Genel Maden İşçileri Sendikası(GMİS)Başkanı Hakan Yeşil, toplantıda sonrasında basın mensuplarının sorularını yanıtladı.

Genel Maden İşçileri Sendikası(GMİS)Başkanı Hakan Yeşil,  “Kimse istemez böyle bir acıyı. Böyle bir acının içinde kaldık. Sebep ve sonuçları var. Bizlerin bu işin sorumluluğu kimse bulup araştırıp be cezalar alması gerekiyorsa o arkadaşlarımızın o arkadaşlarımızın cezalandırılması konusunda bizler takipçisiyiz”dedi.

Başkan Yeşil ayrıca kaza anında mühendisin orada olmadığını ifade ederek, “Bütün ocaklarımızda her vardiya maden mühendisi vardır. Vefat edenlerin arasında nezaretçi arkadaşımız var. Maden mühendisi arkadaşımızın ölen arkadaşlarımızın arasında değil”dedi.

‘Böyle bir acının içinde kaldık’

Genel Maden İşçileri Sendikası(GMİS), “Ülkemizi büyük bir acıya boğan 14 Ekim tarihinde yaşadığımız Amasra müessesinde elim kaza sonucunda 41 arkadaşlarımızı. Vefat eden arkadaşlarımıza allahtan rahmet diliyorum. Kimse istemez böyle bir acıyı. Böyle bir acının içinde kaldık. Sebep ve sonuçları var. Bizlerin bu işin sorumluluğu kimse bulup araştırıp be cezalar alması gerekiyorsa o arkadaşlarımızın o arkadaşlarımızın cezalandırılması konusunda bizler takipçisiyiz. Bizler kazayı haber alır almaz oraya gittik. Olayın başından sonuna kadar arkadaşlarımıza yardım ettik. Bizlerde dışarı da yaralılarla bire bir ilgilendik. Be yazık ki böyle bir kaza yaşadık. Ciddi bir olayın içerisindeyiz. Konuyu en ince ayrıntısına kadar takip etmek zorundayız.”

‘Doğadan sonra meten yazıyla mücadele ediyoruz’

Doğadan sonda metan gazıyla mücadele ettiklerini ifade eden Yeşil, “Şimdi arkadaşlar kamuoyunda bir çok bilgi dolaşıyor. Takip sistemlerimiz bütün ocaklarda var. Türkiye Taşkömürü Kurumunun bütün ocaklarında var. En riskli Taşkömürüdür. İçinde metan gazını bulunduran taşkömürüdür. Doğadan sonra metangazıyla mücadele ediyoruz. Bütün ocaklarda ki anti grizu özelliklidir. Yüzde iki civarlarına geldiği zaman metan gazı ocağı terk etmelisiniz. Sensörlerin okuyup okumadığı konusu yapacağı uzman arkadaşlar sonucunda aydınlanacaktır. Bu bilgler silinmez. Kayıtlıdır her gün. Bu biletlerin saklanması mümkün değildir. Adalet Bakanlığımız 6 savcımızı görevlendirdi.”

‘Maden mühendisi arkadaşımız işçilerin arasında yokmuş’

Genel Maden İşçileri Sendikası(GMİS)Başkanı Hakan Yeşil, maden mühendisinin işçilerinin arasında olmadığını söyleyerek, “Bütün ocaklarımızda her vardiya maden mühendisi vardır. Vefat edenlerin arasında nezaretçi arkadaşımız var. Maden mühendisi arkadaşımızın ölen arkadaşlarımızın arasında değil”şeklinde konuştu.

‘Ocağa ozot basılıyor’

Ocağa ozot basıldığını ifade eden Yeşil, “Biliyorsunuz olay anında patlama oldu. Oradaki ağaç malzemeler alev aldı. Son arkadaşımızı olay yerinden aldıktan sonra yangını söndürme çalışması çok önemli. Bizim ayak diye tabir ettiğimiz en başında dibinde kapatılması gerekiyordu. Dün akşam itibariyle sızlandırmaz sağlandı. Yetkililer bunu takip ediyor. Ocakta riskler tamamen ortadan kalktıktan sonra yetkililer ocağa inecek. Ocaklara su basılmıyor ozot basılıyor. Yerin altındaki gaz değerlerle sönmek üzere olduğu öğrenildi.”

‘Diğer bölümlere sıçramaması için ocak kapatıldı’

Genel Maden İşçileri Sendikası(GMİS)Hakan Yeşil, “Yerin altında çalışma hayatı var. Yerin altında kimler tarafından ne kadar işçiyle yapacağı beliydi. Bu işçi sağlığı ilgili açıklamalarımız var. Sağlıklı çalışma yapmak istiyorsak kaç kişiyle çalışacaksak o kadar işçiyle çalışmak gerek. Biz bunlarla ilgili sebeplerimizi söyledik. Sahanın kapatılması olay kaza yerinde bahsediyor. Bölgesel olarak kapatacak. -350 kodunda oranın kapanması diğer kodlara sıçramaması için kapandı. Bizim ocaklarımız enerji ve bakanlığı tarafından Sayıştay tarafından denetleniyor. Bizimdi kendi mühendislerimiz yetkilidir”şeklinde konuştu.

‘Bu işin asıl uzmanı tahlisiye ekipleridir’
Arama kurtarmalarının asıl uzmanının tahlisiye ekipleri olduğunu ifade eden Başkan Yeşil, “
Arama kurtarma çalışmalarında Türkiye de bütün ekiplerimiz destek vermek için gelir. Asıl uzmanlar tahlisiye ekipleridir. En son yangın içinden ekiplerimiz aldı. En son asıl riskli bölgede tahlisiye ekiplerimiz can siper altına alarak arkadaşımızı kurtardılar. Amasra bizim pilot bölgemiz. Mekanize ilk sistemlerde orada uygulandı. Bütün sistemlerimiz son Teknoloji. Oradaki arkadaşlarımızın çalışma koşullarını rahatlatmak yarı mekanize ve tam mekanize çalışıyor. Bizler bu işi desteklemek için varız. Kazanın neden olduğu yetkililer tarafından araştırılacak. Bizlerde o arkadaşların ceza alması için elimizden geleni yapacağız.”

Editör: TE Bilisim