Av. Õzel Eroğlu düzenlediği basın toplantısında, Türkiye genelinde 11 istinaf mahkemesi olduğunu, Son olarak ise Trabzon, Van, Kayseri ve Diyarbakır'a istinaf mahkemesi kurulması kararı alındığını belirterek, Zonguldak'ada kurulması için çağrıda bulunduğunu belirterek şunları ifade etti:

"bugün Zonguldak için hayati, çok önemli bir konuya dikkat çekmek istiyorum. Bugünden başlamadığımız takdirde yarın çok geç olacağını düşündüğúm Bir konu bu ve mutlaka buna dikkat çekerek kamuoyunun takibini, milletvekillerimizin takibini, Zonguldak'ta ki etkin kimselerin herkesin takibini sağlamak durumundayız. Olay çok yeni ve taze olduğu için bu basın toplantısını mecburen düzenlekmek durumunda kaldım. Malumunuz Türkiye'de Bölge adliye mahkemesi olarak adlandırılan istinaf mahkemeleri vardır, yerel mahkeme kararlarının öncelikli inceleme makamı konumundadır. Bu yasa çıktığında Türkiye'de 18 tane istinaf mahkemesi kurulması yönünde bir karar alınmıştı. İlk etapta 7 tane kuruldu. Sonra 4 tane daha kuruldu ve son olarak da geçtiğimiz günlerde 4 tane ilde daha kuruldu. Trabzon Van Diyarbakır ve Kayseri'de kuruldu. bu konuda ön almadığınız takdirde çok erken hareket etmediğimiz takdirde bu konuyu kesinlikle kaçırabiliriz. zonguldak bu konu için esasen kurulan illerden çok daha biçilmiş kaftan konumunda bir ildir. Zaten iki il ilimizden ayrılmıştır Karabük ve Bartın. Artı kendisi de Zonguldak 3, Düzce ve Bolu'yu da dahil ettiğimiz zaman 5 tane il hemen çevremizde 2 saatlik bir mesafe bile değildir bu ilder için Zonguldak'a ulaşmak. 5 ile bir istinaf kuruluyor. Batı Karadeniz'de Zonguldak'tan başka lider konumda başka bir ilde yoktur. Bu kadar yakın illerin olduğu konum da zaten başka bir il yok. Zonguldak halen yetki itibariyle sakarya'ya bağlı. Öncesinde ise Ankara'ya bağlıydı. Şimdi bu bizim için çok Hayati bir konudur. Bölge idare mahkemesi kurulduğu zaman 15 hukuk 15 ceza dairesi kurulur. bu kentte istihdam anlamında, kentinize hareket getirmesi anlamında fevkalade önemli bir konudur. İllerin Daha doğrusu davaların, şöyle ifade etmek istiyorum mahkemelerin bir  kazananı oluyor bir de kaybedeni.vMutlaka istinafa Bölge adliye mahkemesine taraflardan biri başvuruda bulunuyor. Yani Tüm bu illerin davalarının gelip görüleceği yargılamaların  yapılacagı bir il  konumuna geliyorsunuz. yani acayip bir sirkülasyonun olduğu mükemmel bir olay bu. ama geriye kalan 3 istinaf mahkemesi 3 sene sonra mı kurulur, 5 sene sonra mı kurulur, veya sayıları arttırılır 20'ye veya 25 mi çıkartılır, kaç yıl sonra kurulur bilinmez ama bugünden bir hareket olmadıktan sonra,bugünden bunun tohumlarını ekmedikten sonra ne zaman kurulursa kurulsun sayısı kaç olursa olsun Zonguldak'a buradan bir şey düşmez.

Bu konuda Sayın milletvekillerimizin bu konuyu çok ciddi olarak takip etmeleri gerekiyor.Ayrıca Zonguldak'ın etkin Kim var kim yok geçmiş milletvekilleri olabilir hep beraber Zonguldak'ta konsensus oluşturularak bize de ileride kurulacak bölge istinaf mahkemeleri'nin Birinin zonguldak'a bugün kurulması için bu basın toplantısı düzenlemiyoruz sonuç itibariyle ama Yarın kurulacak bir mahkemenin zonguldak'a kurulması için bugünden tohumlarının atılması mutlaka gerekli, duyarlılık yaratılması mutlaka gerekli. burada yapılabilecek olan bir tek alt yapının kurulması binanın yapılmasıdır.

Geçmişte Zonguldak bu konuda kan kaybına uğradı. Biz Bölge idare mahkemesi vardı. Zonguldak'tan aldılar götürdüler. Yani teker teker budanan bir il konumundayız. bunu mutlaka takip etmek suretiyle duyarlı olmak suretiyle 2 sene 3 sene sonra zonguldak'a  büyük bir soluk getirecek olan Bölge adliye mahkemesi'nin kurulması konusunda bugüne hareket etmek mecburiyetindeyiz. bu konumun en önemi takipçisinin ise yerel basın olacağını düşünüyorum. Bu konuda daha çok sıcak ve taze. Bu 4 ilde Bölge adliye mahkemesi'nin kurulmasının hemen önümüzdeki günlerde faaliyete geçecek olması sebebiyle bizde bugünden başlayalım ki Yarın ancak o zaman sahiplenebiliri,  yoksa bu günlerden başladıktan sonra Bölge adliye mahkemesi kurulması konusunda kesinlikle kaybederiz. Karadeniz'de şöyle düşünürsek Trabzon'da olmuş oluyor, Samsun'da olmuş oluyor, Zonguldak'ta batı Karadeniz'in lider bir ilidir ve kurulmasından daha doğal hiçbir şey olamaz. en müsait olan, gidiş geliş itibariyle 2 saati bulmayan illerle bu Bölge adliye mahkemesi'nin kurulması son derece ideal bir durumdur.

Editör: TE Bilisim