ÜNAL DEMİRTAŞ, COVİD -19’UN MESLEK HASTALIĞI KABUL EDİLMESİ İÇİN ÇAĞRIDA BULUNDU,

FAHRETTİN KOCA, MEMNUNİYET DUYARIM DEDİ

TBMM Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonu CHP Grubu Sözcüsü Ünal Demirtaş, Sağlık Bakanlığı’nın 2021 yılı bütçesinin görüşüldüğü Plan Bütçe Komisyonu’nda Covid-19’un sağlık çalışanları açısından meslek hastalığı sayılması ile ilgili olarak Cumhuriyet Halk Partisi’nin verdiği Kanun teklifini hatırlatarak; “Biz Cumhuriyet Halk Partisi Grubu olarak, Covid -19'un meslek hastalığı kabul edilmesi için bir kanun teklifi verdik. Kanun teklifimizin parlamentoda temsil edilen tüm siyasi partilerce kabul edilmesi sağlık çalışanlarına verdiğimiz önemi ve değeri gösterecektir. Ak Parti Grubunun ve Mecliste bulunan tüm siyasi partilerin bu kanun teklifini ivedilikle kabul etmesi hâlinde sağlık çalışanlarına büyük bir destek ve moral verilecektir” dedi.

Covid-19’un sağlık çalışanları açısından meslek hastalığı olarak kabul edilmesi teklifini olumlu bulan Sağlık Bakanı Fahrettin Koca; “Meslektaşlarım görevi başında Covid-19’a yakalanmasının meslek hastalığı olarak kabul edilmesinden ve kaybettiklerimizin şehit statüsünde sayılmasından Bakan olarak memnuniyet duyarım” dedi.

KANUN TEKLİFİMİZ TBMM BAŞKANLIĞINDA…

TBMM Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonu CHP Grubu Sözcüsü Ünal Demirtaş, Sağlık Bakanı’nın sözleri ile ilgili olarak ; “Cumhuriyet Halk Partisi olarak, sağlık çalışanlarımızın Covid-19 ile mücadelede verdikleri olağanüstü mücadeleyi görüyoruz. Onlara minnet duyuyoruz. Salgının başından beri 8 aydır gece gündüz demeden çalışan sağlık çalışanlarına hak ettiklerinin verilmesi gerekiyor. Pek çok ülke Covid-19 salgını sürecinde sağlık çalışanlarına sahip çıkıyor. İtalya, Fransa, Belçika, Güney Afrika, Kanada, Malezya gibi ülkelerde de Covid-19 sağlık çalışanları açısından meslek hastalığı olduğu kabul edildi. Dünya Sağlık Örgütü Covid-19'un meslek hastalığı olarak değerIendirileceğini açıkladı. Uluslararası Çalışma Örgütü de Covid-19'un meslek hastalığı olarak tanınmasını tavsiye etti. Ancak ülkemizde hala daha bu konuda bir düzenleme yok. Sayın Bakana bugün komisyon görüşmelerinde bir çağrıda bulundum. Verdiğimiz bu Kanun teklifinin mecliste grubu bulunan siyasi partilerin tamamının mutabakatı ile yasalaşması sağlık çalışanlarımız için önemli bir moral olacaktır. Sayın Bakan da memnuniyet duyacağını ifade etti. Umuyorum ki bu açıklama Plan Bütçe Komisyonu’nda kalmaz.  Kanun teklifimiz TBMM Başkanlığı’nda bekliyor” değerlendirmesinde bulundu.

CHP Zonguldak Milletvekili Ünal Demirtaş, Plan Bütçe Komisyonu’nda yaptığı konuşmada şunları da ifade etti;

