Önce kan şekerini yükseltir ve sonra hızla düşürerek unutkanlığa yol açar. Bunların yerine ceviz, badem, balık, yumurta, ay veya kabak çekirdeği, muz, semizotu, keten tohumu, yoğurt gibi besinleri tüketin” dedi.

Öğrencilerin sınav maratonu finale doğru yaklaşıyor. Liselere Geçiş Sistemi sınavı 7 Haziran’da, üniversiteye geçiş için yapılacak Temel Yeterlilik (TYT) sınavı 20 Haziran’da, Alan Yeterlilik (AYT) sınavı ise 21 Haziran’da yapılacak. Öğrenciler için yaşamsal önemde olan sınavların hazırlık süreciyle ilgili tavsiyelerde bulunan AS Danışmanlık firmasının sahibi ve Mega Hafıza’nın Çaycuma temsilcisi Aslı Püren öğrencilerin özellikle beslenmelerine dikkat etmelerini söyledi. Hafıza eğitimi konusunda pek çok kez meslek tanıtımı, sınav sürecinde yapılması gerekenler ve hafıza tekniklerini içeren söyleşi ve seminler de veren Püren, ‘’Sınava az bir zaman kaldı sınava hazırlık sürecinde ve sınav sırasında yapacağınız küçük şeyler, hayatınızda büyük sonuçlar doğurabilir” dedi.

UYKU DÜZENİNİZİ KORUYUN

Çocuklara öncelikle beslenme alışkanlıklarını gözden geçirmelerini tavsiye eden Püren, “Sınava hazırlanırken ve sınav sırasında tüketilen şeker, çikolata gibi tatlı yiyecekler sanıldığının aksine zihin açmaz. Önce kan şekerini yükseltir ve sonra hızla düşürerek dikkat dağınıklığına, odaklanma sorununa neden olur ve maalesef unutkanlığa yol açar. O yüzden bunların yerine ceviz, badem, balık, yumurta, ay veya kabak çekirdeği, muz, semizotu, keten tohumu, yoğurt gibi besinleri tüketirseniz hafızanız güçlenir. Eski bildiklerinizle yeni öğrendikleriniz arasında ilişki kurmaya çalışın. Uyku düzeninizi koruyun” dedi.

MASADAN KALKMAMAYA ÖZEN GÖSTERİN

Konuların ezberlenmemesi gerektiğini de söyleyen Püren, “Dersleri eğlenceli hale getirmeye, hafıza tekniği kullanmaya ve kendinize anlatmaya çalışın. Çalışmaya başlarken ihtiyacınız olan her şeyi masanızda bulundurmayı alışkanlık haline getirin. Sürekli kalkarak konsantrasyonunuzu bozmayın.

Telafisi mümkün olmayan şeyler için kaygılanmayı bırakın. ‘Keşke daha fazla çalışsaydım’ gibi düşüncelerden kurtulun. Sınavda iyi bir performans göstermeyi planlayın, bunun için taktikler geliştirin” dedi.

HIZLI OKUMA TEKNİKLERİNDEN YARARLANIN

Sınava girecek öğrencilere turlama tekniğini kullanmalarını da öneren Püren, “Sorular üzerinden üç tur geçin. Birinci turda hemen cevaplayabileceğiniz soruları cevaplayın, ikinci turda nasıl cevap vereceğinizi bildiğiniz ama bilgiyi toparlama veya işlem gerektiren yani biraz zaman gerektiren soruları cevaplayın, son tura ise cevabını bilmediğiniz soruları bırakın. Bunun için tüm sorulara hızla göz gezdirmeniz gerekiyor. Hızlı okuma tekniklerinden yararlanın” dedi.

SINAV ZEKÂ DEĞİL BİLGİ ÖLÇER

Püren önerilerini, “Unutmayın sınav sizin zekânızı ölçmüyor yalnızca bilginizi ve bilgiyi kullanma performansınızı ölçüyor. Sınavda istediğiniz performansı gösteremezseniz üzülmeyin. İstediği üniversiteye giremediği halde kendisine iyi bir hayat kurmuş olan birçok insan var. Sınavdan bir önceki gün ders çalışmayı bırakın ve dışarıda yemekten kaçının. Hepinize başarılar diliyorum‘’ diyerek tamamladı.

Editör: TE Bilisim