Zonguldak Ticaret İl Müdürü İsmail Maden Bakanlığın 100 günlük eylem planında yer alan elektronik ticarette güvenliğin ve hizmet kalitesinin iyileştirilmesi ile gizliliğin korunması ve e-ticaret yapan internet sitelerinin güvenilirliğinin tesis edilmesi amacıyla Güven Damgası sistemi oluşturulduğunu söyledi.
İsmail Maden yaptığı açıklamada, Bakanlığımızın 100 günlük eylem planında yer alan elektronik ticarette güvenliğin ve hizmet kalitesinin iyileştirilmesi ile gizliliğin korunması ve e-ticaret yapan internet sitelerinin güvenilirliğinin tesis edilmesi amacıyla Güven Damgası sistemi oluşturulduğunu belirterek, "Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) tarafından e-ticaret yapan internet sitelerine 'Güven Damgası' verileceğini" ifade etti.
“Bakanlığımızın 100 günlük eylem planında yer alan Güven Damgası uygulamasıyla internet kullanıcılarının alışveriş yapmalarında tereddüt oluşturan güvenlik, gizlilik ve kalite konularında yaşanan endişelerin giderilmesi sağlanacak. Güven Damgası sayesinde tüketicilerimiz gönül rahatlığıyla internet üzerinden alışveriş yapabilecekler.
SİSTEME GİRİŞ GÖNÜLLÜ OLACAK
E-ticaret yapan firmalar Güven Damgası Sistemine gönüllülük esasına göre dahil olacak. Sisteme katılmak isteyen e-ticaret siteleri, Güven Damgası Sağlayıcıya (GDS) www.guvendamgasi.org.tr sitesi üzerinden başvuruda bulunabileceklerdir. Bakanlığımız tarafından resmi gazetede yayımlanan Elektronik Ticarette Güven Damgası Hakkında Tebliğde yer alan koşulları sağladığı belirlenen e-ticaret sitelerine, Güven Damgası Sağlayıcı tarafından 'Güven Damgası' tahsis edilecektir."
Öte yandan, e-ticaret sitelerinde elektronik ticarete konu malın stok bilgisi, içeriği, malzemesi, ölçüleri gibi özelliklerine ilişkin detaylar ile gerçek boyutlarının anlaşılmasını mümkün kılan görseller gibi birçok ayrıntıya yer verilecek, alıcıya kargo takip imkanı sunulacak böylece hizmet kalitesi artırılacaktır.
E-TİCARET SİTELERİ DENETLENECEK
İlgili tebliğ kapsamında gerekli olan güvenlik ve hizmet standartlarına uymayan e-ticaret sitelerinin tespit edilmesi halinde güvenli damgasının askıya alınma ve iptaline ilişkin işlemler yürütülecek, yani Güven Damgası verilen e-ticaret siteleri denetlenecektir.
''Güven Damgası'' sistemine dahil firmalarla vatandaşlar arasında çıkabilecek uyuşmazlıkların çözümünün, talep ve şikayetlerin etkin bir şekilde yönetilmesinin ve sonuçlandırılmasının sağlanabilmesine yönelik çevrim içi şikayet sistemi uygulanacaktır. Böylece e-ticarette ortaya çıkan uyuşmazlıkların hızlı ve etkin çözümlenebilmesi sağlanacaktır.”
Editör: TE Bilisim