2018 yılı Sayıştay denetim raporlarına yansıyan bulgulara göre, TKİ'nin, Aksa Göynük Enerji Üretim A.Ş' den 76.583.000 TL, Kolin A.Ş’ den de
2. 804.000 TL olmak üzere toplamda 79.387.000 TL eksik rodövans ücreti aldığı ve böylelikle zarara uğratıldığı ortaya çıktı.

TBMM Kit Komisyonu üyesi Yavuzyılmaz konuyla ilgili olarak yaptığı açıklamasında; 

"Burada bilerek ve isteyerek, sonuçları hesap edilerek belirli bir lobiye doğru teşvik üretilmiş. Adına teşvik diyebiliriz, adına peşkeş diyebiliriz. Sayıştay raporundan üzerine basa basa söyleniyor. Türkiye Kömür İşletmeleri (TKİ) zarara uğratılıyor diye. TKİ, 2016 Yılına kadar termik santralleri için sahalarını kullanan şirketlerden aldığı işletme bedelini ücretlerini, Üretici Fiyat Endeksi (ÜFE) üzerinden hesaplarken, 2016 yılında Enerji Piyasaları İşletme A.Ş'nin (EPİAŞ) belirlediği, Piyasa Takas Fiyatına (PTF) geçildi. Devletin zarara uğratılmasına böylelikle başlamış oldu. Bu değişiklik ile kuruma ödenecek olan yaklaşık 79 milyon TL lobilerin kasasında kaldı. Şayet 4 yıldır işletme bedelleri ÜFE üzerinden alınsaydı bu bedel kuruma gelir yazacaktı. O gün bu kararı alan ve devleti zarara uğratan yönetim kurulu üyelerinin hiçbiri şu an bu görevlerde değil. Soruşturulmamak için incelenmemek için yönetim kurulundan uzaklaştırılmışlar. Bu 79 milyon TL’de tüm Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının hakkı var, kul hakkı var. Burada bir kez daha kul hakkına girilmiştir. Devletimiz ve vatandaşımız zarara uğratılmıştır"
 
İfadelerine yer verilirken, Sayıştay, bu zamana kadarki ilave gelir kaybı ve yasal faizinin ilgili firmalardan talep edilmesini ve 2016 yılından itibaren kullanılan PTF’den vazgeçilerek Kurum menfaatine olan ÜFE’ye göre fiyat güncellemesi uygulamasına dönülmesini önerdi.

Editör: TE Bilisim