Zonguldak Çevre Koruma Derneği Başkanı Ahmet Öztürk bir açıklama yaparak kentte, kamuoyuna hiçbir bilgi verilmeden yapılan çalışmaları ve bunun sonucunda ortaya çıkan büyük israfı eleştirdi. Öztürk açıklamasında, “Son dönemlerde kentle ilgili yapılan tüm çalışmaları kamuoyundan gizlemek adeta moda oldu. Sahilde yapılan düzenlemeler içinde neler olduğu konusu bile açıklığa kavuşmadan, bugünlerde, Lavuar Alanı’nda, kamuoyundan sır gibi saklanan bir projenin ihalesi yapılıyor. Kentte yaşayanlar olarak bu konularda açıklama beklerken, şimdi de, Batı Karadeniz Kalkınma Ajansı hibesiyle yapılan Manolya Park’ın söküldüğünü, etrafına çevrilen çitten öğrendik. Nasıl bir uygulama yapılacağı, hangi kullanıma açılacağı konusunda kamuoyuna yine hiçbir bilgi verilmeden yapılan işlem, akıl almaz bir israfın adı olduğu gibi kentin ortak aklını da hiçe sayıyor. Sayın Vali, Sayın Belediye Başkanı, Sayın İl Özel İdaresi Genel Sekreteri, Sayın İl Genel Meclisi Başkanı yaptığınız her şeyi gizlediğiniz Zonguldaklıları, hiçbir şeyden anlamayan, hiçbir konuda fikri olmayan cahiller topluluğu mu sanıyorsunuz? Yapılacak yatırımların planlama süreçlerine katılımından vaz geçtim, ne yapılacağı konusunda bile lütfedip en küçük bilgi vermediğiniz Zonguldak halkına, bu tavrınızla hangi muameleyi yaptığınızın farkında mısınız? Oralara harcadığınız paraların her kuruşunun, Zonguldaklılar kadar tüm ülke halkının alın teri olduğunu ne çabuk unuttunuz” dedi.

Vatandaşların Devlete Olan Saygınlığını da Azaltıyor

Zonguldak’ta plansız programsız çalışmalar yüzünden akıl almaz bir israf yaşandığını da söyleyen Öztürk, “Bu kenti günü birlik kararlarla yönetmeye kalkan akıl, doğal değerler kadar kamu kaynaklarını da tarumar ediyor. Unutmadık, kamuoyunun tüm itirazlarına karşın hastaneyi kentin en olmayacak yerine yapmaya kalkan o akıl, projede unutulan otopark için okul yıkmaya kalktı. Aynı akıl İkinci Makas mevkiinde Üzülmez Deresi’nin üstüne hangi amaçla yapıldığını kimsenin bilmediği köprüleri, yeni yapılan köprüyol için, hiç kullanılmadan yıktı. Şimdi de henüz halkın kullanmaya bile fırsat bulamadığı Manolya Parkı, hangi kullanıma açacağını bile söylemeden yıkmaya başladı. Bu sabah yapıp akşam bozma zihniyeti, büyük israfın yanında, vatandaşların devlete olan saygınlığına da azaltıyor. Bin bir zorlukla boğuşarak ortaya çıkan değeri, kentin doğal çevresini de bozma pahasına, bu kadar savurganca harcamaya, devlet vatandaş ilişkisini bu derece örselemeye kimin hakkı var” dedi.

Suç İşleniyor

Manolya Park’ın yıkılarak başka amaçla kullanılmasının aynı zamanda suç da olduğunu söyleyen Öztürk, “Manolya Park, BAKKA hibesiyle yapıldı. 2016 yılı programında olmasına karşın, yaşanan birçok olumsuzluk nedeniyle, park, ancak 2019 yılı ağustos ayında hizmete açılabildi. Kalkınma Ajansları Proje ve Faaliyet Destekleme Yönetmeliği, bu şekilde ajans hibesi ile yapılan projelerin sona ermesinden itibaren, üç yıl süreyle, mülkiyetinin başkasına devredilemeyeceğini, rehin ve teminat olarak gösterilemeyeceğini, projede tanımlanan iş dışında başka bir iş için kullanılamayacağını söylüyor. Aksi takdirde ilgili kuruluşun destek miktarının üç katı tutarında ajansa tazminat ödeyeceğini hüküm altına alıyor. Hal böyleyken, tamamlanmasının üzerinden 2 yıl bile geçmeden Manolya Park nasıl yıkılabiliyor? Bu kenti yöneten ve yaptığı her proje defolu çıkan akıl, kendini, bir de yasaların üstünde mi sanıyor? İsrafın ekolojik yıkımın en önemli nedeni olduğunu iyi bilen çevre örgütleri olarak, bu konunun takipçisiyiz. Cumhuriyet Savcılığına suç duyurusunda bulunmak dahil her girişimde bulunarak kamu hukukunu savunacağız” diyerek açıklamasını tamamladı.

Editör: TE Bilisim