Cüruf ve cüruf atıklarının, TÜBİTAK Tarafından tehlikeli atık olduğu tespit edildi.

"Sen bana yalandan projelerle gelmeyeceksin" "Sen bana yalandan projelerle gelmeyeceksin"

Alaplı OSB’de, Kılıçlar Madencilik tarafından kurulan Cüruf işletme tesislerine, Çevre Bakanlığı ‘ÇED’ Çevre ve etki değerlendirmeye gerek yoktur kararı vermişti.

Ereğli’de Muhtarlar Derneği Başkanı Şükrü Kılıç’a ait olan Kılıçlar Madencilik ile Erdoğan Erdem’e ait Ege Doğa AŞ. ile beraber çalışmaya başlamış , bölgede bir Cüruf dağı oluşmuştu.

Zonguldak Valiliği, bölgeye cüruf taşınmasını yasaklamıştı. Şirketler bu yasağı dinlememiş, cüruf taşımaya devam etmişlerdi. Ereğli Demir ve Çelik Fabrikaları adı geçen şirketlerden ruhsat ve izin aramaksızın cüruf taşınmasını devam ettiriyor.

Geçtiğimiz yıl, Ereğli, Alaplı ve Akçakoca’da üç cüruf şirketi, bölge halkının Çevre Bakanlığına karşı açtığı davalar sonucu kapatılmıştı.

Cüruf deposu yapmak için 8350 metrekare göl boşaltılarak, cüruf tesisi yapılmak istenmişti. Bölge halkı, dava açarak gölün doğal bir göl olduğunu savunmuştu. İdare mahkemesi ve İstinaf, gölün doğal bir göl olduğuna karar vermişti.

Konuyla ilgili açıklama yapan çevreci Çetin Yılmaz şunları söyledi;

Kılıçlar Madencilikle, Çevre Bakanlığı tarafından verilen. Çevre ve etki değerlendirmeye gerek yoktur kararına kaşı, bölge halkı adına Av. Pembe Mine Yılmaz tarafından Zonguldak İdare Mahkemesine iptal davası açıldı. Şubat 2023 ‘de mahkeme cüruf tesisleri ve civarında keşif yapmıştı.

Cüruf ve Kılıçlar madencilik tarafından işlenen cüruf ürünlerinden numuneler alınmış, TÜBİTAK’tan tehlike ölçeği istenmişti.

Yapılan incelemeler için TÜBİTAK Masraf olarak 25.000 TL. para istemişti, bölge halkı Ramazan ayında fitre ve zekatlarını toplayarak masrafları karşılamıştı.

TÜBİTAK, cüruf ve Kılıçlar Madenciliğin cüruftan elde ettikleri ürünlerin tehlikeli atık olduğuna karar verdiği raporu Zonguldak İdare Mahkemesi ne sundu.

TÜBİTAK, cüruf ve cüruf ile üretilen ürünler tehlikeli atıktır yönünde değerlendirme yaptı, oysa ki Çevre Bakanlığı cürufu tehlikesiz atık olarak değerlendirmiş ve bir çok izinler vermişti.

Ereğli ve çevresinde nerdeyse tüm yolların dolgu malzemesi olarak kullanılan Cürufun Tehlikeli atık olduğu tartışmasızdır.

50 Yıl’dır, denize cüruf dolgusu yapan ve elindeki stokları eritmek İsteyen Erdemir’in, büyük bir çevre ve halk sağlığı sorunu yarattığını düşünüyoruz.

Zonguldak Valiliğini, İl Sağlık Müdürlüğünü, Belediye Başkanlarını, Siyasi Partileri ve Erdemir’i uyarıyoruz. Cüruf Tehlikeli, atıktır. Doğal Hayata, çevreye ve İnsana zarar vermeyi hemen durdurun.

Editör: TE Bilisim