Türk Ocakları, 1912 yılında İstanbul’da bir kültür derneği olarak kurulmuş ve Cumhuriyet döneminde Türkiye’de millî devletin oluşumuna katkıda bulunmuş milliyetçi örgüttür. 1931’de 260’ı geçen şubesi, 30.000‘i aşkın üyesiyle ülkenin en güçlü sivil kuruluşu durumuna gelen dernek cumhurbaşkanı Mustafa Kemal Paşa’nın emri doğrultusunda Cumhuriyet Halk Partisi ile birleştirilmiş; 1949 yılında yeniden canlandırılmış ve günümüze taşınmıştır.

1910 yıllarda Zonguldak’ta milliyetçilik ve Türkçülük akımının başladığını, I. Dünya savaşı dönemi ve sonrasında akımın hız kazandığını ve yabancı sermayenin sonlandırılmasında bu akımın örgütlenmesinin payı olduğunu biliyoruz. Bu akımın uzantısı Türk Ocakları Zonguldak şubesi resmi olarak 1923 yılında kurulmuştur. İşadamı Süleyman Sırrı ve Mehmet Maksut kurucular arasındandır. Bunu daha sonra Devrek, Bartın ve Ereğli Türk Ocakları takip etmiştir.

Dernek binası ilk olarak yıkılan Aksaray İş Hanı üzerindeki arsada bulunan bahçeli bina seçilmiştir.

Binanın Zemin katındaki odalar işyeri, denize bakan tarafı açık hava gazinosu, ikinci kat odaları toplantı salonu, Türk Tayyare Cemiyeti, spor odası ve depo olarak kullanılmıştır.

Zonguldak Nostalji

Editör: TE Bilisim