Amasra’nın Gömü Köyü’nde yapılmak istenen 1320 MW gücündeki Hema Termik Santrali ve Hema Limanı ÇED olumlu kararları beş ay önce Danıştay tarafından oybirliğiyle iptal edilmişti. Bu iptaller yörede Hattat Holding tarafından yapılmak istenen termik santrallere dair ilk iptal kararları değildi. Bunlar Bartın-Amasra halkının büyük tepki ve mücadelesi sonucu daha önceki idari veya yargı kararlarıyla birlikte verilmiş sekizinci iptal kararlarıydı. Buna rağmen Hattat Holding aynı yerde termik santral yapmak için dokuzuncu kez ÇED başvurusunda bulundu. Bugünkü toplantı bu ÇED başvurusuna ait “Halkın Katılımı Toplantısı”ydı. 
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı yeni ÇED sürecini ilgili şirketin verdiği 1600 sayfalık ÇED Başvuru Dosyası’nı dikkate alarak başlattı. Bu başvuru dosyası, daha önceki başvurulardan copy-paste yoluyla yapılmış, karman çorman, hiçbir bilimsel karşılığı olmayan bir paçavra olmaktan ileri gitmemektedir. Bu paçavra dosyada verilerin çoğu eski tarihli veriler olduğu gibi, aradan geçen 10 yıllık sürede mevzuatta yapılmış olan değişiklikleri dikkate almadan idareye sunulmuştur. Böyle bir başvuru dosyasının bakanlık tarafından kabul edilmemesi ve direkt reddedilmesi gerekirdi.
Bakanlığın bu dosyayı reddetmek için hala bir şansı vardır. Çünkü Danıştay’ın Hema Termik Santrali ÇED olumlu kararını oybirliğiyle iptal ederken dayandığı “entegre tesis” ve “kümülatif etki” argümanlarını karşılamak iddiasıyla hazırlanmış bu ÇED başvurusu, başvuru için gereken asgari şartları karşılamaktan çok uzaktır. ÇED başvurusunda daha önce ayrı ayrı ÇED süreçlerine tabii tutulmuş olan “Hema Termik Santrali”, “Hema Limanı” ve “Lavvar Tesisi” gibi tesisler bu sefer birlikte olacak şekilde aynı ÇED sürecine tabii tutulmuştur. Fakat bu değişiklik yeterli değildir. Danıştay’ın “Entegre Tesis” ve “Kümülatif Etki” ye dayandırdığı kararı tam olarak karşılanmak isteniyorsa, taşkömürü kuyuları ve termik santralde üretilecek elektriği enterkonekte sisteme bağlayacak yüksek gerilim hattının da bu ÇED sürecine dahil edilmesi gerekmektedir. Bu tesisler için daha önce verilmiş olan “ÇED Gerekli Değildir” ve “ÇED olumlu” kararları, Danıştay’ın Hema Termik Santrali ÇED Olumlu kararını iptalinden sonra geçerliliğini yitirmiştir. Aynı yerde yapılacak tesislerin oluşturacağı kümülatif etki ancak bu tesislerin de yeni ÇED sürecine dahil edilmesinden sonra doğru olarak ölçülebilir. Bu nedenle Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın eksik şekilde hazırlanmış Hema Termik Santrali ÇED Başvuru Dosyası’nı derhal geri çevirmesi gerekmektedir.
Bugün burada yine yüzlerce kişi var ve Amasra’da termiksiz yaşam için mücadele ediyor. Bartın Platformu önderliğinde yürütülen bu mücadelede son 10 yıl içinde; 
-Termik santralle ilgili yapılan 9 farklı “ÇED Halkın Katılımı Toplantısı”nı binlerce kişiyle tepki konularak yaptırılmadı.
-29 Kasım 2010 tarihinde bin kişiyle Bartın’dan Ankara’ya gidilerek Bakanlığın önünde termik santral protestosu yapıldı.
-22 Nisan 2011’de 10 bin kişinin katılımıyla “Termiksiz Yaşam İstiyoruz” mitingi yapıldı.
-5 Haziran 2014’te yağmurlu bir günde termik santralin yapılmak istendiği yerden Amasra’ya kadar el ele tutuşan binlerce kişiyle insan zinciri yapıldı. O gün Amasra’daki bütün esnaf işyerlerini açmayarak termik santrale tepkisini gösterdi.
-Haziran 2014’te sadece 10 iş günü içinde toplam 43 bin kişinin bireysel dilekçesiyle termik santral ÇED raporuna itiraz edilerek dünyada daha önce gerçekleşmemiş olan bir başarıya ulaşıldı.
-Rekor kıracak sayıyla, tam 2019 davacıyla Hema Termik Santrali ÇED olumlu kararının iptali için davalar açıldı. 
-Açılan bu davalar idare mahkemesi tarafından kabul edilmese de, Danıştay tarafından oybirliğiyle kabul edilerek, Hema Termik Santrali ÇED olumlu kararı iptal edildi. Bu kararlarla Bartın-Amasra halkının haklılığı onaylandı. 
Tüm bunlara rağmen ilgili şirket tekrar yaptığı ÇED başvurusuyla, Amasra’da termik santral yapma girişimini dokuzuncu kez gündeme getirmiştir. Burada belirtmek istiyoruz ki; Biz Bartın-Amasra halkı olarak bu dokuz canlı termik santral canavarını, tam sekiz kez öldürdük. Kararlıyız. Dokuzuncusunda da öldürüp, Çanına ot tıkayacağız. Bu böyle biline. 
Saygılarımızla.

Editör: TE Bilisim