Kurulduğu günden özelleştirildiği tarihe kadar kentin kalkınmasına büyük katkı sağlayan ve sosyal sorumluluklarını yerine getiren Erdemir yönetimleri, ilçede özellikle sac ticareti, nakliye ve çelik servis merkezleri gibi sektörlerin ortaya çıkmasına neden olurken, sayıları 600'ü bulan Ereğlili sac tüccarları deyim yerinde ise Erdemir'in en büyük tedarikçisi konumuna gelmişti.

 Özelleştirme sonrası OYAK ve Erdemir yönetiminin izlemiş olduğu satış politikaları çerçevesinde, önce satış müdürlüğü Ereğli'den İstanbul'a taşındı, ardından ise gerek çeşitli bölgelere satış temsilcilikleri açılarak, gerek ise Erdemir bünyesindeki satış temsilcileri müşterinin ayağına gidip satış yaparak ilçede faaliyet gösteren sac tüccarlarının bir bir batmasına neden oldu.

Nakliye işleri OMSAN'a
Erdemir ile birlikte ilçenin Kışla semti adeta ülkenin çelik nakliye üssü haline gelmiş, sayıları bini bulan bölgenin nakliyeci esnafı  Erdemir'in ürettiği çeliği Türkiye'nin dört bir köşesine taşımıştı. Özelleştirme sonrası OYAK ve Erdemir yönetimi hayata geçirdiği yeni stratejilerle nakliye sektörünü devre dışı bırakarak, tüm nakliye işlerini bir şekilde yine bir OYAK kuruluşu olan OMSAN Lojistik üzerinden gerçekleştirmeye başladı. Nakliye ihalelerini yüksek bedelle alan OMSAN Lojistik,  ilçede bir TIR'ı, bir ofisi, hatta bir tabelası olmamsına rağmen bu hizmeti ilçe nakliyecilerine düşük bedellerle ihale ederek, nakliye sektörünü taşeronlaştırdı ve ardında da bitirme aşamasına getirdi. Yüzlerce nakliyeci esnafı iflas ederken Ereğli ekonomisi zarar gördü, OMSAN ise Erdemir sayesinde her geçen gün karına kar ekledi.

Müteahhitlik işleri OYPA'ya
Özelleştirme öncesi fabrika içindeki tüm hizmet alımları ve müteahhitlik işleri ilçende kurulu yerel firmalar üzerinden yapılırken ve bu firmalarda binlerce insana iş imkanı sağlanır, bu sayede ilçe ekonomisine ciddi bir nakit girdisi olurdu. Özelleştirme sonrası OYAK ve Erdemir yönetimi izlemiş olduğu kar politikaları ile tüm bu hizmet alımı ve müteahitlik işlerini yine bir OYAK kuruluşu olan OYPA üzerinden temin etmeye başladı. OYPA milyon dolarlar kazanırken, Ereğli ekonomisi milyon dolarlar kaybetti.

Spor kulübü kapatıldı
Erdemir bünyesinde kurulu olan Erdemir Spor Kulübü özellikle Erkek Voleybol ile Bayan Basketbol takımları Türkiye birinci liginde şampiyonluklar kazanmış, bir yandan  yöre insanının salon sporlarına olan ilgisini arttırırken, diğer yandan ilçe ekonomisine spor turizminden kaynaklanan bir katkı sunmuştu.  Erdemir Spor Kulübü bünyesinde voleybol ve basketbolun yanı sıra, futbol ve güreş gibi spor dalları da bulunmaktaydı. Özelleştirme sonrası Erdemir Spor Kulübü kapatıldı. Belki Erdemir bu kararla birkaç yüzbin dolar tasarruf etti ama Ereğli sportif ve ekonomik anlamda çok daha fazlasını kaybetti.

OYAK kazanıyor, Ereğli kaybediyor
Daha fazla kar hırsıyla yeni satış, satınalma ve nakliye politikaları geliştiren yönetimler sayesinde, Erdemir ve OYAK milyarlarca dolar kar ederken, özelleştirme sonrası izlenen kar politikaları Ereğli ekonomisini adeta batma noktasına getirdi. Ereğli'de 2006 yılında 6-7 bin civarında olan icra dosyası sayısı, 2020 yılında 70 binin üzerine çıktı.

Önümüzdeki günlerde, özelleştirme sonrası Erdemir ve Ereğli gerçeğini daha da ayrıntılarıyla gündeme getirmeye devam edeceğiz. OYAK yönetiminin, Erdemir'in parasını hangi yöntemlerle kendi bünyesinde yer alan OMSAN ve OYPA gibi borsada işlem gören şirketlere aktardığını ve bu şirketlerin borsa değerini nasıl arttırdığını, işadamı ve sanayicileri hangi yöntemlerle nasıl iflas ettirdiğini tüm detayları ve mağdurlarıyla birlikte gözler önüne sereceğiz.

Haber: Seyfi BOYRAZ

Editör: TE Bilisim