SALGIN, TSUNAMİYE DÖNÜŞTÜ…

Covid-19 salgınıyla mücadelede yaz aylarında tedbirlerin gevşetilmesiyle ve kış aylarında da yeterli ve sert tedbirlerin alınmadığı ülkemizde, Covid-19 salgınının âdeta bir tsunamiye dönüştüğü bu günlerde çok önemli bir Bakanlığın bütçesini görüşüyoruz. Sağlık Bakanlığı 2021 yılı bütçesinin ülkemize hayırlı olmasını ve tüm vatandaşlarımıza sağlıklı günler getirmesini diliyorum. On sekiz yıldır uygulanan yanlış politikalarla sağlık sistemimizde kamucu anlayışından vazgeçilmekle beraber, sağlık sistemi özel hastanelerle, dövize endeksli ve hasta garantili şehir hastaneleri ekseninin de yeniden yapılandırılarak özelleştirilmiştir. Bu yanlış sistem, özellikle dar gelirli vatandaşlarımızın sağlık hizmetlerine erişememesine, yeterli ve kaliteli sağlık hizmeti alamamasına yol açmaktadır. Öte yandan, bu durum, hem kamu maliyesine hem de vatandaşlarımıza bireysel olarak ekonomik anlamda büyük bir yük getirmektedir. Bugün itibarıyla sağlık sistemimiz, bir kara deliğe dönüşen şehir hastanelerinin ağır ekonomik yükünü kaldıramayacak bir noktaya gelmiştir. Eğer bu yanlış sistemden geri dönülmez ise sağlık sistemimiz önümüzdeki yıllarda iflas etme riskiyle karşı karşıyadır.

SAĞLIK ÇALIŞANLARINA MİNNET BORÇLUYUZ

Bugün itibarıyla 1 milyon 100 binin üzerinde sağlık çalışanının bulunduğu ülkemizde, sağlık çalışanları Covid -19 salgınının ülkemizde ilk görüldüğü andan itibaren salgınla mücadelede en önde, en önemli ve en kritik rolü fedakârca üstlenmişlerdir. Hemşiresinden doktoruna, hasta bakıcısından memuruna, aile hekiminden filyasyon ekiplerine, temizlik görevlisinden başhekimine kadar tüm sağlık çalışanları bu mücadelenin kahramanıdırlar. Ülke olarak onlara minnet borçluyuz.

SORUNLAR ÇÖZÜLMEZSE SALGINLA MÜCADELE BAŞARISIZ OLUR…

Salgından önce de sağlık çalışanlarının çözülmeyi bekleyen pek çok sorunları var iken Covid -19 salgınıyla bu sorunlara yenileri eklenmiş, sorunları büyümüş ve sağlık çalışanları tükenme noktasına gelmiştir. Kötü yönetimin faturasını maalesef sağlık çalışanları ödemektedirler. Bu gün itibarıyla 50 binin üzerinde sağlık çalışanı enfekte oldu ve 72'si hekim olmak üzere 166 sağlık çalışanı da maalesef yaşamını yitirmiştir. Enfekte olanların yüzde 5’i oranında, sağlık çalışanında da akciğerlerinde ve kalbinde hasar oluştuğu ve bu nedenle de malul olduğu tahmin edilmektedir. Salgın sürecindeki yanlış politikalar nedeniyle sağlık çalışanlarının çalışma koşulları zorlaşmış ve hakları geriye gitmiştir. Sağlık çalışanları salgına karşı adeta savunmasız bırakılmıştır. Covid -19 sağlık çalışanları arasında 14 kat daha hızlı yayılırken, yeterli önlemler alınmamıştır. Covid-19'a karşı kişisel koruyucu donanım malzemeleri -özellikle birinci basamak sağlık birimlerinde- sayı ve nitelik olarak yeterli düzeyde verilmemiş, sağlık çalışanlarının periyodik test yapılması talepleri karşılanmamıştır. Risk gruplarında olduğu belirlenen 60 yaş üzeri, kalp - damar, diyabet, kanser gibi hastalıkları olan sağlık çalışanlarına özel hiçbir düzenleme yapılmamış ve önlem alınmamıştır. Covid -19 sağlık çalışanları açısından "meslek hastalığı” kabul edilmemiş, çalışma saatleri çok daha fazla uzamış, uzun ve aralıksız çalışma saatleri süresince çok ağır v akalarla karşılaşan çalışanların psikolojik olarak yıpranmalarının önlenmesi için tedbirler alınmamıştır. Bakanlığınızca "Hakları ödenmez." denilen sağlık çalışanlarının hakikaten hakları ödenmemiş, fedakârca yaptıkları çalışmalarının karşılığından kendilerine vaat edilen ek ücretleri zamanında, tam, eşit ve adil olarak ödenmemiştir. Sağlık işçilerinin yıllardır bekleyen toplu sözleşme kapsamına alınma talepleri de kabul edilmemiştir. Oysa sağlık çalışanlarının bütün bu sorunlarının ivedilikle çözülmesi Cov id-19 salgınıyla mücadelenin başarılı olması için de son derece önemlidir.

Editör: TE Bilisim