Zonguldak Tarım Gıda ve Hayvancılık İl Müdürü Cemalettin Çataklı, Gıda etiketleme ve tüketicileri bilgilendirme yönetmeliği hakkında bilgilendirme yaptı.

 Çatak" uygulama kılavuzlarını anlatarak sıraladı ;

 

1. Bu kılavuzla belirlenen kurallar özel mevzuat hükümleri saklı kalmak kaydı ile uygulanır. ( Türk Gıda Kodeksi Zeytinyağı ve pirina yağı tebliğin de tanımlanan naturel sızma zeytin yağı, Türk Gıda Kodeksi Reçel, jöle, marmelat ve tatlandırılmış kestane püresi tebliğinde tanımlanan ekstra taze yumurta gibi ürünler.

 

 

  1. Gıdalar Tüketiciyi yanıltmayacak şekilde ve satın alacak kişinin bilinçli bir seçim yapabilmesini sağlayacak biçimde etiketlenmeli ve tanıtılmalıdır. Gıda'nın etiketlenmesi tanıtımı ve reklamıda, bu doğrultuda açık ve bilgilendirici olmalıdır.

 

  1. Bir etiketin fiyatı tanımlamanın yanıltıcı olarak kabul edilip edilmeyeceği değerlendirilirken Gıda'nın etiketlenmesi, tanıtımı, sunumu ve reklamı bir bütün olarak ele alınmalıdır.

 

  1. Gıdanın etiketlenmesi, Gıda'nın nitelikleri açısından yanıltıcı olmamalıdır. Buna göre Gıda'nın etiketinde yer alan marka gıdanın adı ifade Terim'e görseller Gıda'nın özellikle doğası kimliği özellikleri bileşimi miktarı dayanıklılığı menşe ülkesi ve üretim metodu açısından başka birinin grubunu çağrıştırmamalıdır.

 

  1. Bu kılavuzda kullanılmasına izin verilen terimlerin ve ifadelerin eş anlamlarının yanı sıra aynı anlama gelen diğer illerdeki karşılıkları da kullanılabilir. Örneğin "naturel", "tabi" taze teriminin kullanılmasına izin verilen bir gıdada "fres" gibi terimler kullanılabilir.

 

  1. Gıdaların markası yönetmelikte belirtilen etiket ve etiketli mi tanımları kapsamında yer aldığından yönetmelik hükümlerine uygun olmayan markalar gıdaların etiketlenmesinde tanıtımında bir reklamında kullanılamaz.

 

  1. Gıda işletmecisinin adında ticari unvanında yer alan terimler tüketici de yanlış bir algı yaratacak şekilde kullanılamaz.

 

  1. "Gıdaların etiketlerinde reklamlarında broşürlerin de ve web sayfalarında kullanılan resimler ve örnekli gösterimler tüketiciler üzerinde gıdanın adından ve diğer açıklayıcı ifadelerden daha etkili olabilmektedir" dedi.
Editör: TE Bilisim