Parkın içinde bulunan, İsmet İnönü Heykeli’nin tam önüne, kaykay pisti ve kaykay rampası konulmuş olmasıyla, tören alanının kullanılamaz hale getirildiğini söyleyen Milletvekili, ülke genelinde ve Zonguldak özelinde, Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucu değerlerine karşı sistematik ayıpların yapılmaya devam edildiğini söyledi. 

Yakın geçmişimizde benzeri girişimlerin olduğunu, Valilik binasının dış cephesinden kaldırılan “Gençliğe Hitabe’nin” geri dönmediğini, yine sahil düzenlemesi kapsamında “Atatürk'ün Ayak Bastığı Yer” olarak bilinen tarihi iskelenin söküldüğünü, bu ziyaretin anısına yapılan “Atatürk'e Çiçek Veren Kız Heykeli’nin” de aynı proje kapsamında kaldırıldığının altını çizen Milletvekili, “Cumhuriyetin değerlerine ve kuruluş felsefimize atıfta bulunan bu eserlere sahip çıkmak, bu ülkenin evlatları olarak hepimizin ortak sorumluluğu ve başlıca görevidir” dedi. 

“Türkiye'nin kurucu değerleriyle uğraşmaya, hassasiyetleriyle oynamaya hiç kimsenin hakkının olmadığının” söyleyen Milletvekili, konuyla ilgili Zonguldak halkının rahatsızlıklarını Vali Mustafa Tutulmaz’a aktardıklarını ve son yanlış dahil olmak üzere benzeri adımları TBMM gündemine taşıdığını belirterek şu açıklamalarda bulundu:

“Zonguldak'ın Merkez ilçesinde devam etmekte olan Sahil Projesi çalışmalarında büyük bir saygısızlığa, vefasızlığa ve yanlışa daha imza atılmıştır.

Yapılan çevre düzenlemesi çalışmaları kapsamında, İsmet Paşa Parkı'nın içinde bulunan, İsmet İnönü Heykelinin tam önüne, kaykay pisti ve kaykay rampası konulmuş, başta Türkiye Cumhuriyeti’nin 2. Cumhurbaşkanı merhum İsmet İnönü'nün anılması etkinliklerinde olmak üzere, çeşitli anma ve törenlerde önünde toplanılan alan kullanılamaz hale getirilmiştir.

Üstelik söz konusu kaykay pistinin seçildiği yerin yanlışlığı sadece bu saygısızlıkla kalmamaktadır. 

Kaykay pisti ve az ilerisinde bulunan çocuk parkı, yoğun araç trafiğinin olduğu Gazipaşa Caddesinin hemen yanı başında yer almaktadır. Bu durumun, araç trafiği ve bu alanlarda zaman geçirecek çocuk ve gençler için çeşitli güvenlik tehlikelerini yaratacağı aşikardır. 

Diğer yandan, İsmet İnönü kent tarihi ve Zonguldak'ın kalkınması açısından büyük öneme sahip bir devlet adamıdır. İsmet Paşa, 1933 yılından itibaren defalarca Zonguldak'a ziyaretlerde bulunmuş, Zonguldak kömürünün, Türkiye ekonomisindeki yerinin çok önemli olduğunu hep dile getirmiş, bu ziyaretler ve akabinde atılan adımlar ile Zonguldak'ta kömür üretimi çok büyük bir artış göstermiş ve Zonguldak'ın Altın Çağı olarak adlandırılan bir dönem böylelikle başlamıştır.

Tüm bu gelişmeler paralelinde, 9 Ekim 1947 yılında Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Ulu Önderimiz Atatürk Kemal Atatürk’ün heykeli, Valilik Binası önüne, Türkiye Cumhuriyeti’nin 2. Cumhurbaşkanı İsmet İnönü'nün heykeli ise valiliğin hemen yanındaki şimdi bulunduğu alana dikilmiştir.

Kuşkusuz, şehrimiz için böylesine anlamı olan bir esere yapılan bu ayıp, tüm Zonguldak halkına, Cumhuriyetin kuruluş değerlerine ve kent tarihine yapılmaktadır. 

Üstelik bu ayıp bir ilk de değildir. Ülke genelinde ve Zonguldak özelinde, Cumhuriyeti’nin kurucu değerlerine karşı sistematik ayıplar yapılmaya devam edilmektedir. Daha öncesinde de Valilik binasının dış cephesinde yer almakta olan Ulu Önderimiz Mustafa Kemal Atatürk'ün 'Gençliğe Hitabesi' onarım gerekçesi ile bulunduğu yerden kaldırılmış, sonrasında hitabenin yerine başka bir eserin konulması nedeniyle rölyef tekrar yerine dönememiştir.

Yine söz konusu çevre düzenlemesinin yapıldığı alanda bulunan, Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün 26 Ağustos 1931 tarihinde Zonguldak'ı ilk kez ziyarete geldiğinde ayak basmış olduğu 'Atatürk'ün Ayak Bastığı Yer' olarak bilinen tarihi iskele söküldüğü gibi, bu ziyaretin anısına Atatürk'ü 'Hoş Geldin Gazi Babam' diyerek çiçekle karşılayan Ayten Alper'in 26 Ağustos 2016’ta yapılan ‘Atatürk'e Çiçek Veren Kız Heykeli’ aynı proje kapsamından kaldırılmıştır.

Soru önergeleri ile TBMM gündemine de taşıdığımız bu olaylar; hiçbir ortak akla başvurulmayan bu çalışmalar ve vatandaşlarımıza izah ihtiyacı görülmeyen bu girişimler, Zonguldak halkını son derece rahatsız etmektedir.

Cumhuriyet Halk Partisi olarak, Zonguldak halkının rahatsızlıklarını Sayın Vali Mustafa Tutulmaz’a da aktardık. Türkiye'nin kurucu değerleriyle uğraşmaya, hassasiyetleriyle oynamaya hiç kimsenin hakkı yoktur. 

Cumhuriyetin değerlerine ve kuruluş felsefimize atıfta bulunan bu eserlere sahip çıkmak, bu ülkenin evlatları olarak hepimizin ortak sorumluluğu ve başlıca görevidir. Bu yanlışlardan bir an önce dönülmesini talep ediyoruz.”

Editör: TE Bilisim