Ahilik haftası kapsamında Zonguldak Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi öğrencilerine Ticaret il Müdürlüğü tarafından Ahilik kültürü tanıtıldı.

Okul konferans salonunda düzenlenen sunuma Ticaret İl Müdürlüğü personeli Özge Ablakoğlu Tetik tarafından slayt gösterisi eşliğinde AHİLİK kültürü ile ilgili bilgiler verildi.

Seminer sonrası öğrencilere hitap eden okul müdürü Burhan Koyu şunları söyledi;

"Ahiliğin günümüz için gerekli bir sistem olduğunu ahlak, temel değerler vardır. Ve bu değerler bozulmadan kullanılmas önemlidir. Günümüzde çeşitli ürünleri para vererek alıyoruz. Hakkını ve işini dört dörtlük yapan esnaf olduğu gibi bunun üç kağıdına kaçan bozuk mal satmaya çalışan özürlü mali vermeye çalışan ya da haketmediği değeri isteyen esnaflar ile karşı karşıya kalabiliyoruz. Bozulmuş yada eksik kültürümüzün bir şekilde yenilenmesi ihtiyacı doğuyor. Bu sebeple de Ahilik kavramındaki değerlerin tekrar sahiplenilmesi tekrar bu bilince varılması ve işini nasıl yapıyorsa dört dörtlük hakkı ile yapması gerekmektedir. Elini vicdanına koyması ve vicdanına göre hareket etmesi gerekmektedir. Sizlerde ilerleyen hayatlarda meslek sahibi olacaksınız sizlerin de bu şekilde hareket edeceğinizi umuyoruz" dedi.

Ticaret İl Müdürü İsmail Maden ise şu ifadeleri kullandı; "18 ve 24 Eylül tarihleri arasında Ahilik haftası kapsamında sizleri ahilik kültürünün tanıtılması nasıl dejenere olduğunu anlatmak ve bu vesileyle geleceğin ahileri olan geçmişte yaşayan ahilerle ilgili bilgi sahibi olmanızı istedik. Ahilik Anadolu Selçuklularının son döneminde Osmanlı Devleti'nin ilk başlarında Anadolunun Türk toprağı İslam toprağı olmasını sağlayan en önemli etken bir unsurdur. Çünkü ahiliğin özünde fütüvvet, maneviyat, doğruluk, cömertlik vardır. Sizlerde yarın bir gün bir kısmınız esnaf bir kısmınız ise tüccar olacaktır. İşte Atalarımızın bu toprakların nasıl İslam Türk yurdu yapıp izleri emanet ettilerse sizlerde onlar gibi çalışıp bizden sonraki nesillere yine buyurduğu İslam yurdu olarak aktarmanızı bekliyoruz. Bu sebeple bu değerlere sahip olmamız gerekiyor. Bu değerlere sahip çıkmamız gerekiyor. 2017 2018 eğitim ve öğretim yılında sizlere başarılar diliyorum" ifadelerini kullandı.

Editör: TE Bilisim