Çaycuma Sanat yazarlarından Şeref Köktürk son yazısında Çaycuma Devlet Hastanesi'nde yaşanan rezaleti yorumladı. Çaycuma ve Çevre Köylerini Kalkındırma Derneği Başkanı Savaş Çiloğlu'nun fotoğraflı isyanı sonrasında kaleme alınan yazıda ihalelerin nasıl yapıldığı ve denetiminin yapılıp yapılmadığı soruluyor.

İŞTE O YAZI
"Adrese teslim İhale; bu ülkede ortak kanı devlet ya da belediye ihalelerinin adrese teslim yapıldığı yönündedir. Yapılacak işin tahmini maliyeti el altından ihaleyi kazanması istenen firmaya bildirilir. İşin yapılması için şartnameye konulan araçların miktarı modelleri a'dan z'ye ihaleyi kazanması gereken firmaya göre yazılır.
İhaleye katılacak firmanın kaç yıldır faaliyette olması gerektiği hangi belgelerinin bulunması gerektiği vb. özellikler sıralanır yalnızca ihaleyi kazanması gereken firmanın ismi yazılmaz. İhaleyi kazanan (ihale verilen) firma hemen taşeron firmaları arar ve ihale bedelinin en az yüzde 10'unu cebe indirip işi taşerona devreder, hatta bu taşeron da en az yüzde 5'i cebe atıp işi başka bir taşerona devreder.
Anlaşılamayan nokta şudur, ihale şartnamesinde iş makinesi parkında bulunması gerekenler ya da iş bitirme belgeleri veya şu kadar yıllık firma olması gerekliliği ne işe yaramaktadır. Mesela Çaycuma Devlet Hastanesi Ek Bina ihalesini hangi firma almıştır? Hangi taşeron işi bitirememiştir, hangi taşeron işi bitirmiştir?
Çaycuma Devlet Hastanesi Ek Binası işletmeye açıldığına göre iş bitmiştir diyebiliriz!
Fakat görmekteyiz ki, yaz aylarında klimalar çalışmadığı için insanlar hastane koridorlarında buram buram terlemiştir. Yine görüyoruz ki, hastane asansörleri sık sık bozulmakta, üst kattaki hastalar ve hastalara yemek taşıması gereken personel merdiven inip çıkmaktan bitap düşmektedir. Sonbahar bitiyor ve kış kapıda bekliyor bir bakıyoruz ek bina yağan yağmur sularını çatıdan aşağıya bırakmış hastane koridorları su içinde... Bu yaşananları gördükçe İnsanın aklına Müteahhit Mehmet Cengiz'in şu sözleri geliyor ‘Bu Milletin ...na koyacağız'! Hakikaten koyuyorlar!"

Editör: TE Bilisim