Kdz. Ereğli’nin içme suyunun karşılandığı Kızılcapınar Barajı’na Elektrik Santrali (HES) inşa eden ERDEMİR, bu çalışmaları yürütürken içme suyu ana hattı borusunu patlattı. Belediye Başkanı Halil Posbıyık, tüm teknik ekipleriyle olay yerine giderek kentin susuz kalmaması için ilgili birimlere önlem alınması talimatını verdi; yaşanacak su kesintilerinden Erdemir’in sorumlu olduğunu belirtti.

Patlayan su hattında incelemelerde bulunan Başkan Posbıyık, çıkışta gazetecilere yaptığı açıklamada, Ereğli’nin 3-4 gün susuz kalmaması için Erdemir’e anlayış gösterdiklerini ve itiraz ettikleri bir konu olmasına rağmen, relokasyon yapmalarına (hattın yer değiştirmesi) izin verdiklerini söyledi. Posbıyık, şu açıklamada bulundu:

“SAAT 11.20’DE SU HATTIMIZI PATLATTILAR, KOMPLE EREĞLİ’NİN SUYU KESİLDİ”

“Erdemir içeride Elektrik Santrali için çalışma yapıyor. Erdemir ile uzun bir süredir bir relokasyon meselemiz vardı. Mahkemeleşmiştik ve davayı biz kazanmıştık. Çalışmalar durdurulmuştu. Onlar yeniden Çevre Bakanlığı’na gidip yeniden bir proje hazırlayıp ‘ÇED Raporuna gerek yoktur’ diye izin aldılar. Biz ona itiraz ettik. Bu arada borularla hazırlık yapmışlar. Relokasyon için bağlantıyı yaparız, izin çıktığı zaman diye… Bu borularla çalışma yaparken barajdan aldığımız suyu Arıtma Tesisi’ne getiren ana hattımızı patlatmışlar. Beton bloğun altını oymuşlar ve yıkılmış. Şu anda Arıtma Tesisleri’ne su gitmiyor. Komple Ereğli’nin suyu bu noktadan kesilmiş vaziyette. Bugün saat 11.20’de oluyor bu iş. Ben bir inşaat mühendisiyim. Benim gözümde bu işin orada olmaması lazım. Toprak alındığı zaman dirseklerin aşağıya ineceği belli, usta başına da söylesen bilir. Oradan bizim borumuz geçtiği için belediyeden gözlemci de isteyebilirlerdi. Ereğli halkının suyunun kesilme ihtimali olduğu için… Yapmadılar ve kendi kendilerine bir iş yapmışlar ve boruyu patlatmışlar.

-GENEL MÜDÜR ARADI, BİLGİ VERDİ-

Tabii ki biz olaya yapıcı bir şekilde yaklaşıyoruz. Çünkü Ereğli halkının suyu sözkonusu… Ereğli günlerce susuz kalabilir. Sayın Genel Müdür ile görüştük. Genel Müdür beni aradı, anlattı. Ben araziye gideceğim ama arkadaşların bana verdiği bilgiye göre ‘relokasyon yapmak için bir bahane haline getirmişsiniz’ dedim. Kesinlikle Genel Müdür kabul etmiyor, ‘böyle bir şey yapmadık’ diyor. Cem Beyi tanırım iyi niyetlidir. Onun bilgisi olmayabilir ama burada bir mühendislik hatası olduğu net bir şekilde belli.

-EREĞLİ 3-4 GÜN SUSUZ KALMASIN DİYE RELOKASYONA İZİN VERDİK-

Tabii dirsek özel imalat. Burada ölçüsü alınacak, Adapazarı’na gidecek, yeniden dirsek yapılacak. 3-4 gün susuz kalabilirdi Ereğli. Bu riski göze alamadık arkadaşlarımızla. Onlar zaten relokasyonu yapmak için, Elektrik Santralini çalıştırmak için bütün borularını getirmişler bir noktaya kadar… Buradan bağlantıyı yapın dedik. Bu bağlantının 5-6 saatte, en geç 8 saatte biteceğini söylüyorlar.

Genel Müdür’e şunu söyledim; ‘Şu andan itibaren sorumluluk size ait. Ekipleriniz çalışıyor, siz kırdınız, siz döktünüz. Ereğli halkı susuz kaldığı takdirde bunun sorumlusu sizsiniz. Lütfen bu açıklamayı yapın…’

 Olaya yapıcı yaklaşıyoruz. Biz Ereğli’de Erdemir hatlarından suları alarak eski sistemle, Ereğli’ye su verme hareketine başladık. Delihakkı’dan da besleme yapıyoruz. Bütün ekiplerimiz bu işlerle ilgili çalışıyor ve bir an evvel su kesilmeden Ereğli’de suyu tekrar verilir hale getirmek için uğraşıyoruz. Yani relokasyon konusundan falan vazgeçtik. Bizim belediye olarak çok kızdığımız, ‘bizden izinsiz relokasyon yapılıyor’ diye bugüne kadar bağırdığımız, ‘Ereğli susuz kalacak’ dediğimiz konuyu bir emri vakiiyle gerçekleştirmiş oluyorlar. Buna olur demek mecburiyetindeyim. Çünkü ben Ereğli halkını düşünmek zorundayım. 3-4 gün süreceğine, 6 saatte, 8 saatte o hat bağlanabilecek. Ereğli halkının menfaati için öyle karar verdik, ‘bağlayın’ dedik.

-KESİNTİLERDEN ERDEMİR SORUMLUDUR-

Şu andan itibaren Ereğli’de su kesintileri olursa tamamen Erdemir Genel Müdürlüğü’nün sorumluluğundadır. Sorumluluk onlara aittir. Relokasyonu yapmak suretiyle ‘burada da yardımcı olalım’ dedik, ekip isterseniz o yardıma da hazırız dedik. Ereğli halkının susuz kalmaması için gayretimiz. Aslında çok yönlü bir olay. Biz anlayış göstermesek ısrarla ‘relokasyona karşıyız, Ereğli halkının suyunu enerji santralı için kullanıyorsunuz’ varsayımıyla gitsek bu iş çok uzar. Ereğli halkı da bundan mağdur olur. Ereğli halkının mağdur olmaması için yapıcı bir tavırla en kısa yoldan işi halletmeye çalışıyoruz. Bu bilgiyi Ereğli halkına sunmaya çalıştım.  İnşallah söyledikleri gibi 6-8 saat içerisinde bitirirler diyorum.”

Editör: TE Bilisim