Türkiye Emekliler Derneği Zonguldak Şube Başkanı Hüseyin Memiş, başkanlar kurulu sonuç bildirisini açıkladı.

 

Memiş, "Türkiye Emekliler Derneği Başkanlar kurulu 27/28 Temmuz 2017 tarihlerinde Ankara'da genel merkezi konferans salonunda toplanmıştır. Gündeme ilişkin değerlendirmelerin yapıldığı Başkanlar kurulu toplantısında göreve başlayan çalışma ve Sosyal güvenlik bakanımız sayın Jülide Sarı Eroğlu'na başarılar dilemiştir. Başkanlar kurulunca alınan kararlar aşağıda şu şekilde sıralanmıştır;

 

  • Ülkemizin içinde bulunduğu sorunlar değerlendirilmiş özellikle 15 Temmuz darbe girişimi kınanmış ve demokrasi şehitlerimize rahmet gazilerimize sağlık dinlenmiş ülkemizin birliği ve beraberliği ne dikkat çekilmiştir. Terör başta olmak üzere iç ve dış tehditler karşısında milli duruş sergilenmesi takdirle karşılanmıştır.

 

  • Sigorta mevzuatında yapılan değişiklikler hak kaybına yol açmıştır özellikli 1 Ekim 2008 itibariyle yürürlüğe giren 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve genel sağlık Sigortası kanunu güncelleme katsayısı ve aylık bağlama oranını düşürdüğünden emekli aylıklarının da yarı yarıya düşme görülmüştür sigortalı çalıştıkça emekli aylığının düşmesi sigorta sistemi ile bağdaşmamaktadır. 2000 sonrası emekli olanların intibaklarıyla birlikte yeni bir düzenleme yapılarak emeklilik fırında eşitlik sağlanmalıdır. Özellikle milli gelirde yapılan revizyon aynı şekilde emekli aylıklarına da yansıtılmalıdır.

 

  • Gelir ve aylıklardaki artışların farklı ve yüzdeli olması aylıkları reel olarak gittikçe düşüren bir sistemi dönüştürmüştür milli gelirden pay alacak şekilde yeni bir artı sistemi getirilmelidir.

 

  • Sosyal güvenlik sistemimizde yüksek mahkemelerin verdiği çelişkili kararlar nedeniyle sigortalı ve emekliliğimizde adaleti olan güveni zedeleyen sonuçlarının ortadan kaldırılması için acilen sigorta mevzuatımızda gerekli olan düzenlemelerin yapılması talep edilmiştir.

 

  • Emeklilerimiz kullandığı krediler ödeyemez duruma düştüklerinde bankaların emekli Aylığının tamamını el koyması emeklinin yaşamını yok Sayan bir uygulamayı dönüşmüştür bu konuda yasal bir düzenlemeye gidilmeli ve bankaların keyfi uygulamalarına son verilmelidir.

 

  • Sağlık uygulama Tebliğ sık sık değiştirmekle ve bu değişiklikler emekli dul ve yetimlerimizi mağduriyetine neden olmaktadır süt ile getirilen katkı payları emeklinin sağlığını tehdit eder boyuta ulaşmıştır özel hastanelerin % 200'e kadar ilave ücret almalarını öngören düzenleme emeklinin istediği hastaneye gitmesi ve istediği doktoru seçme özgürlüğünü elinden almıştır. Özel hastaneler ilave ücret dışında büyük farklar almakta ve bu konuda emekliyi bilgilendirmemektedir kamu ve özel hastane ayrımı olmaksızın emeklilerden hiç bir ad altında katkı payı ve ilave ücret alınmamalıdır.
  • TOKİ'nin derneğimizin girişimleri Sonucu emeklerimize yaptığı konutlar ihtiyaca cevap vermemektedir TOKİ'nin projelerden kontenjan değil yalnızca emekleri yönelik ve yaşlıların yaşamasına imkan veren site projeleri oluşturulmalıdır.
  • Derneğimiz abi yaşlılık platformu AGE-EUROPE'nin Üyesi olarak bu konuda kendine düşen ülkemiz emeklilerini temsil görevini eksiksiz yerine getirmektedir ülkemizin hedefleri arasında olan abı üyelik sürecinin sürdürülmesi konusunda derneğimiz tarafların sorumluluklarını yerine getirmesi çağrısında bulunmaktadır.
  • Yaşlılık alanında dünyadaki gelişmeleri birleşmiş milletlerce akredite edilmiş kuruluş olarak takip eden derneğimizce yaşlı hakları ve yaşlılık hukuku konusunda ülkemizin çalışmalarını artırması istenmiş 65 yaşa gelen ve ülke genelinde geçerli olan tek kartı ücretsiz ulaşım hakkının yasaya aykırı olarak engellenmesin ortadan kaldırılması talep edilmiştir" dedi.
Editör: TE Bilisim