Zonguldak Merkeze bağlı Meşrutiyet Mahallesi'nde kişiye özel plan değişiklikleri öngörülen düzenleme, Zonguldak Belediye Meclisi'nin son toplantısında CHP içinde tartışmalara neden olmuş, AK Parti Grubu da çekinceleri nedeniyle ret vermişti. İsmail Demirci'nin başvurusu üzerine yapılmak istenen plan değişikliği ile "emsal" yaratılarak Belediye Meclis Üyesi Zeki Çolak ile İmar Komisyonu Başkanı ve CHP Grup Başkanvekili Mehmet İzzet Türkçelik'e ait binalarda ilave dört kat çıkmak mümkün olacak. Karabük Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğü tarafından tescilli taşınmazları koruma alanında kalan 369 ada, 17 parsele ilişkin plan değişikliği talebinin yasaya aykırı olmasına karşın yeniden Meclise getirilerek geçirilmek istendiği öğrenildi. Son meclis toplantısında Karabük Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğü'nün yapı ruhsatını iptal eden uyarı yazısını hatırlatan CHP'li, AK Partili ve MHP'li üyelerin itirazı, Meclisin suç işlemesini engellemişti. Bu karar üzerine CHP Merkez İlçe Başkanı Ebru Uzun, faaliyet raporu ve oylamasını beklemeden öfkelenerek Meclis salonunu terk etmişti.

KORUMA KURULU NE DİYOR?

Karabük Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğü'nün 9 Ocak 2017 tarihli kararında aynen şöyle deniliyor:

"Sit alanları dışındaki üzerinde korunması gerekli taşınmaz kültür varlığı bulunan parsellerin koruma alanına ilişkin 664 sayılı ilke kararının ‘Koruma alanı belirlenmemiş sit alanı dışındaki parsellerde, bu parsele komşu olan veya aralarından yol geçse dahi bu parsele cephe veren parsellerin koruma alanı olarak kabul edilmesine, bu alanlarda gelecekte yapılacak olan uygulamalarda aksaklıklara neden olunmaması için koruma karar alınmadan herhangi bir uygulama yapılamayacağına' hükmüne aykırı olarak Zonguldak Belediyesi'nce verilen yapı ruhsatının iptaline, gerekli tüm güvenlik önlemlerinin Zonguldak Belediyesi'nce alınmasına, vatandaş ile kurumumuzun karşı karşıya getirilmemesi ve ileride doğabilecek hukuki anlaşmazlıkların oluşmaması açısından bundan sonra yapılacak iş ve işlemlerde 664 sayılı ilke kararında ifade edildiği şekilde uygulama yapılması gerektiğinin Zonguldak Belediyesi'ne hatırlatılmasına karar verildi."

MECLİS UYANMADAN İŞİ BİTİRMEK İSTEDİLER

Karabük Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğü'nün bu kararından üç gün sonra Belediye Başkanlığına İsmail Demirci adına verilen dilekçede, "Koruma altındaki binanın etki altındaki binamızın kurula gönderilen planları incelenmiş, ancak imar planında ve plan notlarında  eksikler bulunmuştur" denilerek, hem İmar Komisyonu, hem de Meclis hataya sürüklenmek istendi. Bu durumdan haberdar olan İmar Komisyonu Başkanı Mehmet İzzet Türkçelik ile Meclis Üyesi Zeki Çolak da "emsal" hesabı yaptıkları için Karabük Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğü'nün kararına rağmen plan değişikliğini Meclisten geçirmeye çalıştı.

BAŞKAN AKDEMİR DE PAZARLIĞIN İÇİNDE!

CHP içinde ciddi görüş ayrılıklarına ve tartışmalara neden olan plan değişikliği talebiyle ilgili Belediye Başkanı Muharrem Akdemir'in usulsüzlüğü bildiği halde Mehmet İzzet Türkçelik ve Zeki Çolak ile bazı çıkar çevrelerinin etkisi altında kalarak karşı çıkmadığı ileri sürülüyor. CHP Merkez İlçe Başkanı Ebru Uzun'un da bu görüşme trafiğinin içinde olduğu, bu nedenle 17'nci maddenin reddedilmesinin ardından sinirlenerek, Meclis salonundan çıktığı ifade ediliyor.

ŞERAFETTİN TURPCU NEDEN SESSİZ KALIYOR?

Zonguldak Belediyesi ve Başkan Muharrem Akdemir'in daha önce kamu yararı olmayan bazı düzenlenmeleri, İdare Mahkemesi'nce haksız bulunmuştu. Verilen bu kararlara rağmen Akdemir ve belediye yönetiminin yargılanmalarına neden olacak plan değişikliği konusunda bu kadar ısrarcı olmasının nedeni anlaşılamadı.

Diğer yandan parti tabanında ve yönetim içinde CHP Milletvekili Şerafettin Turpcu'nun müdahale etmesi istenerek, "CHP'nin seçim bildirimlerinde kamu yararı olmayan hiçbir yerde şahıslara özel plan değişikliği yapılmayacağı bildirildiği, yapılmak istenen düzenlemenin kanunlara da aykırı olduğu halde bu ısrarı anlayamıyoruz. Partimizin Merkez İlçe Başkanı, o gün salona belediyenin faaliyet raporu için değil de, kişilere özel düzenlemenin yer aldığı madde için gelmiş olmalı ki, 17. Madde oylanmadığı zaman bir hışımla salonu terk etti. Referandum bittiğine göre Milletvekilimiz Şerafettin Turpcu bu saçmalığın önüne geçecek bir hamle yapmalı. Biz kişilerin belediyesi mi olacağız, halkın mı?" diye sordular.

AK PARTİ GÖRÜŞ DEĞİŞTİRECEK Mİ?

Diğer yandan Meclis kulislerinde AK Parti ve MHP'li bazı isimlere baskı yapıldığı iddia edilerek, değişiklik talebinin yeniden Meclise getirilerek geçirilmek istendiği belirtiliyor. Plan değişikliği talebinin yeniden Meclise gelip-gelmeyeceği ve geldiği takdirde AK Parti Grubu'nun görüş değiştirip-değiştirmeyeceği merak ediliyor. Belediye Başkanı Muharrem Akdemir'in kamuoyunda tartışmalara neden olan düzenlemeyle ilgili bir açıklama yapması bekleniyor.

Editör: TE Bilisim