Erdoğan'ın açıklamalarından satır başları şu şekilde:

  • Madendeki gaz izleme sensörleri 24 saat süreyle çalışmakta, oran belli bir düzeyin üstüne çıktığında alarm vermektedir. Kömür ocaklarında metan seviyesi yüzde 1'in üstüne çıktığında patlatmalar durdurulmakta, yüzde 2 oranına çıktığında personel tahliye edilmektedir. Amasra'daki ocakta yaşanan kaza öncesi kayıtlara göre havadaki metan gazının yüzde 1,5 seviyesine çıkması sebebiyle ocaktaki elektrik kesilmiştir. Maalesef saat 18.09'dan sonrasına ilişkin kayıt mevcut değildir. Nasıl olup da patlama yaşandığını henüz bilmiyoruz. Çalışmalar tamamlandıktan sonra bunu öğreneceğiz. Bize düşen, bu rapor önümüze gelene kadar yapabileceklerimize bakmaktır.

"YARALILARIN YAKINLARI BİZE ŞÜKRANLARINI BİLDİRDİ"

  • Başakşehir Çam ve Sakura Hastanesi'ndeki yaralılarımızın bazılarının durumunun iyiye gittiğini biliyorum. Hastalarımızın yakınlarıyla ayrıca sohbetimiz oldu, sorularını cevaplandıralım istedim. Hepsi bize şükranlarını bildirdi. Bartın'daki hastanelerde tedavi edilen hastalarımızın tamamı taburcu edilmiş durumda.

  • Kazanın meydana geldiği maden ocağı son olarak ağustos ayında denetlenmiştir. Tüm madenlerimiz gibi burası da yılda en az 4 kez denetlenmektedir.

"VERİLECEK MADDİ DESTEKLERLE İLGİLİ ÇALIŞMALAR SÜRÜYOR"

  • Maden kazalarında hayatını kaybedenlere verilecek maddi desteklerle ilgili adımları kolaylaştıracak bir düzenleme için de ilgili arkadaşlarımız çalışmalarını sürdürüyor. Yakınlarına bakanlıklarımız ile sendikamız toplamda 1 milyon 550 bin lira ile 1 milyon 700 bin lira tutarındaki ödemelere başlamıştır. Yakınlarından kamuda işe girme hakkı olanlarla ilgili süreçler kendi mecrasında ilerlemektedir. MEB de çocuklarına eğitim hayatları boyunca burs verecek, eğitim masraflarını karşılayacaktır.

  • İktidara gelirlerse hepsinin haklarını vereceklermiş. Soma'da ne yaptığımızdan haberi yok. Başbakanlığım dönemimde 1500 aileden onların çocuklarını işe yerleştirdik. Biz bunları yaptık. Sen nereden geliyorsun ya? Geriden geliyor, zaten nal toplamaya alışmış, devam ediyor. Aynı şeyi biz Soma'da yaptık, kimseyi aç, açıkta bırakmadık. Bizim ulaştığımız yere senin hayallerin bile ulaşamaz.

"DÜNYANIN HER YERİNDE MADEN KAZALARI YAŞANMAKTADIR"

  • İhmali görülen kimsenin gözünün yaşına bakılmayacak. Dünyanın her yerinde olduğu gibi ülkemizde de kömür madeni kazaları yaşanmaktadır. Ülkemizde sadece kayıt tutulmaya başlandığı 1930 yılından bugüne 2014 vatandaşımız maalesef maden kazalarında şehit olmuştur. Can söz konusu olduğunda en küçük affımız, esnekliğimiz söz konusu olamaz. Birileri gibi istismar yapmıyoruz, gerçek hissiyatımızı ifade ediyoruz. Biz kadere inanan insanlarız, özellikle kaza ve kadere inanan insanlarız. Tespit edilirse suçlunun yakasına yapışacağız elbette.
Editör: TE Bilisim