Ak Parti Zonguldak Milletvekili Özcan Ulupınar, "8 Kasım Uzun Mehmet' i Anma ve Kömürün Bulunuş Günü" ile ilgili yazılı bir mesaj yayımladı.

Ulupınar yayınladığı mesajında;

"Uzun Mehmet' in 8 Kasım 1829 tarihinde, Zonguldak'taki Kdz. Ereğli ilçesinin sınırları içerisinde bulunan Neyren Deresi civarında bulduğu taşların kömür olduğu anlaşılmış ve kayıtlara kömürün bulunuş günü olarak geçmiştir. Bu buluş ülkemizde kömür işletmeciliğinin temelini oluşturmuştur. Zonguldak ve civarında üretilen kömür, Türkiye'de metalürjik özelliğe sahip taş kömürüdür. Kalkınmamızda ve sanayileşmemizde çok önemli yer tutmuştur. Sanayideki demir-çelik üretiminin temel taşlarından olmuştur.

Kömürün bulunması ülkenin ve Zonguldak'ın kaderini etkilemiş, Zonguldak'ın tanınmasına neden olmuştur. Zonguldak bu tarihten sonra önem kazanmış ve Türkiye Cumhuriyeti kurulduktan sonra kurulan ilk vilayet olmuştur. Zonguldak bu sayede büyümüştür. Karaelmas bugüne kadar binlerce kişi için ekmek kapısı olmuştur. Zonguldak'ın ekonomik, sosyal ve kültürel yaşantısı karaelmas ile şekillenmiştir.

Cefakâr Zonguldak 188 yıldır taş kömürünü üretiyor. Bu uğurda 5 binden fazla maden şehidi verdik. Bizi ısıtan, sanayide çeliği eriten, fabrika bacalarını tüttüren taş kömürünü çıkartmak için yerin yüzlerce metre altında alın teri döken işçilerimize şükran borçluyuz.

Bu vesile ile taşkömürünü bulan ve tarihe "ilk maden şehidi" olarak geçen Uzun Mehmet'e ve bugüne kadar madenlerde hayatını kaybetmiş bütün maden şehitlerimize Allah'tan rahmet dilerken minnetle anıyor, selam ve saygılarımı sunuyorum." ifadelerine yer verdi.    

Editör: TE Bilisim