MHP Zonguldak İl Başkanı Hamdi Ayan, Türk-İş ve hükümet arasında ki toplu iş sözleşmesine değindi. Türk-İş açısından iyi olsa da emekli ve asgari ücretliler için yetersiz bir sözleşme olduğuna vurgu yapan Ayan, Zonguldak'ı yağmura teslim etmeyen Belediye Başkanı Muharrem Akdemir'i de tebrik etti.

"TÜRK-İŞ AÇISINDAN İYİ BİR SÖZLEŞME OLMUŞTUR"

Ayan, toplu sözleşmeyle ilgili, "Sayın Başbakan tarafından oranlar kamuoyuna sunuldu. Burada Türk-İş'in bahsetmiş olduğu rakam yüzde 18'lik gibi bir rakamdı. Hükümetin de ilk etapta vermiş olduğu rakam yüzde 3 ile yüzde 5'lik bir rakamdı. Biz MHP olarak bunun kabul edilebilir bir rakam olmadığını, kamu çalışanlarının bunu hak etmediğini zaten söylemiştik. Askeri ücretliler ve emeklilerimiz için aynı oran verilmiş olsa biz kabul edemeyiz. Çünkü kamu çalışanlarının, gerek ikramiyeleri gerek maaşları diğerlerinden daha iyi oranda olduğundan dolayı kurtulabilir gibi görünüyor ama bu askeri ücretleri ve emekli için yeterli bir rakam olmaz. Dolayısıyla insanlarımızın insan gibi yaşayabileceği açlık sınırının bin 508 lira olduğu bir ülkede, emekli maaşının 900 - bin 100 lira gibi komik rakamlarda olduğu bir ülkedeyiz. Aynı zamanda askeri ücretlilerin almış olduğu 1400-1500 lira olan bir rakam yani açlık sınırının altında kalan rakamlarla Türkiye'de çalışmaya devam ettiğini görüyoruz. Bunların düzelmesini bekliyoruz. Bizim insanımız, Türk milleti bunları hak etmiyor. Türk milleti asil bir millet. Dolayısıyla kimseye boyun eğmeden, kimseye minnet ve müdana etmeden standartları bulmak lazım. Bu manada sözleşmeye bakılıp Türk-İş açısından iyi bir sözleşme olmuştur. Ancak askeri ücretler ve emekliler açısından yeterli değildir. Yeterli olması için en azından 2 bin  veya 2 bin 500 lira civarında yeterli maaşlara kavuşmalarını düşünüyoruz" şeklinde konuştu.

"BAŞKANIMIZI TEBRİK EDİYORUM"

Zonguldak'ta şiddetini artıran sağanak yağışın felaketle sonuçlanmamasından ötürü mutlu olduğunu belirten Ayan, Zonguldak Belediyesini tebrik ederken, "Öte yandan bu gün yağan yağmur sonrası belediye çalışanlarının önlem aldığını, tecrübe edindiğini söyleyebilirim. Bu gün yağan şiddetli yağmurun arkasından Zonguldak'ta yolların kapanmaması, mazgalların tıkanmaması belediyemiz açısından iyi bir gelişmedir. Demek ki buralara zamanında ve yerinde müdahale edildiği zaman sıkıntılar yaşanmıyor. Zonguldak'ta şiddetli yağıştan sonra sıkıntı yaşanmamasından dolayı belediye başkanımızı tebrik ediyorum" ifadelerini kullandı.

"MHP OLARAK DESTEK ÇIKIYORUZ"

DİSK Genel Başkanı Kani Beko'nun Zonguldak'a gelişini değerlendiren Hamdi Ayan, "Eren Enerji'de çalışan arkadaşlarımızın sendikalaşmasıyla ilgili süreçten bahsediyoruz. Biz MHP olarak sürecin başında da ortasında da gerekli açıklamalarımızı iki taraf manasında da yapmıştık. DİSK Genel Başkanının Zonguldak ve ilçelerinde yapmış olduğu ziyaretlerinde, bizim yaptığımız açıklamalara yakın konuşması iyi bir şey. İş barışında önceliğin iş sahibi olması gerektiğini, atılacak işçilerin burnunun kanamamasını, mağdur olmaması gerektiğini söylemesi veya süreci daha doğrusu durdurması, sürecin nabzını düşürmesi bize göre olumlu olmuştur. Farklı bir konuşma da olabilirdi, farklı yönlendirmeler de yapılabilirdi ama bunları yapmadı. Sakin bir üslupla bizim söylemiş olduğumuz çerçeve içerisinde işçi arkadaşlarımızla yapmış olduğu görüşmeler sonrasında ortamın yatıştığını görüyoruz. İş barışı, sağlığı, güvenliği önemlidir. İşçi arkadaşlarımızın hakkını korumak sendikalardan ziyade siyasetçilerimizin de işidir. Bu manada bu sürece dahil olmuştuk. Tabii bunu Çatalağzı Santrali için söyleyemeyiz. Bir dönem orada çalışan işçi arkadaşlarımız da kadro isteğinden dolayı eyleme gitmişlerdi. İş verenler çalışan 130 işçi arkadaşımızı işsiz bırakmışlardı. Mahkemelerin kazanılmasına rağmen ELSAN Firması bu arkadaşlarımızı geri çağırmamıştır. Bu arkadaşlarımız hala mağdurdur. Eğer bu iş mahkeme sonucundan bir nihayete olacaksa mahkemenin sonucu belirir. Aynı mağduriyetlerin Eren Enerji'de tekrar yaşanmaması için biz MHP olarak destek çıkıyoruz" dedi.

 
Editör: TE Bilisim