Zonguldak’ın en önemli turizm beldesi olan Filyos’ta tarihi yapılara karşı işlenen suçlar bitip tükenmek bilmiyor. Radartepe’nin birinci derecede sit alanı vasfının kaldırılarak, TPAO’nun yönetim binası, misafirhane, villa tipi lojman gibi kullanımlarına açılabilmesi için arkeolojik sondajlar devam ederken, cumhuriyet döneminin ayakta kalan en eski kamu binası da yıkılmaya çalışılıyor. Belediyenin yaptığı akıl dışı imar uygulamalarıyla doğal görünümü hızla bozulan belde, “tarihi kent” vasfını da tümden kaybetme tehlikesi yaşıyor. Halen okulun bahçesinde zemin etüdü çalışmaları sürerken, okulun yıkıldığı takdirde, bahçesine, öğrenciler tarafından dikilen 60-70 yaşında ağaçların kesilmesine kesin gözü ile bakılıyor. 

FİLYOSLULARDAN TOPLANAN PARA İLE YAPILDI 

Yıkılması gündemde olan ortaokul, Sümerbank Filyos Ateş Tuğla Fabrikasında o tarihlerde muhasebe müdürü olarak çalışan Salih Yener’in başkanlığını yaptığı dernek tarafından 1950’li yıllarda yaptırıldı. Hisaörünü Ortaokulu adıyla uzun yıllar beldeye hizmet eden ve halen Çaycuma-Filyos Melek ve Ahmet Şanlı Anadolu Lisesi ek binası ve kütüphane olarak hizmetine devam eden okulun yıkılmaya çalışılması Filyos’ta tepkiyle karşılandı. Vatandaşlar daha önce sağlık ocağı lojmanının da anaokulu yapılacağı gerekçesiyle yıkıldığını iddia ederek, aynı gerekçeyle ortaokulun da yıkılmaya çalışılmasına adeta ateş püskürdü. 

ÜNAL: “O BİNA TARİHİMİZ, KÜLTÜRÜMÜZ” 

Filyos Parkı’nda “Yeşilime, okuluma dokunma” adıyla kitap okuma eylemi yapan bir grup vatandaş adına konuşan emekli öğretmen Zeynep Yüksel Ünal, “Evet yerine yenisini yapabilirler. Çok da güzel olabilir. Ancak, bizim kalbimizin attığı, okulumuz, üniversitemiz olmaz. O bizim çocukluğumuz, ilk gençliğimiz. Bize dair, Filyos’a dair tek bina. Tarihimiz, kültürümüz. Bir İstasyon, bir Hisarönü Ortaokulu. Bizim Okulumuz. Benim okuduğum, okuttuğum eğitim yuvası. Anlayamazsınız. Vicdanınıza sesleniyorum, varsa. Sağlık ocağı lojmanını yıktınız, tepkiler üzerine, anaokulu yapılacak, dediniz. Ne oldu da karar değiştirdiniz? Var olanı yıkarak, elinize ne geçecek” dedi. 

YENER: “CUMHURİYET SONRASINA AİT BİR TEK YAPI KALMADI” 

Sosyal medya adresinde duygularını paylaşan okulu yapan derneğin başkanı Salih Yener’in oğlu Reha Yener, “Filyos’un en köklü ve eski ailelerinden birinin ferdi olarak böyle bir ihtimale şiddetle karşıyım. Düşünsenize bu kadar eski bir tarihi geçmişi olan beldemizde Hacı Sadık dayımızın evi ve belediye başkanının (Ünal) ailesinin ata evi dışında cumhuriyet sonrasına ait bir tek yapı kalmadı. Bu çok üzücü. Biliyorsunuz Filyos’umuzun bir tek ilkokulu vardı babalarımız ve sonra da biz orada okuduk. Benim babam Salih Yener ortaokulu Kastamonu’da okuyup geldikten sonra liseyi kömür trenlerinde gidip gelerek Zonguldak Çelikel Lisesinde tamamladı. O dönemin lise mezunları askerliğini teğmen olarak yapıyorlardı. O kadarı bile çok değerliydi” dedi.   

YENER: “BU OKULLARDAN MEZUN OLAN GENÇLERİMİZLE GURUR DUYUYORUZ” 

Yener paylaşımını, “Babam askerlik dönüşü yeni kurulan Sümerbank Ateş Tuğla Fabrikasında yöneticilik yaptı. Ama mevcut eğitimini hiçbir zaman yeterli bulmadı. Ankara tayini sonrası bizimle beraber eğitimine devam edip iki üniversite bitirip devlete çok üst düzeylerde hizmet etti. Ve hayatı boyunca okuyanları destekleyip teşvik etti. Ve Filyos’da önce bir ortaokul kurulması için dernek kurup çalışmalara başlandı. Ve bu hayalî gerçek oldu... Sonra beldemizde modern ilkokul ve takdir ve gururla andığım İsmail Şanlı’nın maddi manevi destekleriyle Anadolu Lisesi dahil eğitim kurumlarına sahip olundu. Bugün bu okullardan mezun olan gençlerimizle gurur duyuyor, başarılarını takdirle izliyoruz” şeklindeki ifadelerle sürdürdü. 

YENER: “BU OKUL TARİHTEN BİR SAYFA, GEÇMİŞTEN BİR HATIRA OLARAK KALMALI” 

Yener paylaşımını, “Mevcut ortaokula gelince lütfen dokunmayın. Bırakın tarihten bir sayfa, geçmişten bir hatıra olarak kalsın. Mevcut yapıyı sergi salonu, el sanatları atölyesi ve hatta eğer kaldıysa kap, kacak, örtü, tarım aletleri gibi nesneler ihtiva eden küçük bir müze olarak kullanın. Zaten iyice kaybolan yeşil alanlara kıymayın.  Buradan Başkana, belediye meclisi üyelerine sesleniyorum. Böyle bir kararınız varsa vaz geçin” diyerek tamamladı.  

Editör: TE Bilisim