CHP’li vekil, “Maden alanlarında kesilen ağaçların yerine fidan dikiyoruz” diyen Bakan’a “Fidan dikebiliriz, tabii ki dikeceğiz ama siz doğaya tilki, ayı, tavşan dikebilir misiniz?” diye sordu.

Kazdağları’nda gerçekleştirilen maden arama çalışmaları ülke gündemine otururken bir başka Kanadalı şirket Zonguldak’tan çıkmış, 4 bin 116 yaşındaki dünyanın en yaşlı Porsuk ağacın da içinde bulunduğu tabiat yok olma tehlikesiyle karşı karşıya kalmıştı. Daha öncesinde konuyu meclis çalışmaları ile yerel ve ulusal basın gündemine taşıyan Yavuzyılmaz’ın, görüşmeler sırasında yaptığı konuşma ise komisyona damga vurur nitelikte oldu.

Yavuzyılmaz’ın komisyon konuşmasında şu ifadelere yer verildi;

“Doğa bir bütündür, ağaçları keseriz yerine fidan dikeriz anlayışı yeterli değil”

“Sayın bakan, altın, bakır ve benzeri maden aramaları Zonguldak’ın Gümeli Beldesinde "Centerra Gold" adında bir Kanadalı firma tarafından yapılıyor. Kanadalı bir firmanın Türkiye'de bu tip aramaları yapmasını öncelikle reddediyoruz. 4.116 yaşındaki Türkiye'nin en yaşlı ağacının, dünyanın en yaşlı 5'inci ağacının bulunduğu habitatta maalesef böyle bir kıyım tehlikesi yaşanıyor.

Kaz Dağları'yla ilgili olarak "Ağaçlar kesildi, onun yerine fidan diktik." denildi. Bu anlayışı yeterli bir anlayış değildir. Fidan dikebiliriz hep birlikte, tabii ki dikeceğiz ancak tilki, ayı, tavşan ve hayvan ekemeyiz, dolayısıyla doğa bir bütündür diyorum.

Doğadaki hayvanlarda, bitkilerde bizim birer evladımızdır, çocuğumuzdur. "Evladımız ve çocuğumuz ölsün, onun yerine biz yeni çocuk yaparız." anlayışıyla bu dünyada doğadaki çevre felaketlerini engelleyemeyiz.

Editör: TE Bilisim