Erzurum ve Sivas Kongreleri ile Mustafa Kemal Atatürk ‘ün öncülüğünde gerçekleşen ve halk örgütlenmesinin merkezi olan  TBMM yasama organı olmasının yanında o günkü koşulların imkan verdiği ölçüde bir yürütme organı olma özelliğine sahipti.
En zor koşullarda biricik dayanağı olan Halk’ı ile Kurtuluş Savaşının efsanevi mücadelesi  26 Ağustos 1922’de büyük taarruzunu gerçekleştiren Millet Meclisi bu zaferleri 29 Ekim 1923’de Cumhuriyet ile taçlandıracaktı.
Aradan geçen 100 yıl içerisinde Ulusal iradenin oluşturduğu meclisin elinden yasama ve denetim yetkisi AKP iktidarı tarafından alınarak adeta işlevsizleştirildi .Ülkeyi  yöneten kabine mensupları  yani Bakanlar meclis içerisinden değil, partili Cumhurbaşkanı   tarafından meclis dışarısından seçilerek oluşturuldu. Bu durum halkın kendi seçtiği vekil ve meclisin kendi gözünde itibar kaybetmesine yol açtı. Siyasi  partilerin Meclis’te temsil edilebilmeleri için aşağıya çekilmesi gereken seçim barajına hiç dokunulmayarak partiler arası seçim ittifakı getirilerek, Meclis’te her türlü düşüncenin temsil edilmesinin önü kesildi.
Yine AKP iktidarında Meclis’i yok sayan adeta hükümsüzleştiren  kanun  hükmündeki  kararnameler ile yeni bir dönem başlatılarak , Meclis’in dolaysı ile halkın iradesi gasp edildi. Yaklaşık 18 yıldan bu yana ,AKP iktidarında Ulusal Bayramların kutlanması ile ilgili yasanın değiştirilmesi neticesinde, sistematik bir şekilde içerisi boşaltılan ve halk nezdinde itibarsızlaştırmaya çalışılan Ulusal gün ve bayramlarımız son yıllarda yeniden halkımızın sahiplenmesi ile aynı sevinç ve coşkuya bir nebzede olsa ulaşmamızı sağlamıştır. 
 Bütün dünyanın ve ülkemizin yaşadığı bu salgın hastalık günlerinde aklın ve bilimin egemen olduğu ortak akıl ve onun getirdiği çözümler ile Devlet ve Belediyelerimizin işbirliğini gözeten ortak hedefler ile vatandaşımıza hizmet verilmesini   Ulusumuza ve Zonguldak’lı  hemşerilerimize sağlıklı günler getirmesini diliyor ;100.Yılını kutladığımız ‘’Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’’nı bizlere kazandıran Mustafa Kemal Atatürk  ve silah arkadaşlarını tükenmez  sevgi, minnet ve rahmetle anıyor  , tüm Zonguldak  halkını 23 Nisan 2020 günü  hep birlikte bayraklarımız ve Atatürk resimlerimiz ile birlikte saat 21:00’de balkonlarda ,pencerelerde İstiklal Marşımızı okuyarak  coşkulu bir şekilde kutlamaya davet ediyorum .
                  Ebru Uzun 
CHP Merkez İlçe Başkanı

Editör: TE Bilisim