CHP Zonguldak Milletvekili Şerafettin Turpcu, 6 Mayıs 1972'de idam edilen 68 kuşağının devrimci lideri Deniz Gezmiş ve arkadaşları Yusuf Aslan, Hüseyin İnan için bir anma mesajı yayınladı.

Turpcu, "Her an ölüme götürülmeyi bekleyen Deniz Gezmiş'in, hücresinde `toprak ve tarım reformu yasası tasarısını` okumak istediğini biliyoruz. Darağacının gölgesinde bile köylünün toprak derdini düşünen yurtseverlerler kişilerden bahsettiğimiz unutulmasın!  Gerçek vatanseverlerin, düzene ve sömürülmeye karşı duran bu yürekli insanların asılması arkasından gelenlere ibret ve korku vermeyi amaçlamıştır. İnsan yaşamı üzerinde `üç, üç, üç` tezahüratı yapanlara rağmen,  `üç fidan` ölümsüzleşmiştir ve devrimci ruhları yaşamaya devam etmektedir" dedi.

 

CHP Zonguldak Milletvekili Şerafettin Turpcu, yayınladığı anma mesajında 3 fidanın idam edilmesinin üzerinden 45 yıl geçtiğini belirtirken, "Deniz Gezmiş, Yusuf Aslan ve Hüseyin İnan'ın 6 Mayıs 1972'de Ankara Cebeci Cezaevi avlusunda idam edilmelerinin üstünden 45 yıl geçti. Üç fidanın idam edildiği 6 Mayıs 1972, Türkiye'de emperyalizme başkaldıran, 6'ncı Filo'yu Dolmabahçe'den denize döken, karanlığın üzerine aydınlık olup yürüyen bir gençlik hareketinin devrimci ruhunu temsil etmektedir" dedi.

"ESİN KAYNAĞI ATATÜRK'ÜN KENDİSİDİR"

Gezmiş ve arkadaşlarının gerçekleştirdiği eylemlerinin esin kaynağının Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk'ün kendisinin olduğunu söyleyen Turpcu, "Deniz Gezmiş ve arkadaşlarının anti-emperyalist mücadelelerinin, ulusal bağımsızlığı temel alan devrimci eylemlerinin esin kaynağının; doğrudan Atatürk'ün kendisi, Atatürk ve arkadaşlarının ulusal bağımsızlık mücadelesi, ve nihayet Atatürk'ün Cumhuriyet'i gençliğe emanet eden vasiyeti olduğunu biliyoruz. Anti-emperyalist, yurtsever, devrimci tutumlarından son nefeslerine kadar asla ödün vermeyen ve dimdik karşıladıkları ölümleriyle bile sonraki kuşaklara örnek olan Deniz Gezmiş ve arkadaşlarının 12 Mart faşizminin karanlık, puslu ortamında, haksız yere idam edilmeleri, toplumsal belleğimizde silinmesi olanaksız derin izler bırakmıştır" ifadelerini kullandı.

"DARAĞACININ GÖLGESİNDE BİLE KÖYLÜNÜN TOPRAK DERDİNİ DÜŞÜNDÜ"

Deniz Gezmiş ve arkadaşlarının yurtsever insanlar olduğunu Türkiye halkının unutmaması gerektiğinin altını çizen Turpcu, "Her an ölüme götürülmeyi bekleyen Deniz Gezmiş'in, hücresinde `toprak ve tarım reformu yasası tasarısını` okumak istediğini biliyoruz. Darağacının gölgesinde bile köylünün toprak derdini düşünen yurtsever kişilerden bahsettiğimiz unutulmasın!  Gerçek vatanseverlerin, düzene ve sömürülmeye karşı duran bu yürekli insanların asılması arkasından gelenlere ibret ve korku vermeyi amaçlamıştır. İnsan yaşamı üzerinde `üç, üç, üç` tezahüratı yapanlara rağmen,  `üç fidan` ölümsüzleşmiştir ve devrimci ruhları yaşamaya devam etmektedir." Diye konuştu.

"ÖLÜMDEN KORKMUYORUZ; ONU İŞBİRLİKÇİLER DÜŞÜNSÜN"

Deniz Gezmiş`in mahkeme savunmasına hatırlatma yapan Turpcu; `YAPTIKLARIMIZIN HAKLI OLDUĞUNA İNANIYORUM. HALEN DE BU İNANCI TAŞIYORUM. TÜRKİYE'NİN BAĞIMSIZLIĞINDAN BAŞKA BİR ŞEY İSTEMEDİM VE BU SEBEPLE AMERİKAN EMPERYALİZMİNE VE İŞBİRLİKÇİLERİNE KARŞI MÜCADELE VERDİK. BUNDAN DOLAYI ÖLÜMDEN KORKMUYORUZ. ONU ANCAK İŞBİRLİKÇİLER DÜŞÜNSÜN VE ANCAK ONLAR KENDİ CANININ TELAŞINA DÜŞSÜN. VE BEN 24 YAŞINDAYKEN KENDİMİ TÜRKİYE'NİN BAĞIMSIZLIĞINA ARMAĞAN ETMEKTEN ONUR DUYUYORUM.` sözleri üç fidanla birlikte, ülkenin emperyalizmle mücadelesinin nasıl ipe çekildiğinin resmidir.

Deniz Gezmiş ve arkadaşlarının idam sehpasına gönderilmelerinden 45 yıl sonra bugün, emperyalizm Türkiye'yi yeniden kuşatmıştır. Ülkemizi çevreleyen coğrafyada yaşanan gelişmeler ve hemen sınırlarımızın ötesinde hayata konulan emperyalist planlar her şeyi açıkça ortaya koymaktadır. Ülkemizin içinde bulunduğu mevcut koşullara bakınca Deniz Gezmiş ve arkadaşlarının mücadelelerinin ne denli  anlamlı ve değerli olduğunu bir kez daha anlıyoruz.

Bu duygu ve düşüncelerle, emperyalizmine karşı mücadele ederken idam edilmiş devrimci koca yürekli insanlar Deniz Gezmiş, Yusuf Aslan ve Hüseyin İnan'ı sevgi, saygı ve özlemle anıyoruz. " ifadelerini kullandı.

Editör: TE Bilisim