Milletvekili Yavuzyılmaz ÇATES’in kapatılmasının ardından işçilerin mağduriyetinin giderilmesi için bir an önce rehabilitasyon işlemlerine başlanması gerektiğini, işlemleri tamamlanan ünitelerin ivedilikle açılarak işçilerin çalışma devamlılığının sağlanması gerektiğini belirterek Çates yetkilileri ve Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın çok geç kaldığını ifade etti.

Yavuzyılmaz sosyal medya hesapları üzerinden yapmış olduğu açıklamasında yetkilileri göreve davet ederek;

“TBMM’deki bütün partilerin oy birliği ve Cumhurbaşkanı’nın da onayıyla,

1.1.2020 tarihinde Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın yaptığı denetimler sonucu,
2013 yılından sonra özelleştirilen termik santralleri kapsayan yasaya göre,

Türkiye’nin 5 şehrindeki 5 adet termik santralin, çevre mevzuatına uygun olmadıkları gerekçesiyle faaliyetleri, düzeltmelerini yapana kadar geçici olarak Bakanlık tarafından durdurulmuştur.

Bakanlık, bu santral firmalarına, filtrelerini takmaları, rehabilitasyon yapmaları ve çevre yatırımlarını gerçekleştirmeleri için 6 yıldır süre vermekteydi.

Ancak bu santral şirketleri, 6 yıllık sürenin içinde, bilinçli olarak bu yükümlülüklerini yerine getirmeyerek, doğaya ve insan sağlığına zarar vermeye devam ettiler.

Üstelik 2018 ve 2019 yıllarında 1milyar 100 milyon TL de devletten teşvik aldıkları halde!
ÇATES’i işleten firma da sadece iki yılda 76 milyon TL teşvik almıştır.

Çevre yatırımlarını yasalara uygun olarak yıllardır yapmayan ve çevreyi kirleten ÇATES’i işleten firmadır!

Bunca yıl denetimlerini etkin olarak yapmayarak görevini ihmal eden Çevre ve Şehircilik Bakanlığı yetkilileridir!

Aynı bölgede bulunan Eren Holding’e ait termik santrallerin de yasalara aykırı olarak çevreye zehir saçtığı konusunda, ÇATES çalışanlarının ve pek çok vatandaşımızın iddiaları bulunmaktadır. Bu iddiaları Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın ihbar kabul ederek, acil olarak ZETES santrallerinin hava, deniz, kül atıklarını ölçmesi ve sonuçları kamuoyuna yayınlaması şarttır! Konunun takipçisi olacağım.

Çözüm olarak,

ÇATES’deki ünitelerin rehabilitesine ivedilikle başlanmalı, izin alınarak uygun hale gelen ünite çalıştırılmalıdır. Böylece hem çalışanların istihdamı sürecek, hem de doğa ve insan sağlığı korunacaktır. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile ÇATES’i işleten firma yetkililerini çok geç kaldıkları bu çalışmalarını yapmaları için göreve davet ediyorum.” Dedi.

Editör: TE Bilisim