmanın iş bıraktığını belirterek, "148 arkadaşımıza 13 Mart itibariyle bir tebligat yapılmıştır. ‘Ayın 13'ü itibariyle ücretli izne çıkarıyoruz. Ama bu süre zarfında iş akitleriniz feshedilecektir' denilerek bir tebligatta bulunulmuştur. Fakat bu konuda da hiçbir şirket yetkilisi gelip burada açıklama yapmamıştır. Şirket yetkililerinin gelip açıklama yapmasını bekliyoruz. Arkadaşlarımız kendilerine şirket tarafından tekrar iş verilmesini istiyorlar. Biz de CHP olarak her zaman işçinin yanındayız" dedi.

‘Kömürün başkentinde kömür bulamadılar!'

Cumhuriyet tarihinin ilk kömürlü termik santralı olan, 1948 yılından bu yana faaliyet gösteren Çatalağzı Termik Santralı'nda ‘yakacak taşkömürü bulunamadığı' gerekçesiyle dört gün önce üretim tamamen durduruldu. "Taşkömürünün başkenti Zonguldak'ta kömür bulamadılar!" diyerek bu duruma tepki gösteren CHP Zonguldak Milletvekili Ünal Demirtaş, konuyu Meclis gündemine taşıdı. Demirtaş, Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak'ın yanıtlaması talebiyle verdiği yazılı soru önergesinde, şu ifadeleri kullandı: "Zonguldak'ta iki demir çelik fabrikası Erdemir ve Kardemir ile özel sektöre ait iki termik santral, Zonguldak taşkömürü ile üretim yapamamaktadır. 2016 yılında sadece taşkömürü ithalatına ödenen para 5 milyar dolardır. Yerli kömürü teşvik, yerlilik ve millilik söylemleri kuru laftan öteye gitmemektedir."

Editör: TE Bilisim