Bakanlığım yeni düzenlemeyle birlikte hizmet kalitesinin artırılmayı,haksız rekabeti ortadan kaldırmayı ve kayıt dışılığın önlenmesini amaçlanmakta olduğunu ifade eden Ticaret İl Müdürü İsmail maden şu ifadelere yer verdi. 

"Bakanlığımız tarafından yapılan düzenlemeyle yeni dönemde kuyum ticaretinin, işletmesi adına yetki belgesi alan tacirler ile esnaf ve sanatkârlar tarafından yapılacak olup, Kuyum işletmelerinin 31 Aralık 2021'e kadar yetki belgesi almaları gerekiyor. Kuyum sektörüne yönelik düzenleme, Hazine ve Maliye Bakanlığı ile Bakanlığımızın iş birliğinde sektör temsilcilerinin yanı sıra ilgili tarafların görüş ve katkıları alınarak hazırlandı. Düzenlemeyle kuyumculuk faaliyetlerinde hizmet kalitesinin artırılması, haksız rekabetin ortadan kaldırılması ve kayıt dışılığın önlenmesi amaçlanmaktadır. Düzenlemeyle kuyumculuk faaliyetlerinin adil rekabet koşulları altında yapılması ve sektörün daha nitelikli hale getirilerek sağlıklı bir işleyişe kavuşturulması hedeflenmektedir.
 Hâlihazırda faaliyette olan kuyum işletmelerinin 31 Aralık 2021'e kadar durumlarını Yönetmeliğe uygun hale getirerek yetki belgesi almaları gerekmektedir.
 
Yetki belgesi, kuyum ticaretinin yapıldığı işletmenin bulunduğu yerdeki Ticaret İl Müdürlüğü tarafından Kuyum Ticareti Bilgi Sistemi üzerinden verilecektir.
 
Yetki belgesi verilmesinde meslek odasına kayıtlı olma, gelir veya kurumlar vergisi mükellefiyeti ve vergi dairesine vadesi geçmiş borcu bulunmama, meslek odası ve vergi kayıtlarındaki iştigal konuları arasında kuyum ticareti faaliyeti olması gibi şartlar bulunmaktadır. Bunun yanı sıra yetki belgesi için ustalık belgesi sahibi olma şartı aranacak, bu şart, kuyumcu ya da kuyum işletmesinde tam zamanlı çalışan en az bir personel tarafından yerine getirilebilecektir.
 
Kuyum ticaretinin güvenli bir ortamda yapılması, bu meslekte nitelikli insan kaynağı yaratılması ve işletmelerde hizmet kalitesi ile tüketici memnuniyetinin arttırılması amaçlanmaktadır.” dedi. 
 
“PERAKENDE SAAT SATIŞI SERBEST”
 
Kuyum ticaretiyle iştigal edenlerin mesleğini icra ederken belirli ilke ve kurallara uygun hareket etmeleri gerekmektedir. Yönetmelikle kuyum işletmesinin kuyum ticaretinin yanı sıra faaliyette bulunabileceği alanlar belirlenmiştir. Opal, akik, kuvars gibi yarı kıymetli taşlar ile bu taşlardan yapılan tespih gibi süs eşyasının perakende satış, bakım ve onarımı ile perakende saat satış, bakım ve onarımının bu faaliyetlere dahildir.
 
“İMİTASYON ÜRÜNLER BULUNDURULMAYACAK”
 
Yönetmelik sonrası kuyum niteliği taşımayan demo/imitasyon ürünlerin kuyum işletmelerinde bulundurulamayacak ve bu ürünlerin satışı yapılamayacaktır. Böylelikle tüketicide yanlış algı yaratılmasının ve sektörde haksız rekabetin oluşmasının önüne geçilmiş olacaktır. Getirilen düzenlemeyle her türlü kuyum reklamında yetki belgesi numarasına ve yetki belgesindeki işletme adı veya unvanına yer verileceği, kuyum işletmesi yanıltıcı bilgi veremeyeceği, haksız ve hukuka aykırı davranış ve ticari uygulamalarda bulunamayacağı ve kişileri yasa dışı uygulamalara teşvik edemeyeceği hususları kurala bağlanmıştır. Bu ilke ve kurallara aykırı hareket edilmesi durumunda işletmelere idari yaptırım uygulanabilecektir.
 
Bugüne kadar Bakanlığımızca yapılanı tüm düzenlemelerde olduğu gibi Kuyum ticaretine ilişkin tüm süreçlerde bürokrasinin azaltılması sağlanmıştır.
 
Kuyum ticaretinin takip ve kontrolünün sağlanması amacıyla Bakanlık tarafından Kuyum Ticareti Bilgi Sistemi oluşturulmuştur. Yetki belgesi verilmesi, yenilenmesi ve iptal edilmesi işlemleri bu sistem üzerinden gerçekleştirilecektir. Sistem sayesinde kuyum ticaretinin mevzuata uygun olarak yürütülmesi ve bu ticarete ilişkin güncel ve doğru bilginin temin edilmesi, işlemlerin kısa süre içinde ve güvenilir bir biçimde yapılabilmesi sağlanacaktır.” dedi. 
 
Yönetmelik hükümlerine aykırı hareket edilmesi durumunda Bakanlıkça verilen süre içinde aykırılığın giderilmemesi veya aynı takvim yılı içinde tekrarlanması halinde yetki belgesinin iptal edilecektir. Bu durumda yetki belgesinin iptalinden itibaren iki yıl süreyle belgenin yenilemesi mümkün olmayacaktır. Bu sayede, hizmet kalitesinin artırılması ve tüketici mağduriyetlerinin önlenmesi sağlanacak ve sektör mevzuata uygun faaliyet göstermeyen işletmelerden arındırılacaktır.” ifadesine yer verdi.

Editör: TE Bilisim