Zonguldak Merkez Terakki Mahallesi Milli Egemenlik Caddesi üzerinde bulunan, Kilimli-Zonguldak, Çaycuma-Zonguldak, Kozlu-Zonguldak ve Cumhuriyet Caddesi bitişme alanında bulunan ve aynı zamanda TTK-Liman tren hattının geçtiği Zonguldak Anıtı'nın bulunduğu kavşak zaman zaman yoğun trafik sıkışmalarına maruz kalmaktadır. Baştan belki iyi niyetle yapılan hiç sinyal koymama durumunun artık yeterli olmadığı müşahede edilmektedir. Dijital teknolojinin çok geliştiği günümüzde "Akıllı Trafik Sinyalizasyon Sistemleri" çoğu yerel yönetimler tarafından uygulamaktadır. 
"Akıllı kavşak" aslında basit tanımıyla; sinyalize olmuş ya da olmamış kavşaklarda araç sayım kameraları veya araç sayım sensörleri kullanılarak her yöndeki araç yoğunluklarının tesbit edilmesi sonrasında, kavşağın her yönüne ayrı ayrı verilecek sürelerin dinamik olarak değiştiği kavşaklardır. Yani araç yoğunluğuna göre trafik lambalarının "yeşil ışık sürelerinin" otomatik olarak belirlendiği sistemlerdir. Normal sinyalize kavşaklarda ışık yanma süreleri sabit olduğundan araç yoğunluğundaki değişimlerde süreler değişmez. Akıllı kavşak uygulamalarında süreler yoğunluğa göre değiştiğinden kavşakta bekleme süreleri en aza indirilmiş olur. Kavşakta araçların bekleme sürelerinin en aza indirilmesi sadece zaman tasarrufu değil aynı zamanda yakıt tasarrufu ve emisyonun azaltılması anlamına gelir. Akıllı kavşaklar sayesinde sadece süre optimizasyonu değil, kavşak yoğunluğu ve araç sayımı, tüm kavşağın merkezi sistemden izlenilmesi ve yönetilmesi, arıza ve kaza durumlarının uzaktan tesbiti ve önlem alınması gibi bir çok konuda işlem yapmaya olanak sağlar, akıllı kavşaklar sayesinde bekleme sürelerinin manuel kavşaklara göre ortalama %30 azaldığı (kavşak yapısı ve kapasitesine göre %3 ile %50 arası değişebilmekte) görülmektedir. Ayrıca akıllı koridor yönetimi ile şehrin tüm kavşakları (tren yolu geçişi ile birlikte) senkron çalışabilmektedir. Bu sayede yakıt tasarrufu ile ülke ekonomisine,CO2  gazı salınımı ile insan sağlığına, zaman kazanımı ile insan psikolojisi ve sosyal hayatına ciddi katkılar sağlanabilmektedir. 
Hem TTK tren yolu hem de Prof.Dr.Teoman Duralı ve diğer kavşaklarda akıllı sinyalizasyon uygulamalarının gerekli olduğu kanaatindeyiz. Yetkili ve ilgililere gereğinin yapılması hususunu arz ederiz. 

Editör: TE Bilisim