Araştırmacı gazeteci Orhan Akyüz’ün, Ereğli ilçesi Gülüç beldesindeki tersanecilerden aldığı bilgilere göre, 2008 yılından itibaren denizcilik sektöründe yaşanan ciddi sorunlar halen giderilemedi. Bölgede 2006-2008 yılarında tam kapasiteyle gemi inşa eden yaklaşık 8-9 tersanede 7 bin 500 civarında istihdam sağlanırken, günümüzde işletmeciliğini sürdüren 4 tersanede ise 500-600 kişi çalışmakta.

YABANCI BANKALARDAN ÜLKEMİZE BLOKAJ

Bir geminin özelliklerine göre fiyatının ortalama 10 milyon avro civarında olduğuna dikkati çeken tersanelerin yetkilileri, şöyle konuştular:

‘’ Tersanelerle ilgili hazırladığımız raporları ilgililere sunduk, kendilerinden gelecek cevabı bekliyoruz. S.O.S (acil durum ve imdat nidası olarak bildiğimiz, kullandığımız) veriyoruz. Durumumuz vahim, döviz girdisi vanalar kapanmak aşamasında. Yurt dışından gemi yapımı için sipariş vermek isteyenler var, ancak deniz ticaretiyle uğraşan armatörlerin bizlere söylediklerine göre çok istemelerine rağmen Türkiye’de gemi yaptırmak istemelerine ülkelerinin bankaları kredi vermiyorlarmış. Türkiye dışında herhangi bir ülkeye her türlü kredi olanağı sunuyorlarmış. Yurt dışından ülkemize ‘gizli blokaj’ var. İş kolu olarak çok kötüye gidiyoruz. Devletimizi buralarda görmek istiyoruz. Lobimizi güçlendirmeliyiz. Türkiye’deki tersanecilere alenen ambargo koyuluyor. Merkezi hükümete sıkıntılarımızı defalarca rapor halinde sunduk ve bire bir de yetkililerle görüştük, tersaneciler çıkmazda, soruna ivedilikle neşterin vurulmasını sabırsızlıkla bekliyoruz. Burasının ihracata yönelik kalkındırılması bölgenin yanı sıra ülke ekonomisine istihdamla birlikte büyük oranda katkı sağlayacaktır. Ereğli bölgemiz ‘ihracat çıkış kapısı’ olabilir.

Gazeteci Orhan Akyüz’ün, Zonguldak’ın Karadeniz Ereğli ilçesi Gülüç beldesinde kurulu Ustaoğlu Yat ve Gemi Sanayi yetkililerinden de aldığı bilgilere göre, 1968 yılında Karadeniz bölgesinde kurulan ilk tersanelerden olan şirket, çeşitli tip ve boyutlarda balıkçı tekneleri inşa ederek üretimine başlamış ve her geçen gün gelişen dünya denizcilik sektörüne 1982 yılında başlattığı çelik konstrüksiyon üretimini de ekleyerek büyük bir hırs ve azimle yurtiçi ve yurtdışındaki firmaların ve gemi sahiplerinin beklentilerini en üst düzeyde karşılayacak bir anlayışla uluslar arası standartlarda kaliteli işçilik, güven ve uzman kadrosuyla her türlü gemi inşa ve onarımın yanı sıra mega yat inşa alanlarında hizmet vermeye devam etmektedir.

DÜNYANIN ÖNDE TERSANELERİ ARASINDA YER ALMA HEDEFİ

Tüm çalışmalarının amacının, uluslar arası denizcilik sektörünün her türlü yat ve gemi inşa ihtiyacını en üst düzeyde karşılamak ve dünyanın önde gelen tersaneleri arasındaki yerini almak olduğuna işaret eden Ustaoğlu Yat ve Gemi Sanayi yetkilileri, şöyle konuştu:

‘’Gemi sahiplerine ve firmalara profesyonel çerçevede en doğru ve en iyi çözümleri sunmak, Uluslar arası Klas Kuruluşları Birliği (IACS) ve Uluslar arası Denizcilik Organizasyonu (IMO) standartlarına ve uygulamalarına göre hareket etmek, en son teknolojiyi en iyi kaliteyle birleştirip zamanında ve doğru planlarla en iyi fiyat garantisi altında müşteri memnuniyetini en üst seviyede tutarak hayalin ötesinde yat ve gemi inşa etmektir. Uluslar arası gemi ve yat inşa sektöründe ‘çözüm ortağı’ olmayı teklif ediyoruz. Hedefimiz, dünyanın önde tersaneleri arasında yer almaktır.

Vizyonumuz, üretimin yanı sıra mühendislik kabiliyetlerimizi birleştirerek ve geliştirerek, Türk ve Dünya denizcilik sektörüne ileri standartlarda ve yüksek teknolojilerle donatılmış ürünler sunmak, yat ve gemi inşa hizmeti veren en iyi, en güvenilir ve en çok tercih edilen tersane olmaktır. Müşteri memnuniyeti, öncelikli güvenlik, iyi planlama, en iyi fiyat, en son teknoloji, üstün kalite, zamanında teslim olmazsa olmazlarımızdır. Misyonumuz, vizyonumuza ulaşmak için tüm faaliyetlerimizde iş güvenliğini ön planda tutmak; disiplinli, akılcı ve dürüst bir ekip çalışmasını tecrübe ve kaliteyle birleştirerek sıkı ve verimli çalışmaktır. Memnuniyet bizim gururumuzdur.’’

DEVLET TEŞVİĞİ İSTEĞİ

Karadeniz Ereğli ilçesindeki tersanelere yönelik, ‘’Tersaneler Bölgesinin Sorunları ve Çözüm Önerileri’’nin de masaya yatırıldığını anımsatan yetkililer, şunları söylediler:

‘’Dünyaya bakıldığında gemi inşa sektörüne devlet teşvikleri yapılmaktadır, bizlerde istiyoruz. AB’de tarım ve balıkçılıkla beraber gemi inşa sektörü stratejik sektördür. Türkiye’de ise henüz böyle bir şey yapılmadı. Dünya’da yük taşımacılığının yüzde 90 gibi oranının denizlerden yapıldığı, ülkemize gelen yüklerin de önemli bir kısmının yabancı bayraklı gemilerle taşındığı dikkate alındığında, bu son dönemde yaşanan hadiselerin ise ticari açığı güçlendirmek için ne kadar önemli olduğu ortadadır.’’

Editör: TE Bilisim