Bu araştırmadan sonra bu olayın trajik olması yanına, olaya bakış açımız bir başka anlam daha kazanmıştır.
24 Aralık 1963 günü Kıbrıs’ta Rum çeteciler tarafından evinin banyo küvetinde üç çocuğu ile katledilen. Tarihe ‘Kanlı Noel’ olarak geçen, Rum çetecilerden çocuklarını korumak için göğsünü siper eden ve vücudundan onlarca mermi çıkan Mürüvvet İlhan’nın Zonguldaklı olduğu, Zonguldak Nostalji sayfasından yapılan çağrı ve bu çağrıya cevap veren takipçilerin yorumları ile kesinlik kazandı…

Olayın yaşandığı Lefkoşa’da Kumsal Mahallesi, Şehit Mürüvvet İlhan Sokağı'ndaki bahçeli ev ve banyosu kara günün unutulmaması için müze haline getirilip, o güne ait izlerle birlikte saklanmaktadır.

Köşe yazarı Nezih Varol’un sayfamızla iletişim kurmasıyla başlayan araştırma detaylarını madde-madde sıralayıp, konuya dahil olup bilgileriyle katkıda bulunan takipçilerimizin isimlerini sunuyoruz…

ŞEHİT MÜRÜVVET İLHAN…

Annesi “Gülüçlü Makbule” lakaplı Makbule Hanımdır.

Aslen Ereğli-Gülüç’ten Zonguldak’a yerleşmişlerdir.
Kozlu Kılıç’ta ikamet etmişlerdir.

Mürüvvet hanımın ablası Melek Özçep, eniştesi İzzet Özçep, yeğenleri Şeniz ve Cengiz Özçep (Aynalı Cengiz) Soğuksu’da oturmuşlardır.

Yeğenleri Şeniz ve Cengiz Özçep M.Çelikel Lisesinde okumuştur.

Yeğeni Cengiz Özçep’in Almanya’da vefat ettiği bildirildi.

Yeğeni Şeniz Özçep ise en son Ereğli’de ikamet ettiği biliniyor.

Mürüvvet Hanım Mithatpaşa İlkokulu’nda okudu.

Mürüvvet Hanım ilk olarak uzun sürmeyen bir evlilik yaşamıştır. İlk eşi Ferit Beydir (EKİ sicil memurluğunda görevli).

Mürüvvet Hanımın sonra tanışıp evlendiği eşi, tabip subay Nihat İlhan’dır.

Nihat İlhan M. Çelikel Lisesi’nde ders veren bir subaydır.

Mürüvvet hanımla tabip subay Nihat İlhan tanışıp evlenirler.

Mürüvvet İlhan, eşi Nihat İlhan dış göreve gittiğinde Soğuksu’da oturan ablası Melek Özçep’lerde kalır. Çocukları da evin önünde oynarlar, komşuları tarafından hatırlanırlar.

Mürüvvet Hanım, Tabip Subay eşinin iş durumundan dolayı Zonguldak’tan Ankara’ya taşındı.

Ankara’dan Kıbrıs görevine nakil oldular.

24 Aralık 1963 günü hain katliam gerçekleşti ve olay bütün Türkiye’de olduğu gibi Zonguldak’ta da uzun süren bir yasa neden oldu.

Olayın ardından Mürüvvet İlhan’ın annesi Makbule Hanım “Yılın Annesi” ilan edilmiştir…

Mürüvvet İlhan’nın resmi kurumlarda kayıt araştırılması yapılarak daha detaylı bilgilere ulaşılması mümkündür ancak olaya canlı tanıklık etmiş kişilerin ortak aklı birleştirilerek çıkartılan sonuçlar, yaşanmışlığın acılarını ve izlerini taşıyan duygusal harmanlama ile araştırmaya da sosyal bir kişilik kazandırmıştır. 
Artık ülkesi uğruna canını feda etmiş kahramanlar arasında Zonguldaklı Şehit Mürüvvet hanım da altın harflerle yerini almıştır.
Konuya duyarlılık gösteren bütün katılımcılara teşekkür ediyoruz…

Yüksel Yıldırım
Zonguldak Nostalji

Yorumlarıyla katkıda bulunanlar:

Belma Muratoğlu, Feyzan Kural Özbay, Nuriye Güneş, Zeynep Gökalp, Feray Kıcanaoğlu, Müberra Topçuoğlu Çapa, Yonca Biçer Ketenci, İnci Onurlu Güner, Nazım Tok, Hüseyin Ustaoğlu, Cevat İzmirlioğlu, Zehra Tüfekçi, Atasagun, Özlem Ersin, Havva Güngör Atakan, Birsen Ertüzün, Sevgi Özçetin Tomruk, Nilgün Pal, Sami Gülür, Ümran Açıkalın, Nesrin Aktaş, Çiğdem Çelik, Fatma Buyurucu, Emine Sevgi Pak, Tezer Altınok, Ünsal Uzungüngör, Ertan Unsal Atasagun, Nezih Akkutay, Bilal Körpe, Okşan Erol, Ömer Köse, Berran Tuğran, Hafize Ayfer Türk, Fatma Demir, Suna Çam, Zarife Dinçer, Yaşar Özdemir, Emel Yavuz Ertükel, Nilüfer Möröy, Mustafa Öztürk, Ayper Tüzün Kurt, Tanol Koçer, Çetin Murat Us, Fatma Yücel, Hazan Meral Gürdal, Aysel Pestilci, Bahriye Tilki, Ayfer Şahin, Melda Yurdumakan Dodanlı, Recep Perk, Nükhet Ateş, Gençtürk Kenan, Kaan Bayram, Serap Kırhan Özmen, Ayda Dizdar Hazineci, Feyzan Kural Özbay…

Editör: TE Bilisim