Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Dil devri adı altında Türkçemiz tatsız, tuzsuz, ruhsuz, renksiz kelimelerin tasallutuna sokularak milletimizin kadim medeniyeti ile arasındaki bağ zayıflatılmaya çalışılmıştır" dedi. 
Beştepe Millet Kültür ve Kongre Merkezi'nde düzenlenen ‘Liseliler Destanı Yazıyor' Şiir ve Kompozisyon Yarışması Ödül Töreni'nde şiir, hikaye ve denemede birinci olan öğrencilerin ödüllerini verdikten ve öğrencilerle hatıra fotoğrafı çektirdikten sonra konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkçe'nin karşı karşıya kaldığı tehlikeleri anlattı. 

"Maalesef Türkçemiz genç nesilleri tesiri altına alan yeni bir bozulma süreci yaşıyoruz"
 

"Türkçe dünyanın en kadim ve yaygın kullanılan dillerinden birisidir" diyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkçe'nin siyasi tartışmaların tarafı haline getirilmiş olmasının yakın tarihin en ciddi sıkıntılarından olduğunu belirtti. Erdoğan, "Dil devrimi adı altında Türkçemiz tatsız, tuzsuz, ruhsuz, renksiz kelimelerin tasallutuna sokularak milletimizin kadim medeniyeti ile arasındaki bağ zayıflatılmaya çalışılmıştır. Bizim aslında damarlarımız kesilmiştir. Tarihten olan bağımız, o damarlar kesilmiştir. Bir milletin dil noktasında damarını kestiğiniz anda dedesi ile arasındaki bağı kopartmış olursunuz. Bugün genç bir kardeşimizin Fuzuli, Baki, Şeyh Galip bir yana Mehmet Akif'i, Ömer Seyfettin'i ve Ahmet Haşim'i dahi anlayamıyor olması bu dönemde dilimize yapılan suikastın sonucudur. Dilimizin zenginliğini kendi elimizle yok etmeye çalıştığımız bu cinnet dönemini artık inşallah geride bıraktığımıza inanıyorum. Artık önü kesilmiş olmakla birlikte bu dönemin tahribatı hala devam ediyor. Bunun için Kadim Türkçe'nin önemli bir zenginliği olarak gördüğümüz Osmanlı Türkçesinin okullarda öğretilmesini önemli bir adım olarak görüyorum. Öte yandan dilimiz yeni bir tehlikenin tehdidi altındadır. Maalesef Türkçemizde internet ortamı başta olmak üzere pek çok mecrada genç nesilleri tesiri altına alan yeni bir bozulma süreci yaşıyoruz. Tabelalarda, yazışmalarda ve konuşmalarda şahit olduğumuz yabancı kelime kullanma hastalığı artık tahammül sınırlarını aşan bir boyuta ulaşmıştır. Kişisel olarak açılışını yaptığım yerler başta olmak üzere Türkçe dışında tabelalar gördüğüm mekanların sorumlularına bugün bu vesile ile ekranları başında bizi izleyenlere sesleniyor ve tavsiye ediyorum. İnternet kafe, bizim kıraathanemize ne oldu? Kıraathane kumar oynama yeri değildir, okuma yeridir. Şimdi evler bile adeta kafehause oldu. Bu konuda arzu ettiğim hassasiyeti henüz göremediğimi belirtmek isterim" diye konuştu.  

''ZONGULDAK; BU BİR TAVSİYE...''

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıklamalarının ardından sosyal medyada düşüncelerini paylaşan İl Emniyet Müdürü Ahmet Metin Turanlı, yabancı dildeki tabelalara dikkat çekti.

Bu açıklamaların bir tavsiye olduğuna vurgu yapan Turanlı şu sözleri ifade etti; 

‘'Zonguldak; bu bir tavsiye. Uyalım da; masrafı az olan bu konuda bari önden gidelim. Toplum Destekli Polislik Şubemiz bu konuda (özellikle okul çevrelerinde) öncelikle gözümüze çarpan tabelaları tespit etmişti.''

Editör: TE Bilisim