Atatürk Devlet Hastanesi yanında inşaatına başlanan 400 yataklı yeni hastane inşaatının yarım kalmasının ardından yeni hastane yeri arayışları devam ediyor. Hekimler, hemşireler, sağlık çalışanları, hasta ve hasta yakınlarının perişanlığı devam ediyor…

Diğer yandan CHP Milletvekili Şerafettin Turpcu tarafından inşaatına başlanan hastanenin Turpcu'nun yaşadığı ekonomik sıkıntıların ötesinde Sağlık Bakanlığı'nın ihale bedelinin yüzde 10'unu aşan yüzde 23'lük ilave keşif bedeli nedeniyle tasfiye yoluna gittiği ortaya çıktı.

Hastane tartışmaları ilk olarak 2006 yılında gündeme geldi. Zonguldak'a gelen dönemin Sağlık Bakanı Recep Akdağ yapılan inceleme ve taleplerin ardından hastane konusunda; "yer bulun hemen yapalım" dedi. Ancak yer bulmak kolay olmadı. Sonunda Atatürk Devlet Hastanesi'nin bitişiğinde bulunan poliklinik binasının ve lojmanların yıkılarak buraya yapılması uygun görüldü. Birinci bloktan sonra mevcut hastanenin de yıkılarak ilk etapta 400 hedeflenen yatak kapasitesinin arttırılması hedefleniyordu.

Yapılan ihaleyi o dönem henüz Milletvekili olmayan Şerafettin Turpcu'nun firması kazandı. İnşaat başladı ve her şey yolunda gidiyordu. Aynı anda Bülent Ecevit Üniversitesi'nde Kanser Araştırma Hastanesi, yüzme havuzu ve geçtiğimiz hafta açılışı yapılan Mühendislik Fakültesi inşaatı ile birlikte Emlak Konut Genel Müdürlüğü inşaatı, 325 yataklı Akdeniz Üniversitesi Hastanesi İnşaatı ve TOKİ'nin Tekirdağ'daki projesinde tamamlama işlerini yapan firma ekonomik sıkıntıya girdi. Kamuoyunda yaşanan tartışmalara karşın Turyapı Emlak Konut Genel Müdürlüğü inşaatı başta olmak üzere tüm projelerini teslim ederken 400 yataklı hastanenin yarım kalmasıyla ilgili tartışmalar ve söylentilerin sonu gelmedi.

Hastane inşaatının başladığı günlerde en çok şikayet edilenlerden biri zemin tartışmaları ve otopark bulunmamasıydı. Sağlık Bakanlığı'nın proje üzerinde yaptığı revizyon TOKİ Başkanlığına ulaştırılarak ilave keşif yapılması istendi. Yapılan ek projelerle birlikte ilave keşif bedeli yasal sınır olan toplam keşif bedelinin yüzde 10'unun çok üzerindeydi. Yüzde 23'lük ilave kesif bedelinin ardından Sağlık Bakanlığı ihaleyi tasfiye yoluna gitti. Bu durumda işin yapılan kısmının kalması varsa firmanın alacaklarının ödenmesi ve teminat bedelinin iadesi gerekiyordu. Fesihden dolayı değil tasfiye yoluna gidildiği için tamamlanmayan hastane konusunda bundan sonra nasıl adım atılacağı yeni projenin nerede ve nasıl uygulanacağı merak ediliyor.

Zonguldak tam 12 yıldır tartıştığı hastane konusunda sonuca ulaşamazken hastanelerde büyük sıkıntılar yaşanıyor.

Gerek hekimler gerekse diğer sağlık çalışanları fiziki şartları yetersiz zor şartlarda hizmet vermeye çalışırken hasta ve hasta yakınları ise tepkili. Kısır politik tartışmaların ötesinde kentin kendi gerçeğinden yola çıkarak sonunu çözmek için daha kaç yıl bekleyeceği merak ediliyor.

Editör: TE Bilisim