Kozlu Belediye Başkanı Ali Bektaş'ın, Kozlu Belediyesi'nin toplu taşıma işini yapan KOZTAŞ isimli taşımacılık kooperatifinin yasadışı olarak kirasını sildiği ortaya çıktı. Kozlu Belediye Encümeni, Nisan ve Haziran aylarıda aldığı karalalrla KOZTAŞ'ın 2020 yılı Nisan-Mayıs Haziran-Temmuz aylarına ait kira bedellerini iptal ederek belediyeyi 880 bin lira zarara uğrattı.

Kozlu Belediyesi Encümeni, COVİD-19 salgınını bahane göstererek, belediyenin toplu taşıma işini üstlenen KOZTAŞ'ın 4 aylık kira borcunu silerek, Kozlu Beldiyesi'nde kamu zararına naden olan bir karara imza attı. Yaptığımız araştırmalara göre, belediyeler encümen kararı ile kira iptali veya kira indirimi yapamıyor.

TBMM'de çıkarılan Covid-19 Salgını Kanunu'na göre, belediyelerin meclis kararı ile kira alacaklarını erteleme ve yapılandırma yetkisi varken, Kozlu Belediyesi bu kanuna dayanarak kira erteleme yerine kira silme yoluna başvurarak kamuyu zarara uğratırken, belediye meclisi yerine encümen kararı alarak sözkonusu kanunu yanlış uyguladı.

Covid-19 Salgını Kanun Teklifi
Kanun, salgınla mücadelede belediyelere ve belediyeye karşı sorumluluğu olan vatandaşlara kolaylıklar getirmişti.

Kanun'a göre;
a)     Satış, kira ve ecrimisil bedellerinin ertelenmesi
Mahalli idareler, mülkiyetinde veya tasarruflarında bulunan taşınmazların satış, kira veya ecrimisil bedellerinden 19 Mart 2020 tarihinden başlamak üzere 3 aylık döneme ilişkin olanlarını 3 ay süre ile erteleyebileceklerdir. Bu süre Çevre ve Şehircilik Bakanı tarafından 3 aya kadar uzatılabilecektir.

Bunun için belediyeler ve mahalli idare birliklerinde belediye/birlik meclisinin, bağlı idarelerde ise yetkili karar organının karar vermesi gerekir.


Editör: TE Bilisim