Yavuzyılmaz’ın, PTT A.Ş Teftiş Kurulu raporuna dayandırdığı önergesi CHP tarafından “Grup Önergesine” dönüştürülürken, Yavuzyılmaz önergesinde, dönemin PTT üst yönetimi tarafından imzalanan protokollerin detaylarının açığa çıkarılması, 2 milyon doların usulsüz olarak aktarılmasında sorumluluğu olan bürokratların ve şirket yöneticilerinin hesap vermesi için Meclis çatısı altında bir Araştırma komisyonunun kurulmasını talep etti.

Yavuzyılmaz, CHP Grubu adına yaptığı konuşmasında, 2 milyon doların nasıl buharlaştırıldığını ayrıntılı bir şekilde anlatırken, Cumhur ittifakı sıralarına yönelik olarak “Gelin bu yanlıştan dönün” çağrısında bulunduğu konuşmasında şu ifadelere yer verdi: 

“AK Parti, ileri teknoloji hamlelerine devam ediyor. Şimdi de altını buharlaştırmayı başardılar. Nasıl mı? Bu elimde gördüğünüz rapor, PTT'nin Teftiş Kurulu raporu. Ne diyor? PTT'deki kayıp altın vurgununu anlatıyor.

‘TEMİNAT ALINMADAN 2 MİLYON DOLAR AKTARILDI’

Değerli milletvekilleri, PTT'nin kaynağından altın alım satım işi için özel bir şirkete aktardığı 2 milyon doların buharlaştırıldığını tespit ettik, paralar ve altınlar kayıp. Bu vurgun nasıl yapıldı? Teftiş Kurulu tane tane anlatıyor. 2018 yılında dönemin PTT Genel Müdürü ve Genel Müdür Yardımcısı usulsüz olarak kaynağından altın alım satım işi için özel bir şirketle üç yıllık kâr ortaklığı protokolü imzalıyor, şirketin yönetimine PTT'den de bir daire başkanı giriyor süreci takip etsin diye. Protokol imzalandıktan hemen ertesi günü aslında otuz gün süre olmasına rağmen hiç teminat alınmadan, riskler ortadan kaldırılmadan şirkete 2 milyon dolar aktarılıyor. 

‘AKTARILAN PARAYI ÖZEL ŞİRKET KENDİ İŞLEMLERİNDE KULLANDI’

Şirketin Ziraat Katılım Bankası ortak hesabındaki para aynı bankada hesapları bulunan bir kısım şirket yöneticileri tarafından amacı dışında kendi cari işlemlerinde kullanılıyor. Kim söylüyor bunları? Teftiş Kurulu raporu söylüyor. Paranın yani aktarılan 2 milyon doların 1,5 milyon dolarlık kısmı şirket kasasına nakit çekiliyor, sonraki banka hesap hareketlerinde paranın izine bir daha rastlanmıyor. Kim söylüyor bunu? Teftiş Kurulu raporu söylüyor. 500 bin dolarlık kısmının ise Dubai'de den altın alımı için teminat verildiği söyleniyor ancak bu altın alımının da izine rastlanmıyor. 

‘ŞİRKET İFLAS AÇIKLADI PARA BUHAR OLDU’

Bu süreçler içinde PTT'ye aktarılan herhangi bir kâr payı da yok. Şirket teknik iflas açıklıyor ve PTT'ye de "Sadece kâra ortak olman yetmez, zarara da ortaksın kardeşim." diyor ve neticede kamu kaynağı olan 2 milyon dolar buharlaşıp gidiyor. Evet, durum bu kadar vahim. Bunu söyleyen Teftiş Kurulu, paranın tahsil edilmesini istiyor ancak ne mümkün? 

‘BÜROKRATLAR DÜRÜSTLÜK YÜKÜMLÜLÜKLERİNE AYKIRI HAREKET ETTİ’

Sadece bununla mı bitiyor PTT'deki bu para buharlaştırma, altın buharlaştırma işlemleri? Bakın, burada yine hukuk müşavirliğinin bir belgesi var, bu da PTT'nin iştiraki olan Anadolum AŞ'ye ait. Yani, filo araç kiralayan şirketi bakın ne diyor? Diyor ki: ‘Filo araçlarına alınmış araç takip sistemlerine harcanan tutarlar ve alım sürecini soruşturduk, neticesinde şirketin uğradığı KDV hariç zarar 4 milyon 301 bin 160 lira.’ Ve bu süreçlerin içinde yer alan yetkililerin isimlerini yazmış, diyor ki: ‘Bu PTT'nin AK Partili bürokratları üzerlerine düşen bağlılık, özen, güven, kontrol ve dürüstlük yükümlülüklerine aykırı hareket etmiştir.’
Ve bunca yolsuzluğun, usulsüzlüğün olduğu PTT'nin yönetimine de çok garip bir şekilde, 26 Nisan 2021 tarihinde, hiç de uzmanlık alanıyla ilgili olmayan kimi atadınız? Kimi atamış olabilirsiniz PTT'yle en ilgisi olmayan, hangi yetkili olabilir? Emniyet Genel Müdürünü atadınız ve bunca dolandırıcılığın olduğu, yapıldığı PTT'de maalesef, hiç hak etmediği hâlde Emniyet Genel Müdürünü de muhatap olur duruma getirdiniz.

‘VATANDAŞIN ALTINA BIRAKIN PTT NİN BUHARLAŞAN ALTINLARINA BAKIN’

Benim ve birçok Cumhuriyet Halk Partili milletvekilinin yaptığı suç duyuruları var. Bakın, görevi kötüye kullanma, ihaleye fesat karıştırma, ihalenin edimine fesat karıştırma, nitelikli dolandırıcılık; bu suçlamalarla Emniyet teşkilatının en tepesinde yer alan kişiyi muhatap hâle getirmemeniz gerekiyor. Bu yanlıştan dönün diyorum.

Ve şu sözlerle konuşmamı tamamlamak istiyorum: Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati vatandaşın yastık altındaki altınlarına göz dikeceğine, önce PTT'deki AK Partili bürokratların buharlaştırdığı altınlara baksın diyorum. Saygılar sunuyorum.”

Editör: TE Bilisim