CHP Zonguldak İl Başkanı Ahmet Altun, Uzun Mehmet'in kömürü buluşunun 188. yıl dönümünü kutladı.

Altun, kömürü bulan Uzun Mehmet'i rahmet ve minnetle anarak şunları söyledi;
 "1829 yılında Uzun Mehmet tarafından ilimiz sınırları içinde bulunan taş kömürü yaklaşık 150 yıl ülkemizin ağır sanayisinin enerji ve hammaddeleri olarak, demir ve çelik tesislerinde, demiryolu lokomotiflerinde, deniz yollarında ,hava gazı tesislerinde kullanılmıştır.

Ancak petrol ve doğalgazın kömürün yerini almasına, siyasi iktidarların tutumu, norm kadroya rağmen kömür üretim işçisinin alınmayışı havzamızdaki taş kömürü üretimini geriletmiş ve ihtiyaçları karşılayamaz duruma getirilmiştir.

Bugün ise Mecliste görüşülmekte olan 3213 sayılı kanunun EK1 maddesinin 3.fıkrasında yapılması istenen değişiklikle Türkiye Taş Kömürleri Kurumu'nun işlettiği ocakların özelleştirilmesi mümkün olacaktır. Dünyada taş kömürleri rezervi olan ülkelerin bu kömüre bakış açısı ve ilimizin kömürle özleşmesi incelenerek dünyada en ağır iş kolu kabul edilen taş kömürü üretmek için bu güne kadar 5 bin işçimizi şehit verdiğimiz olgusu göz önüne alınarak bu değişiklik değerlendirilmelidir.

Dünyada ve ülkemizde maden kazaların yaşanmadığı günlerin temennisi ile; ülke sanayisinin emrine taş kömürü sunmak için hayatını kaybeden işçilerimize, kömürü bulan Uzun Mehmet'i rahmet ve minnetle anıyorum."

Editör: TE Bilisim