Yapılan şikayetler ve basında yer alan haberler üzerine denetimlere ağırlık verildiğini ifade eden  Maden, “Ticaret Bakanlığı haksız fiyat uygulaması sistemine yapılan şikayetler, Cumhurbaşkanlığı iletişim merkezine yapılan şikayetler ve medyada yapılan haberler üzerine Ticaret İl Müdürlüğüne telefonla yapılan bildirimlerde dahil olmak üzere Ticaret İl Müdürlüğünün koordinasyonunda tüm il genelinde Belediyelerin zabıta ekipleri, vergi dairesi denetmenleri ve İl Müdürlüğümüz personelleri tarafından denetimler gerçekleştirilmektedir. Zonguldak Merkez ve İlçelerinde market, pazaryeri, eczane gibi çok sayıda işyeri denetimden geçirildi. Yapılan denetimlerde ekiplerimiz son üç aylık alış ve satış faturalarını kontrol ederek haksız fiyat artışı olup olmadığını denetlediler. Denetimlerde, arz-talep dengesiyle uyuşmayan fiyat artışları gözlemlenen ürünler tespit edilerek, denetlenen firmalardan savunma alınmak suretiyle ürünlerin alış ve satış faturaları gibi gerekli bilgi ve belgeler talep edilmektedir. Firmaların savunmaları ve temin edilen bilgiler değerlendirilmek üzere Haksız Fiyat Değerlendirme Kurulu’na bildirilmektedir.
Yapılan şikayetler ve basında yer alan haberler üzerine denetimler yoğunlaşıyor. Ekiplerimizin işyerlerinde yaptığı incelemeler ve tutanaklar Ticaret Bakanlığımıza gönderiliyor. Fahiş fiyatla ürün satan işyerine kesilen cezayı Ticaret Bakanlığımız belirliyor. Fahiş fiyatla internet üzerinden yapılan satışa uygulanan ceza 104 bin 781 TL, iş yerinden yapılan fahiş fiyatlı satışa ise 10 bin 475 TL cezai işlem uygulanıyor. 
Zonguldak Ticaret İl Müdürlüğü olarak 2020 yılında haksız fiyat uygulaması kapsamında 244 firma ve 848 ürün denetimi gerçekleştirilmiştir. 162 firma hakkında tutanak düzenlenmiş ve Ticaret Bakanlığı Haksız fiyat değerlendirme kuruluna gönderilmiştir. Ayrıca denetimlerde 6502 sayılı Kanun hükümleri doğrultusunda Fiyat Etiketi Yönetmeliğine aykırı olduğu görülen ürünler içinde gerekli işlemler yapılmaktadır. Bu çerçevede 32 firmada 93 üründe fiyat etiketi denetimi yapılmış ve 11 üründe aykırılık tespit edilerek idari işlem uygulanmıştır.
İl Müdürlüğümüzce gerek resen gerekse vatandaşların şikayetleri üzerine fahiş fiyat artışları ile ilgili olarak denetim faaliyetleri ilimiz genelinde devam edecektir.
Halkımızın fiyatlarında fahiş artış olduğunu gördükleri ürünlerle ilgili şikayetlerini iletmeye devam etmelerini diliyor, gösterilen duyarlılıktan dolayı teşekkür ediyorum” dedi.

Editör: TE Bilisim