Genel Maden İşçileri Sendikası (GMİS) Genişletilmiş Başkanlar Kurulu Ahmet Demirci Başkanlığında toplandı.

Toplantı GMİS Başkanlar Kurulu toplantı salonunda yapıldı. Toplantıda GMİS Genel merkez ve şube başkanları ve yöneticileri üyeleri hazır bulundu.

Demirci yaptığı açıklamada, 58. maddenin değiştirilmesi sebebiyle bu konuda emeği geçenlere teşekkür ederek şunları söyledi;

"Zonguldak ve ülke gündeminde önemli bir yer tutan Torba Yasa Tasarısı'nın görüşmeleri Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde devam ediyor. 14 Kasım 2017 Salı günü akşamı, TTK'yı ve bölgemizi yakından ilgilendiren 51'inci madde görüşüldü. Plan ve Bütçe Komisyonu'nda 58'inci Madde olarak görüşülen ve Meclis Genel Kurulu'na 51'inci madde olarak gönderilen yasa maddesi, yaptığımız görüşmeler doğrultusunda değiştirilerek kabul edildi.

Sendika olarak Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı bürokratlarıyla yaptığımız görüşmede bize söylendiği gibi yapılan bu değişiklik için katkı veren herkese tekrar teşekkür ediyoruz.

"TTK RUHSATLARI İHALE ETMEYE YETKİLİDİR"

Bu yasa tasarısının 58. Maddesi "Türkiye Taşkömürü Kurumu ile Türkiye Kömür İşletmeleri, uhdelerinde bulunan maden ruhsat sahalarını işletmeye, işlettirmeye, bunları bölerek yeni ruhsat talep etmeye ve bu ruhsatları ihale etmeye yetkilidir" şeklindeydi. Hepinizin de yakından takip ettiği gibi verilen önerge neticesinde "Ancak, Türkiye Taşkömürü Kurumunun halen kendisi tarafından doğrudan işletilen işletme izin alanlarında oluşturulacak ruhsatlar bu madde kapsamında ihale edilemez" şeklinde değiştirildi.

"HÜKÜMET YETKİLİLERİNE TEŞEKKÜR EDİYORUM"

Yaşanan bu süreçte başından sonuna kadar yanımızda olan Zonguldak'taki sivil toplum örgütlerine, basın-yayın kuruluşlarına, siyasi partilere, katkı veren milletvekillerimize, meslek odalarına, işçi-memur sendikalarına, belediye başkanlarına, muhtarlara, Zonguldak halkına ve maden işçisi kardeşlerimize gönülden teşekkür ediyoruz. Ayrıca bu süreçte her zaman yanımızda olan ve sorunun çözüme kavuşmasında katkı veren TÜRK-İŞ Genel Başkanımız Sayın Ergün Atalay'a, AK parti Grup Başkan Vekili Sayın Mustafa Elitaş'a ve Hükümet yetkililerine teşekkür ediyoruz.

"GERÇEKLERİ İKTİDAR PARTİSİNE ANLATMAYA DEVAM EDECEĞİZ"

Zonguldak ve Türkiye gündemindeki bu sorunun kesin çözümü için çalışmalarımızı aralıksız sürdüreceğiz. Türkiye'nin taşkömürüne ve özellikle koklaşabilir özelliğiyle demir-çelik sektörünün güvencesi olan ve sadece Zonguldak Maden Havzası'nda bulunan taşkömürüne ihtiyacı var. Havzada 1.5 milyar ton rezerv var. Sadece bu bölgede, dünyanın bu en zor işini yapmak isteyen onbinlerce işsiz var. Kurulu kapasitesi 5 milyon ton olan ama işçi açıkları nedeniyle üretemeyen ancak üretmeye hazır Türkiye Taşkömürü Kurumu var. Yılda 6 milyon ton koklaşabilir, 30 milyon ton yüksek kalorili taşkömürüne ihtiyaç var. Ve 15-20 yıldır bu açığın özel sektör tarafından kapatılamadığı görüldü.

Özel sektörün ölümlü iş kazalarını artırdığı görüldü. Evet, bu gerçeklerin muhalefet partileri tarafından görüldüğü de ortaya çıktı. Şimdi hep birlikte bu gerçekleri iktidar partisine anlatmaya devam edeceğiz."

Editör: TE Bilisim