Başkan Gürel yaptığı basın kanunu ile ilgili uygulamanın 1 Nisan 2023 tarihine ertelendiğini söyledi.

TİMET Başkanı Şakir Gürel’in açıklaması şöyle;

“Kamuoyunda Dezenformasyon / internet yasası olarak da bilinen, ‘Basın Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun’ TBMM’de kabul edildikten hemen sonra, 18 Ekim 2022 tarihinde Sn. Cumhurbaşkanımız tarafından imzalandı ve Resmi Gazetede yayınlanarak yürürlüğe girdi. Basın Kanununda bazı değişiklikler/yenilikler getiren, internet gazetelerinin Mevkute/Süreli Yayın olmasını ve Basın İlan Kurumundan Resmi İlan almasının önünü açan yasanın ilgili bölümü, hazırlıkların yapılması, bunun yönetmeliğinin belirlenerek yayınlanması vb. nedenlerle 1 Nisan 2023 tarihine ertelendi.

Söz konusu Kanunun yürürlüğe girmesinden itibaren siz meslektaşlarımızdan gelen ilgili soruları her platformda cevaplamaya çalıştık. Ancak bu konuda hala benzer sorular gelmeye devam etmekte olduğundan, kayda geçmesini sağlamak aşçısından ve bir kaç maddede toplu olarak cevap vermek amacıyla bu mesajı paylaşma gereği hasıl olmuştur;

1- 18 Ekim 2022 tarihinde yürürlüğe giren Basın Kanununun internet gazeteciliği ile ilgili maddeleri, 1 Nisan 2023 tarihinden itibaren yürürlüğe girecektir.

2- Bu tarihe kadar Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı’na bağlı Basın Yayın Daire Başkanlığı ve Basın İlan Kurumu, internet gazetelerinin vasıflı mevkute/süreli yayın olabilmesi için en az kaç kişi çalıştırması gerektiği, abone ve okunma/tıklanma sayılarının  asgari ne olması gerektiği gibi ilgili konularda yönetmelik çalışması yapmakta olup, çalışmalar bittiğinde yayınlayacaklardır.

3- Bu yönetmelik yayınlanıncaya kadar, vasıflı yazılı gazetelerin yerine getirdiği yasal zorunluluklardan hareketle Cumhuriyet Savcılıkları başta olmak üzere ilgili kamu kurum ve kuruluşlar nezdinde çeşitli müracaat ve girişimlerde bulunmanın bir sakıncası olmadığı gibi bu girişimleri yapana bir müktesep hak veya öncelik sağlaması da söz konusu değildir.

4- İnternet Haber Siteleri ve İnternet Gazeteciliği ile ilgili BİK Yönetmeliği yayınlanmadan, çeşitli gerekçelerle yapılan yönlendirmelere itibar etmeyiniz.

5- Nihai olarak önerimiz; konu ile ilgili yayınlanacak İletişim Başkanlığı ve BİK Yönetmeliğinin beklenmesidir.”

Editör: TE Bilisim