Turızmcilere çağrıda bulunan Cüntay'ın açık mektubunu olduğu gibi okurlarımıza sunuyoruz:

''Benim kanaatime göre Turizmci farkındalığı yüksek, entellektüelitesi yüksek yeniliğe açık araştırmacı kişilerdir, en azından bize anlatılan bizim de bugün anlattığımız Turizmci profili budur….

Gelin şimdi birlikte bu turizmci profili ile Zonguldak merkezli Batı Karadeniz turizmini bağlamaya çalışalım…

He bir de Ahde Vefayı da bir kenara not alalım!

Zonguldak geçmişinde Cenezivlilere, Romalılara, Kazak Korsanlara, Selçukluya, Osmanlıya ev sahipliği yapmış deniz ticaretinin başrollerinde yer almış bir kentken 1848’ de kömür ocaklarının kurulmasıyla başlarını Fransızların çektiği bir çok yabancı ülkenin işgaline uğramıştır.Yaklaşık 70 yıl bu acı ve zulüm altında aslını korumuş olan kent; oluşturulan Müdafaa-i Hukuk Cemiyetlerine bağlı milis güçlerinin karşı koymasıyla düşman kuvvetlerini 1920'de Kdz. Ereğli'den, 1920'de ise Zonguldak'tan denize dökmüştür. Bu hareketi ve başkaldırıyı esareti kaldıramayan Zonguldak evlatları merkezi yönetimden herhangi bir destek almadan başarmıştır. Bunun ardından hala günümüzde maalesef kimsenin bilmediği gerçek ortaya çıkmış Türkiye Cumhuriyetinin ilk bağımsız ili Zonguldak olmuştur. Evet şaşırdınız ama CUMHURİYETİN İLK VİLAYETİDİR ZONGULDAK, bugün ülke olarak her açıdan kaderine terkettiğimiz şehir ilk ilidir bu cumhuriyetin, İngilizi Fransızı önüne kim gelirse denize dökerek almıştır bu ünvanı….sanırım saygıyı hakkediyordur bir parça, özetle hem Gazi hem de Şanlıdır Zonguldak!

Sonraki 100 seneyi çok kısa özetleyelim, ülkenin tek enerji kaynağı kara elması zor şartlarda 4000 şehit vererek çıkarmıştır kömür gözlü Zonguldak evladı, hiçbir yatırım yapılmamıştır bu memlekete belki ocağa girip canını vermez diye…..

Son 100 sene ve öncesi değişen bir şey olmamıştır, ya bağımsızlık mücadelesinde ya ekmek parası derdinde ölmüştür memleketlim…

Geldik 2019 yılına! Malatya, Isparta, Rize ve bir çok sehrimizin ötesinde berisinde Avrupa standartlarında duble yollar varken benim memleketimin şehir merkezinde bile durum vahim….

Evet yıl 2019! daralan ve iş imkanı minimuma inen ocaklarda zor şartlarda ter akıtan ve can veren durumundayız hala….biz artık babamız kardeşimiz çocuğumuz ölsün istemiyoruz…biz bu ülke için gerekeni yaptık….şimdi ahde vefa zamanı, 4000 maden sehidi veren turizmden başka çaresi olmayan kente desteğe davetlisiniz….

Hayretler içinde bu büyük serüveni deneyimleteceğimiz Maden Müzemiz, sizinle yerin altına karaelmasa ineceğimiz Eğitim Ocagımız ile, bu nasıl bir doğa diyeceğiniz 40 dakikalık tren turumuz ile yeşili maviyi aynı karede yakalayacağımız Zonguldak’ım mağara meraklılarına da ayrı parantezler açmak için sizi bekliyor.

Tüm bu programa Filyos Antik Kentini, Akçakoca, Ereğli, Amasra ve Safranbolu’yu da ekliyor olduğumuz anda inanın bana bugüne dek bu keşfi yapmadığınız için ufak bir pişmanlık yaşıyor olacaksınız….

Ben bir itirafta bulunayım mı? Memleketim ümitsiz çünkü herkes arkasını dönmüş ve unutmuş bu güzel şehiri….

Turizmci farkındalığı yüksek, sosyal sorumluluk nedir bilen ahde vefalı insanlardır…

GELİN DESTEK OLUN; MADENCİYE ÜMİT ZONGULDAK’A IŞIK OLALIM…''

Editör: TE Bilisim