8 bin Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) işçisinin Toplu İş Sözleşmesi görüşmelerinde 10 maddede anlaşma sağlanamadı… Başkan Ahmet Demirci; "Ne işverenimiz zarar görsün ne de biz zarar görelim. Masa başında çözeriz diye düşünüyoruz" dedi…

Yaklaşık 8 bin Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) işçisinin ilgilendiren ve 1 Ocak 2017-31 Aralık 2018 tarihlerini kapsayan 27'nci dönem Toplu İş Sözleşmesi (TİS) görüşmelerinde 10 maddede anlaşma sağlanamadı. Bunun üzerine grev kararı alan Genel Maden İşçileri Sendikası Yönetim Kurulu, taleplerinin karşılanmaması durumunda 29 Ağustos'ta greve çıkmayı planlıyor.

GMİS yönetimi Ankara'da üs kurmuş ve görüşmelerden çıkacak sonuca odaklanmış durumda. Son güne yaklaşıldıkça gerilimin arttığı GMİS tabanında gözler Ankara'dan gelecek haberde.

Kamu-İş'in görüşmeleri son ana bıraktığını belirten Genel Maden İşçileri Sendikası Genel Başkanı Ahmet Demirci, "Kamu-İş diğer sendikaların toplusözleşmelerini imzalamasını bekliyor. Bizim görüşme talebimize de yanıt vermiyorlar. Şimdi Kamu İşletmeleri İşverenleri Sendikası Genel Sekreteri Erhan Polat'tan görüşme talebimize yanıt bekliyoruz. Bizimle müzakere için masaya oturulmasını bekliyoruz. Bize size bu ücreti vermeyeceğiz de demiyorlar. Ancak görüşmeler için gün de vermiyorlar. Araya Kurban Bayramı tatili de girdiği için önümüzdeki hafta görüşmeleri sonlandırmamız gerekiyor" diye konuştu. Eski Çalışma Bakanı Mehmet Müezzinoğlu'dan bazı taleplerinin olduğunu ve Çalışma Bakanının değişmesiyle birlikte taleplerin de muallakta kaldığını belirten Demirci şöyle devam etti: "Bunun dışında da anlaşamadığımız maddeler var. Tabii biz hiçbir zaman greve gitmeyi istemeyiz. Ne işverenimiz zarar görsün ne de biz zarar görelim. Masa başında çözeriz diye düşünüyoruz. Ancak eğer görüşmeler sonuç vermezse biz grev kararımızı aldık, 29 Ağustos'ta greve çıkacağız."

"NE GEREKİYORSA YAPARIZ"

Maden işçilerinin mücadele tarihini hatırlatan Demirci, "Şu an işçi arkadaşlarımız da bazı taleplerini iletiyorlar bize. İşçiler de kararlı. Greve gitmeyeceğiz ya da gitmeyelim diyen işçi yok. Maden işçilerinin tarihi ortada, hak ve özgürlüklerine sahip çıkan işçilerdir maden işçileri. Biz ne gerekiyorsa sonuna kadar yapmaya hazırız. Haklı olduğumuz şeyleri yineliyoruz. Bu taleplerimizi alacağımıza inanıyoruz. Eğer bu maddelerde anlaşmazlık devam ederse biz de mücadelemize devam edeceğiz" diye konuştu.

ARABULUCU AŞAMASI BAŞLADI

Genel Maden İşçileri Sendikası (GMİS) ile Kamu İşletmeleri İşverenleri Sendikası (Kamu-İş) arasında gerçekleştirilen TİS görüşmelerinde 82 maddenin 72'sinde anlaşma sağlandı, 10 maddede ise anlaşma sağlanamadı. Kamu-İş ile GMİS arasındaki TİS görüşmeleri için, Çalışma ve İş Kurumu Zonguldak İl Müdürlüğü'nün öncülüğünde ara bulucu süreci başlatıldı.

Editör: TE Bilisim