Kestane ağaçlarına ve Meyvesine zarar veren Kestane gal arısına karşı Biyolojik ve mekanik mücadele çalışması Labaratuar ortamı başlaı.

Zonguldak Orman Bölge Müdürü Zekeriya Beyazlı, Gökçebey Orman İşletme Müdürlüğü’ne bağlı Fidanlık Müdürlüğündeki Labıratuar çalışmasını tanıttı.

Labaratuarda köknar, çam ağaçları zararları için üretilen komanda böceklerinin biyolojik çalışmada başarılı olduğunu söyleyen Orman Bölge Müdürü Zekeriya Beyazlı Kestane ağaçlarına zarar veren kal ağrısı zararlısı içinde Dryocosmus kuriphilus İsimli böceği üreteceklerini ve Ocak ve Şubat aylarında doğaya salacaklarını ifade etti.

Laboratuvar çalışması ilgili bilgi aktaran Zonguldak Orman Bölge Müdürü Zekeriya Beyazlı, “Bilimsel adıyla Dryocosmus kuriphilus (Kestane gal arısı), dünya genelinde önemli bir kestane ağacı zararlısı olarak bilinmektedir. Çin kökenli bu böcek Çin’den sonra Japonya (1941) ve Avrupa’nın (2002) Yunanistan, İtalya ve İspanya gibi ülkelerinde görülmüştür. Şu anda neredeyse tüm dünyaya yayılmış bulunmakta olup ilk kez ülkemizde 2014 yılında Yalova’da ormanlık alanlardaki kestane ağaçlarında tespiti yapılmıştır.

Zonguldak Orman Bölge Müdürlüğümüz ormanlarında geçmiş yıllarda tespiti bulunmamakla birlikte bu yıl Zonguldak ili Kilimli ilçesi ve Bartın ili Kızılkum köyü Kestane ağaçlarında zararlının varlığı tespit edilmiştir.

Zonguldak İli Muslu Beldesi, Şirinköy, Kurtköy, Göbü ve Türkali Köyleri ile Bartın İli Büyükkızılkum, Güzelcehisar mevkileri, Devrek İlçesi Alparslan Köyü mevkiinde toplam 1395 Ha alandaki kestane ağaçların zararlının varlığı tespit edilmiştir. Bölge Müdürlüğümüz, Bartın Orman Fakültesi ve Tarım ve Orman İl Müdürlükleri ile koordineli bir şekilde survey çalışmaları ve mücadele sürecini yönetmektedir. Bu kapsamda Zonguldak ili Muslu Beldesi, Şirinköy, Kurtköy, Göbü ve Türkali Köyleri mevkileri ile Devrek ilçesi Alparslan Köyü mevkiinde ve Bartın İli Büyükkızılkum, Güzelcehisar mevkilerinde mekanik mücadele kapsamında üzerinde gal bulunan dallar kesilip yakılmak suretiyle imha edilmektedir.

Bu zararlı kestane ağacında gal denilen fazla sayıda anormal bir yapının gelişimi ile bu ağaçların yaprak, çiçek ve meyve gibi kısımlarını etkileyerek alınan verimin oldukça azalmasına yol açar. Çiçek oluşumlarını da etkilediği için kestane üretiminin yanı sıra bal üretimini de olumsuz yönde etkilediği bilinmektedir. Ağaçları direkt öldürmemektedir.

Bu zararlı ile mücadelede en etkili yöntem olarak biyolojik mücadele yöntemidir. Bu kapsamda Bursa İlimizde Orman Müdürlüklerimize bağlı laboratuarlarda doğal düşmanı olan Torymus sinensis üretimi yapılmaktadır.

Bartın Orman Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Yafes Yıldız, Bölge Müdürlüğümüz ile Zonguldak ve Bartın Tarım ve Orman İl Müdürlükleri ilgili teknik elemanlarından oluşan bir heyet Bursa Orman Bölge Müdürlüğüne bağlı bulunan laboratuarlarda yapılan çalışmaları yerinde inceleme ve akabinde Zonguldak Gökçebey’de bulunan Orman Zararlılarıyla Mücadele Teşhis ve Tanı Laboratuarında üretim gerçekleştirilmesi amacıyla Bursa iline ziyaret gerçekleştirmiştir.

Zonguldak Orman Bölge Müdürlüğümüz bünyesinde 2017 yılında yapımına başlanan ve 2018 yılında gerekli araç ve gereçlerin temini yapılarak 2019 yılında faaliyete geçen Gökçebey Orman Zararlılarıyla Mücadele Teşhis ve Tanı Laboratuarı kurulmuş olup bu laboratuarımızda orman zararlılarıyla mücadele amacıyla faydalı böcek üretimi yapılmaktadır. Bu kapsamda 2019 yılında Göknar kabuk böceği zararlısına karşı doğal düşmanı olan 12.500 adet Thanasimus formicarius üretimi yapılarak doğaya salınmıştır. 2020 yılında yine Thanasimus formicarius üretimi yapılmaya devam edilmektedir. Kestane gal arısı zararlısını yok eden Torymus sinensis ‘in de laboratuarımızda üretilip ormanlara salınması yırtıcının biyolojisi gereği teknik olarak en erken 2021 yılında gerçekleştirilebilecektir.

Diğer mücadele yöntemlerinden biri olan mekanik mücadele kapsamında ise zararlının etkisinden dolayı oluşan gallerin görüldüğü sürgünler ve diğer bitki kısımları kesilerek imha edilmektedir. Zonguldak ve Bartın İllerinde Kestane Gal Arısının tespit edilmesinden sonraki hafta ekipler oluşturularak mekanik mücadele çalışmaları başlatılmıştır. Çalışmalar Üniversite ve Tarım ve Orman İl Müdürlükleri ile birlikte eşgüdüm içinde devam ettirilmektedir” dedi.

Editör: TE Bilisim