ERDEMİR yönetimi her ne kadar açıklama yaparak, hava kirliliğinin kendileri ile ilgili olmadığını kamuoyuna duyursa da Belediye Başkanı Halil Posbıyık yaptığı açıklamada, ERDEMİR'de yüksek fırın kapağında gaz sıkışması arızası olduğunu ve bundan dolayı hava kirliliğine neden olunduğunu söylemişti.

Bugün ise Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın Ulusal Hava Kalitesi İzleme ağındaki verilere göre, Ereğli'deki hava kirliliği 'SAĞLIKSIZ' kategorisinden, 'HASSAS' kategorisine gerilediği gözlendi. Fakat istasyon ölçümlerinin saatlik ve 24 saatlik kayan verilerine bakıldığında ise Ereğli'deki hava kirliliğinin gerilemediği, 'SAĞLIKSIZ' kategorisinde seyrettiği anlaşılıyor.


Ereğli'nin havası hala kirli
Diğer taraftan, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın Ulusal Hava Kalitesi İzleme ağında Ereğli istasyonundan bazı saatlere ait veri bilgilerinin gelmediği ortaya çıktı. Özellikle saatlik veri oranlarına bakıldığında, havadaki PM10 partikül oranlarının saat 03.00'da 411.2 µg/m³ olarak ölçülürken, saat 11.00'da bu oran 416.3 µg/m³ yükseldi. Her ne olduysa bakanlık verilerinde saat 12.00'da havadaki PM10 partikül ve toz oranı verisi alınamazken, saat 13.00'da partikül oranı 0.0 µg/metreküp olarak açıklandı. Aynı çizelgede 13.00'daki saatlik partikül oranı ise yasal değerin yaklaşık 4.5 katı yani 240.4 µg/m³ olarak kaydedildi. Saat 16.00'da da bakanlık veri akışı açıklamadı.

Oranlar manipüle mi ediliyor?
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Ulusal Hava Kalitesi İzleme ağında, Ereğli ile ilgili bazı saatlerde veri oranlarının açıklanmaması ve bazı saatlerde ise oranların sıfır olarak açıklanması, vatandaşlar arasında, 'hava kirliliği haberlerinin ardından istasyon verileri üzerinde manipülasyon mu yapılıyor' sorusu gündeme geldi.

Türkiye'nin en kirli havası Ereğli'de
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın Ulusal Hava Kalitesi İzleme Ağı sitesinde paylaşılan ve ülke genelindeki tüm izleme istasyonlarının durumunu gösteren haritaya bakıldığında, an itibarı ile Türkiye'nin en kirli havası Ereğli ve Muğla'nın Milas ilçesi olarak gösteriliyor.

HABER: Seyfi BOYRAZ
 

Editör: TE Bilisim