Elmas TV 'Gündem Özel' programına konuk olan Susma Gazetesi'nin sahibi Bahattin Arı, pek çok konuda soruları yanıtladı. O sorulardan biri de özelleştirilmesi gündemde olan TTK'ya ait Zonguldak Limanı'ydı.

Arı; "Limanda düne kadar büyük tonajlı gemileri buraya çekmek için yetişmiş personel anlamında kılavuz kaptanlar vardı. Serbest piyasada aynı görevi yapan diğer limanlardaki kaptanlardan daha az ücret aldıkları için TTK'dan özele bir kayış oldu. TTK hizmetini, Eren Limanı'ndan bir kılavuz kaptanıyla sürdürüyor. Kadroların dağıtılması, yeni insanların alınıp yetiştirilmemesi işleri bu aşamaya getirdi" dedi.

TTK HİZMETİNİ, EREN LİMANI'NDAN BİR KILAVUZ KAPTANIYLA SÜRDÜRÜYOR"

Arı, TTK Limanı'nın şu an ‘İş yapamaz' pozisyonuna getirildiğini ifade ederek şöyle konuştu; "Zonguldak Limanı Secaattin Gonca döneminde belediye tarafından işletilmesi gündeme gelmişti. Olmadı. Limanda düne kadar büyük tonajlı gemileri buraya çekmek için yetişmiş personel anlamında kılavuz kaptanlar vardı. Serbest piyasada aynı görevi yapan diğer limanlardaki kaptanlardan daha az ücret aldıkları için TTK'dan özele bir kayış oldu. Burada güzel çalışırken durduk yere biri Çanakkale'ye biri İskenderun'a gitti. Bu personel gidince TTK' nın kendi yaptığı hizmetleri yapamaz duruma geldi. Yapamaz duruma gelince de ‘TTK burayı işletemiyor, özel sektör alırsa daha güzel işletir' gündemi oluştu. TTK hizmetini, Eren Limanı'ndan bir kılavuz kaptanıyla sürdürüyor. Eğer oradan gelemezse TTK, limanda şu anda iş yapamaz pozisyona gelmiştir. TTK'nın en kar eden lojistik alanı, adım buraya getirildi. Kadroların dağıtılması, yeni insanların alınıp yetiştirilmemesi işleri bu aşamaya getirdi. Metin Demir de ‘Bu liman daha verimli hale getirilebilir, çok iş yapılabilir, biz ya da bir korsirsuyum alsın, TTK'da denetleyici olsun' diyor."

 

"RUHSAT TTK' DA İSE NİYE TTK' YA YATIRIM YAPILMIYOR?"

Kamu yatırımcılığı konusunda birinci derecede CHP'ye büyük görevler düştüğünü belirten Arı, şunları söyledi; "İkincisi; Eren Limanı, TTK Limanı üzerinden hizmet yapıyor. Bu Eren Limanı'nın ruhsatsız çalıştığı anlamına geliyor. Burası hizmet vermezse Eren'e gemi gelecek durum yok. Arkasından Filyos Limanı geliyor. Burayı kim alırsa alsın, özel sektör alırsa bu 3 limanın da giriş çıkışını, lojistiğini her şeyini o üstlenecek. Ticari açıdan çok önemli bir alan. Bende diyorum ki; madem bu iş TTK' nın üzerinden yürüyor, ruhsat TTK' da ise niye bu konuda TTK' ya yatırım yapılmıyor? Yatırım yapılsın, TTK kazansın, kamu kazansın. TTK Genel Müdürü de kamuoyuna ‘Zarar ediyor' diye açıkladığı zaman, bunların hepsinin planlı, programlı, gözden çıkarılmaya yönelik bir adım olduğunu görüyoruz. İş adamları tabi ki kendi cephelerinden baktığında nereden kar edeceklerini düşünüyorlarsa bunu yapmak zorundalar. Emek örgütleri, TTK, sendikalar, siyasi partiler, muhalefet bununla ilgili bir fikir, bir proje üretemiyorsa, işadamlarına ‘Sen burayı özelleştiriyorsun, kar ediyorsun' deme şansı yok. Karşı tarafta görevlerde sıkıntılar var. Bu konu birinci derece CHP'nin de bir görevidir. Hem bu konuları gündeme getirecek, kamu yatırımcılığının elde kalmasını sağlayacak proje üretmesi lazım. Lojistik kamu elinde yürütülürse mi daha iyi olur, özel sektöre devrolursa daha iyi mi olur? Bu anlamda Metin Demir, kendi cephesinde yaptığı çalışmalarda doğru yolda gidiyor."

