Bankalar, perakendeciler, enerji şirketleri, havalimanları... Hayat felç oldu! Geçen Mayıs ayında yaşanan ve yaklaşık 200 bin bilgisayarı etkileyen fidye yazılımına benzer bir yazılımla uluslararası çapta bir siber saldırı daha gerçekleştirildi. Dünya çapında bilgisayar sitemleri saldırı altında. Etkilenen ülkeler arasında Türkiye'nin de bulunduğu iddia ediliyor.

Dünyayı teyakkuza geçiren saldırıyla ilgili gelişmeler şöyle:

  • BleepingComputer adıyla anılan bir güvenlik uzmanı, Daily Mail gazetesine yaptığı açıklamada, x-ray makinelerinin ve hastanelerdeki diğer kritik tıbbi cihazların devre dışı kalabileceğini belirterek, "Daha geniş çapta bir hasarla karşılaşabiliriz" dedi.
  • Siber salgında, ‘Petya' olarak bilinen bir fidye yazılımın değişik bir biçimi kullanılıyor ve bu yazılım bulaştığı takdirde, izi sürülemeyen Bitcoin ile istenen ödeme yapılana kadar bilgisayarları donduruyor. ‘Petya'nın daha tehlike olmasının nedeni ise dosyaları teker teker karıştırmak yerine bir seferde hard diske erişimi engellemesi.
  • Bu saldırıda sistemlerin açılması için istenen ödeme miktarı 300 dolar. Ancak geçen ay yaşanan ‘WannaCry' adlı saldırıyı durdurmayı başaran Marcus Hutchins, İngiliz Daily Mail gazetesine verdiği demeçte, kullanıcıları uyardı: "Parayı ödeseniz bile bilgilerinize ulaşamayabilirsiniz."
  • ABD merkezli Charlotte Observer gazetesinin haberine göre; fidye yazılımından Ukrayna ve Rusya'nın dışında Türkiye de etkilendi. Diğer kurban ülkeler ise şimdilik şöyle: Fransa, İspanya, Danimarka, İtalya, Almanya, Brezilya ve ABD.
Editör: TE Bilisim