 

ALTUN, "LİMAN HER ZAMAN KAR ETMEYE MÜSAİTTİR"

CHP İl Başkanı Ahmet Altun, kendi döneminde limanın 1.5 milyon TL. kara ettiğini belirterek şöyle konuştu; "Öncelikle Zonguldak Limanını tarif etmek istiyorum. Zonguldak Limanı'nın özelleştirilebilmesi ve ya birine Yap-İşlet-Devret modeliyle verilebilmesi için 3241 sayılı yasada değişiklik yapılması lazım. Bu yasada değişiklik yapılmadan liman özelleştirileme ya da kiraya verilemez. Yasada değişiklik yapıldıktan sonra süreci anlatalım. Liman 320 bin metrekare deniz yüzeyi olan bir Batı Mendireği bir de Kuzey Mendireği olan bir liman. Bu limanda Rusya ve Ukrayna ile RO-RO seferleri kömür taşımacılığı yapılıyor. Anadolu' da üretilen narenciye seferleri buradan yapılmakta. Düne kadar da Ereğli Demir Çelik sahasından Karabük Demir Çelik Tesisleri'ne vagonlarla kömür taşınmakta. 7 metre yük derinliği olabilen her tür 155 metreye kadar olan gemiler girebilir. Limanda 360 bin ton yük yükleme boşaltma kapasitesine sahip. Buna Erdeniz de eklendiği zaman 2.5 milyon ton yükleme boşaltma yapılabiliyor. Romorkör ve palamar hizmetleri var, onlar yapılabiliyor. Limanın şu an ki durumunun kar ya da zarar ettiğini söyleyemem. Benim çalıştığım dönemlerde kayırlarda da sabittir. Liman 1.5 milyon TL. kar ediyordu. O günlerden bugünlere gelene kadar ‘Neden zarar etti, niye etmiştir' herkes kendisine göre bir değerlendirme yapabilir. Kar etme olasılığı olmayan bir yeri niye başka bir kuruluş ya da teşkilat almaya çalışsın? Zarar edeceğini bile bile alır mı? Liman her zaman kar etme potansiyeline sahiptir. Ama ona göre yapılandırmalar yapılabilir. Ben emekli olalı üç sene oldu, kendi ekmek yediğim kurumu şöyle ya da böyle diye kötülemek istemem. Önce yetkililerin bu konuyla ilgili konuşması gerekiyor. Liman her zaman kar etmeye müsaittir. Sadece geçmişte bu limandan 31 bin adet tır karşı tarafa gitti ve geldi."

"TTK ELİNDEKİ İKİ KILAVUZ KAPTANI KAÇIRDIĞI İÇİN BÜYÜK BİR PARA KAZANCI ORTADAN KALKMIŞTIR"

TTK Limanı'nın her zaman bir albenisi olduğunu belirten Altun, şöyle konuştu; "Zonguldak Limanı 3241 sayılı yasada değişiklik yapılırsa herkes tarafından albenisi olan bir limandır. Limanlara kılavuzluk ve palamar hizmetini yürütebilmesi için bakanlık tarafından ruhsat verilir. Bu ruhsatı bulunmayan limanlar mücbir sebepler dışında kılavuzluk ve palamar hizmetlerini yaptıramazlar. Zonguldak Limanının kılavuzluk ve palamar ruhsatı vardır, Eren'in yoktur. Kılavuzluk ve palamar hizmetlerini yapması için kıdemli kaptan bulundurmak zorundadır. Benim dönemimde kıdemli kılavuz kaptan olmadığı için Eren Limanı'na ‘Kaptanımız yok' diye bildirdik. Bizim TTK elindeki iki kılavuz kaptanı kaçırdığı için büyük bir para kazancı ortadan kalkmıştır."

 

Editör: TE Bilisim